RCA este asigurarea de răspundere civilă auto. Este o asigurare obligatorie pentru fiecare mașină în parte care circulă pe drumurile publice. Această asigurare are rolul de a despăgubi persoanele prejudiciate în urma producerii unui accident de către proprietarul mașinii pentru care s-a emis polița.

Când trebuie să faci asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este obligatorie și se încheie atunci când înscrii în circulație o mașină în România, prin înregistrare sau înmatriculare, dar și în cazul în cazul în care asigurarea RCA veche expiră. Fiecare posesor de mașină trebuie să dețină o asigurare RCA, asigurare care să fie valabilă pe toată perioada în care mașina este înmatriculată.

Care sunt documentele necesare și ce documente primești atunci când faci o asigurare RCA?

O asigurare auto se poate face la oricare din societățile de asigurări de pe teritoriul României. Pentru a încheia o astfel de asigurare ai nevoie de următoarele documente:

  • Certificatul de înmatriculare al mașinii;
  • Datele de identificare ale proprietarului;
  • Pentru mașinile achiziționate în leasing sunt necesare și datele de identificare ale companiei de leasing. Având în vedere că societatea de leasing este proprietarul de drept al mașinii, există posibilitatea să ai nevoie și de acceptul lor pentru a încheia asigurarea RCA.

După ce asigurarea este încheiată vei primi documentele următoare, documente care vor atesta faptul că deții o asigurare RCA și te vor ajuta în caz de accident:

  • Decontul de asigurare, care ține locul unei facturi;
  • Chitanța de plată a primei de asigurare – dacă ai făcut plata cu bani cash sau ramburs;
  • O poliță de asigurare care include și documentul de carte verde;
  • Formularul de constatare amiabilă, care se va folosi în caz de accident în care nu au fost persoane rănite. Acest formular se va completa pentru a evita drumul și statul la coadă la poliție.

De unde poți cumpăra o poliță RCA?

Asigurarea RCA poate fi cumpărată de la orice societate de asigurări autorizată de către ASF sau prin intermediul unui broker de asigurare. În plus, îți pți face și online o asigurare RCA. Recomandarea noastra pentru a fii sigur că alegi cea mai convenabilă ofertă, este să consulți un site care emite cotații online, precum Teasigur.ro.

Dar, dacă ar exista o altă variantă, o variantă mult mai simplă? O variantă care nu presupune deplasare, costuri în plus și oameni de vânzări? O variantă prin care se poate verifica asigurarea auto online și prin care o poți plăti cu doar câteva tap-uri.

Acum poți cumpăra o asigurare RCA direct de pe telefon, folosind un site dedicat.