Pentru a avea mereu o livadă frumoasă și roditoare este foarte important să aveți mereu grijă de ea. Îngrijirea trebuie făcută tot timpul anului, ori de câte ori observați probleme legate de uscare, apariția unor dăunător, producție mai scăzută sau dezvoltare haotică. Cum toamna este cel mai bun moment pentru a face intervenții de mare eficiență, ne-am  gândit să venim mai jos cu 5 sfaturi pentru întreținerea pomilor fructiferi toamna.

Chiar dacă multe persoane consideră că cele mai importante lucrări de toaletare și îngrijire a pomilor se fac primăvara, trebuie să menționăm că, de fapt, cele mai bune și mai avantajoase sunt lucrările de îngrijire de toamnă.

Iată care sunt cele 5 sfaturi de întreținere pomi fructiferi toamna:

Fie că ești proprietarul unei livezi mai mari, fie că ai în grădină sau în curte câțiva pomi fructiferi,trebuie să îți faci timp în fiecare toamnă timp să te ocupi de:

1. Curățarea și toaletarea pomilor

Pentru a pregăti planta pentru următorul sezon,  tăierea crengilor și formarea coroanei se pot face de toamna. Acest gen de întreținere permite plantei să se regenereze și să-și concentreze seva spre crengile pe care se dorește rod. Este recomandat să fie tăiate crengile uscate și bolnave, cele încrucișate sau cele crescute spre interior.

2. Săpați pământul de la rădăcina pomilor

Pentru a permite plantei să respire și a lăsa apa să se stângă la rădăcină este bine să săpați și să amânați pământul de la rădăcina lor. Această acțiune îi va face să crească mai viguroși, mai sănătoși și să se dezvolte mult mai bine. Pentru și mai mult eficiență puteți pune la rădăcina lor și compost.

3. Vopsiți tulpinile cu un strat subțire de var

Chiar dacă unii proprietari fac lucru acesta doar primăvara, pentru a da un aspect mai frumos și mai curat livezii, vopsirea trunchiurilor trebuie făcută și toamna. Acest proces va împiedica depunerea de ouă și larve și apariția de dăunători pe trunchi. În plus poate feri pomul și de efectele negative ale înghețului.

4. Tratați pomii cu fungicide pe bază de cupru

Acest tip de tratament de întreținere trebuie făcut după căderea frunzelor.  El împiedică formarea de ciuperci și riscul de a fi atacați de anumit dăunători. Pentru eficiența tratamentului este bine să folosiți atomizoare, care asigură o împrăștiere uniformă a soluției, pe toată suprafața.

5. Îmbrăcați tulpinile cu plasă specială

Dacă pomii se află într-o zonă deschisă sau aproape de pădure, pentru a preveni roaderea tulpinilor de către șoareci, iepuri, căprioare ș.a. puteți apela la această modalitate de protejare. Plasa  poate feri și de îngheț.

Se știe, de asemenea, că cel mai bun moment pentru plantare a pomilor este toamna. Sezonul permite o aclimatizare mai bună, a beneficia de mai multă umiditate și a oferi rădăcinilor posibilitate să se dezvolte mai bine.

Astfel, dacă vă doriți o specie de pomi fructiferi adaptată la condiții climatice din diverse regiuni din țara noastră, găsiți oferte interesante pe Jardina.eu. De aici puteți cumpăra în condiții avantajoase cele mai populare soiuri de pomi fructiferi din acest moment, dar și soiuri tradiționale.