Molarul de minte (sau, în limbaj popular, măseaua de minte), este cunoscut și sub denumirea de „al treilea molar”, ultimul dinte care erupe și se poziționează în cele patru colțuri din spate ale maxilarului și mandibulei. Teoretic, avem doi molari de minte sus, doi molari jos. Unele persoane au toate măselele de minte, altele doar două sau trei, iar unele deloc. 

Un dentist – precum acest dentist Iași – este cel mai în măsură să îți recomande extracția molarilor, însă noi enumerăm simptomele care de obicei duc la o astfel de decizie: 

Pot impacta negativ dinții sănătoși 

Acesta este cel mai des întâlnit motiv pentru extracția molarilor de minte. Când dintele este parțial erupt și nu crește complet, se formează un spațiu în care alimentele se blochează, acesta fiind mai greu de curățat și crescând șansele de dezvoltare a cariilor și a bolilor gingivale.

Chistul

O altă complicaţie considerată majoră este chistul. Acesta este un sac plin cu lichid ce se poate forma din ţesutul din jurul molarului de minte. 

Atunci când abcesul dentar (infecţia de la nivelul vârfului rădăcinii) nu este tratat, la vârful rădăcinii se poate forma o cavitate plină cu lichid, ce se numeşte chist dentar sau chist radicular. Acesta se poate reinfecta, provocând un nou abces de dimensiuni crescute, care necrozează şi mai mult osul înconjurător, favorizând astfel deformările osoase și afectarea dinţilor vecini. În această situaţie se impune în mod obligatoriu extracţia molarului şi îndepărtarea chistului pentru a preveni extinderea lui. 

Eruperea parțială

Adică o parte din măsea rămâne în gingie. Pentru că erup în zona cea mai din spate a cavității bucale, este greu să vezi exact ce se petrece acolo și nici periajul nu e tocmai facil. Prin urmare, măselele de minte care erup parțial pot fi, practic, culoare deschise pentru retenția resturilor alimentare. Acestea pot cauza boli ale gingiei și alte infecții orale. 

Probleme endodontice

Cea mai importantă tulburare pe care o poate da un molar de minte este de ordin endodontic. Molarul de minte joacă rolul de „primă piesă dintr-un domino”. Dinţii îşi modifică poziţia, axul de înclinare, contactele cu antagoniştii. 

Apar astfel modificări de ordin masticator – disconfort în timpul hrănirii,  fizionomic şi fonic, dinţii (mai precis poziţia lor) jucând un rol important în formarea unor sunete. 

Din punct de vedere protetic, este recomandată evitarea de a realiza lucrări fixe (punţi dentare) în imediata vecinătate a molarilor de minte până ce aceştia nu vor fi extraşi, pentru ca prin erupție, un molar poate descimenta respectiva lucrare.

Nu au suficient spațiu să se dezvolte

Atunci când măselele de minte nu au suficient spațiu să se dezvolte normal, pot să-și facă loc cu forța. Practic, se împing în molarii lângă care cresc. Astfel pot să apară așa-numiții dinți „încălecați” sau se poate ajunge chiar la deteriorarea molarilor din apropiere. Pot să apară înghesuiri dentare ca un efect de domino generalizat.

De obicei măseaua de minte de sus este mai greu de scos și presupune un proces un pic mai anevoios decât măseaua de minte de jos, dar cu ajutorul unui dentist cu experiență și mână ușoară – dentist Iași – nu ai de ce să te îngrijorezi.