La ce temperatură trebuie servit vinul și de ce? Accesează acest articol pentru a afla mai multe informații!

La ce temperatură trebuie servit vinul și de ce? Iată mai multe informații!

Ai băut vreodată un pahar de vin care ți-a fost foarte recomandat, dar care te-a lăsat neimpresionat sau ai fost dezamăgit de un vin pe care l-ai adorat anterior? Poate că vinul nu a fost prezentat într-un mod care să-l avantajeze. Mirosurile și aromele unui vin pot fi influențate considerabil de temperatură, sticlă și decantare. Poate nu ai posibilitate de decantare sau sticla ai primit-o cadou, dar poți alege servirea ideală a unui vin dacă știi câteva reguli de bază.

În rândurile de mai jos dezvoltăm câteva recomandări pentru temperaturile de servire pentru diverse vinuri.

În general, vinul roșu trebuie lăsat să respire timp de cel puțin 30 până la 60 de minute, în timp ce vinul alb este cel mai bine servit rece. Aceasta este doar o prezentare generală care variază de la sticlă la sticlă. De exemplu, un vin roșu sec poate fi savurat oarecum rece, în timp ce un vin alb dulce de desert are un gust mai bun ușor încălzit sau dacă este savurat la temperatura camerei.

Temperatura optimă pentru vinul roșu

Deși „temperatura camerei” nu este întotdeauna aceeași cu temperatura ambiantă a încăperii în care vă aflați când turnați vinul, vinurile roșii consistente au de obicei cel mai bun gust la temperature situate între 13 și 22 de grade Celsius. Bineînțeles că și între soiurile de struguri pentru vin roșu și între diverse grade de îmbătrânire a sticlei, vor exista diferențe semnificative mai mereu. Tipurile de vin roșu care sunt noi, proaspete și fructate trebuie servite destul de reci. Deși unii oameni pot tolera temperaturi de până la 10, țintește la 12 până la 13 grade Celsius. Vinurile roșii cu corp mediu sunt perfecte la 14 până la 16 grade Celsius, iar cele roșii corpolente la 16 până la 18 grade Celsius.

Unele soiuri de struguri pur și simplu au natural mult tanin, culoare și capacitatea de a produce vinuri mai pline și mai structurate decât altele. Cu toate acestea, factori precum vârsta vinului și practicile de păstrare în pivniță pot avea de asemenea un impact major. Un vin roșu mai bogat și mai structurat poate rezista chiar și la temperaturi puțin mai calde de servire.

Orice aromă din vinul roșu ar putea fi amplificată prin răcirea acestuia până la punctul în care aromele devin dezechilibrate. Asta înseamnă că un vin roșu turnat prea cald poate deveni repede indezirabil, așa că nu te sfii să ceri o frapieră la restaurant dacă simți că vinul tău este totuși prea cald. Când se întâmplă acest lucru, structura și prospețimea originală a vinului se pot pierde, iar nivelurile de alcool se pot simți dezechilibrate. Deși vinul este o chestiune de preferință personală, acestea sunt de obicei privite drept caracteristici de evitat.

Un alt aspect la care să fii atent este schimbarea de temperatură în timp ce savurezi vinul. Temperatura vinului poate crește dramatic în pahar și capacitatea de a menține vinul la temperatura adecvată pe tot parcursul consumului este pe de departe cea mai dificilă sarcină.

Temperatura optimă pentru vinul alb

Aciditatea și notele fructate tind să fie cele două puncte vitale ale acestei ecuații. Caracterul fructelor tinde să iasă puțin mai mult în evidență, deoarece acele tonuri mai fructate se retrag la temperaturi mai scăzute, în timp ce aciditatea tinde să capete teren. Aciditatea este totuși cea mai importantă când vorbim despre vinul alb.

Vinurile albe mai ușoare se servesc la rece, respectiv 6 până la 10 grade Celsius. Vinurile albe cu mai multă aromă de corp sau depozitate în butoaie de stejar trebuie servite doar ușor răcite, la o temperatură mai caldă, de 10-13 C. Când vine vorba de vinurile spumante, temperatura ideală de servire este între 3 și 10 C și este o practică foarte sănătoasă să verifici mereu etichetele și respectiv temperatura de servire indicate de acestea.  

Dacă vinurile albe devin prea reci, în cele din urmă încep să aibă un gust neplăcut, deoarece devin prea aspre și ascuțite. Este că și cum fructele, florile și condimentele care dau unui vin aroma și plăcerea să distinctă ar fi îndepărtate sau atenuate. Vinul alb poate să aibă un gust puțin rânced și ocazional senzația de alcool poate fi exagerată când este servit la o temperatura prea mare, dezechilibrând vinul.

Iată deci, cât de importantă este temperatura atunci când servești un vin de calitate. Poate, de multe ori la fel de important precum alegerile culinare care îl însoțesc. Experiența poate fi incompletă, sau chiar înșelătoare daca nu ții cont de recomandările de servire pentru fiecare sticlă în parte. Chiar dacă nu ai acasă un răcitor de vinuri dedicate, frigiderul te ajută să echilibrezi lucrurile și să te bucuri de vinul tău la potențial maxim. Oricare ar fi cazul, nu uita să verifici indicațiile inscripționate pe etichetă acestui vin sau în descrierea produsului, ele au un scop important și este preferabil să respectăm indicațiile producătorului.