Domeniul asigurărilor este mai degrabă subestimat de către români. În afara asigurărilor obligatorii, RCA și PAD, locuitorii României au un nivel de încredere foarte scăzut în privința asigurărilor de orice fel și reclamă experiențe neplăcute cu firmele responsabile și reprezentanții acestora. În realitate, majoritatea problemelor se datorează dificultăților de înțelegere a contractelor semnate sau a faptului că acestea nu sunt citite cu atenție și până la capăt.

În ultimii ani, mai ales în baza contextului pandemic, oamenii au început să își reevalueze expunerea la anumite riscuri și au devenit, în mod automat, mult mai indulgenți în priviința asigurărilor de orice tip. Asigurările auto reprezintă un domeniu de interes major, iar informațiile încep a fi solicitate tot mai des. Însă există încă neclarități sau confuzii care împiedică oamenii de la a face alegerile cele mai bune.

Iată câteva aspecte care trebuie cunoscute de către toți șoferii pentru a evita orice confuzie între tipurile de asigurări și beneficiile pe care le oferă acestea:

  • CASCO

            Aceasta este cea mai cunoscută asigurare facultativă pentru autovehicule și include acoperirea unor daune provocate de către proprietar, diverse tipuri de avarii și furt total sau parțial. Excluderile acestei asigurări nu sunt însă cunoscute de către toți șoferii. Printre acestea se numără situațiile de război sau orice fel de tulburări civile, daunele provocate cu intenție mușamalizată de către proprietar sau circulația fără documentele de înmatriculare la momentul producerii accidentului. În ziua de astăzi este mai simplu să obții o astfel de asigurare datorită posibilității de a apela la asigurări contactless care ușurează considerabil întregul proces. Astfel îți poți obține informațiile și toate clarificările adiacente mult mai ușor.

  • RCA

Asigurarea de răspundere civilă este obligatorie în România și oferă despăgubiri pentru prejudiciile aduse persoanei accidentate. Chiar dacă RCA include acoperirea unor daune  precum prejudiciile materiale, vătămări corporale sau posibile cheltuieli de judecată, această asigurare nu acoperă și amenzile sau cheltuielile penale, ori prejudiciile aduse instalațiilor suplimentare ale vehiculului. Dar această asigurare prezintă un serviciu auxiliar foarte important: decontarea directă. Poți întreba asigurătorul cu privire la această oportunitate înainte de a apela la un Inter Broker de asigurare și de a-ți completa online formularul necesar. Ideal ar fi ca toate clauzele să fie înțelese în profunzime.

  • CARTE VERDE

            La capitolul „Carte Verde” confuzia majoră este reprezentată de incertitudinea poziționării ei față de asigurarea RCA. Mai exact, este aceasta dependentă sau independentă de RCA? Această confuzie își găsește temei într-o situație anterioară a României, când Cartea Verde și RCA erau două tipuri distincte de asigurare. Astăzi, Cartea Verde nu este o asigurare în sine, ci un certificat de asigurare care atestă existența RCA în afara granițelor româniei. Necesitatea ei este absolută dacă intră în discuție deplasări în țări precum Moldova sau Rusia. Ea este utilizată doar în străinătate, în cazul producerii unui accident și este inclusă, așadar, în RCA, pentru a putea fi recunoscută asigurarea și în afara granițelor României.

În concluzie, asigurările au acoperiri și excluderi diferite, care trebuie cercetate cu atenție, nu pentru a nu fi păcălit, căci nu acesta este scopul asigurării, ci pentru a știi cu certitudine care sunt oportunitățile pe care le poate oferi un astfel de serviciu. Întrebările vor fi mereu binevenite pentru că doar astfel se pot înlătura confuziile, iar asigurătorul va putea oferi produsul cel mai potrivit clientului său deja bine informat.

Sursa: pexels.com