3 idei de rețete cu carne delicioase

Sursă: Unsplash.com

Carnea reprezintă unul dintre cele mai complexe alimente, întrucât poate fi integrată, cu ușurință, în tot felul de rețete. Este foarte bogată din punct de vedere nutrițional, macronutrienții predominanți în acest aliment fiind reprezentați, în special, de către proteine. În funcție de proveniența cărnii, aceasta are și un conținut variabil de grăsimi (în general, carnea de porc este carnea cu cel mai mare conținut de grăsime).

Descoperă 3 idei de rețete cu carne delicioase!

1.    Burger de vită

Toată lumea iubește burgerul, atât de vită, cât și de pui sau porc. În general, burgerul clasic se prepară cu carne de vită, dar ulterior a fost adaptat pentru a se plia și gusturilor altor persoane. Oricum, cu reteta burger vita nu ai cum să dai greș, deoarece reprezintă o masă sățioasă, bogată din punct de vedere nutrițional, care poate fi ajustată în funcție de gusturile fiecăruia.

Carnea este un aliment foarte sănătos, însă depinde foarte mult de modul în care această este preparată. Bineînțeles, prăjirea cărnii nu doar că duce la pierderea valorilor nutriționale ale acesteia, ci și la creșterea valorii calorice. Uleiul este absorbit de către carne în timpul preparării termice, de aceea se recomandă ca aceasta să fie pregătită la cuptor.

2.    Chiftele (prăjite sau la cuptor)

Chiftelele reprezintă un fel de mâncare clasic, fie ele preparate din carne sau chiftele de post, care conțin doar ingrediente de origine vegetală. Acestea sunt ușor de pregătit, ca o salata orientala de post. Chiftelele au nevoie doar de câteva ingrediente și reprezintă o alegere potrivită când vine vorba de a găti ceva rapid și pe placul oricărui membru din familie.

Chiftelele pot fi atât prăjite în ulei, cât și pregătite la cuptor. Cele pregătite la cuptor sunt mult mai sănătoase, recomandate în special persoanelor care au concentrația de colesterol din sânge mare. În schimb, cele prăjite în ulei sunt mult mai moi și au un gust mult mai pronunțat, deși, din cauza preparării termice în ulei, sunt mult mai calorice.

3.    Musaca

Deși nu este un fel de mâncare tradițional românesc, musacaua este ușor de preparat și, de asemenea, foarte bogată din punct de vedere nutrițional. Pentru a pregăti musacaua, ai nevoie de carne de vită (sau orice fel de carne) tocată, cartofi, ceapă, morcovi, pulpă de roșii, cașcaval ras și smântână, ouă și condimente (piper, boia de ardei, amestec de condimente).

După ce se prepară termic, tot ce trebuie să faci este să pui straturi alternative de cartofi și carne: un strat de carne, unul de cartofi, un strat de carne, unul de cartofi. Din cașcaval, ouă și smântână se face un amestec care se adaugă la sfârșit, peste straturile de carne și cartofi. Apoi se pune la cuptor, la 170 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute.

Carnea este un aliment foarte versatil și datorită acestui lucru poate fi integrată, cu ușurință, în tot felul de rețete. Bogată din punct de vedere nutrițional, sățioasă, aceasta trebuie preparată corespunzător (de prefera rareori prăjită), pentru a profita la maximum de vitaminele, macronutrienții și micronutrienții pe care îi conține.