Fie ca vorbim de un restaurant, un bar, o companie de catering sau chiar si un food truck, legislatia din Romania impune agentilor economici un set de reguli, in acest articol o sa detaliem ce cursuri sunt obligatorii pentru angajatii din acest domeniu.

De multe ori pentru un antreprenor un curs reprezinta o cheltuiala suplimentara pe care o are de facut in vederea respectarii legislatiei, dar antreprenorii nu trebuie sa omita faptul ca un angajat instruit si specializat reprezinta un plus!

Cunostintele si competentele dobandite la astfel de programe de formare profesionala pot creste calitatea produselor si serviciilor oferite.


In primul rand, pentru a fi in regula la un control din partea Politiei Locale, Directiei de Sanatate Publica sau Directiei Sanitar-Veterinare este obligatoriu ca toti angajatii care au contact cu produsele alimentare (vanzatori, ospatari, bucatari, soferi, etc) sa detina un curs de notiuni fundamentale de igiena.

Lipsa unui certificat de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena se pedepseste cu o amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice care angajeaza personal caruia ii lipseste aceasta atestare.


In cazul unui control din partea ITM, Politia Locala, Protectia Consumatorului acestia pot verifica daca personalul detine calificare in meseria practicata, respectiv un bucatar poate lucra legal doar daca are o calificare in acest sens, astfel de cursuri de calificare trebuie sa fie autorizate de Ministerul Muncii si Ministerul Muncii, un furnizor autorizat de cursuri este Centrul de Formare Profesionala Eurodeal, puteti gasi detalii despre cursuri pe: http://eurodeal.ro/


In conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 agentii economici au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane.

Persoanele desemnate trebuie sa fie instruite în domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate, nedesemnarea unei persoane constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei!

Garda de Mediu verifica daca agentii economici au personal instruit in vederea gestiunii deseurilor, recomandam un astfel de curs aici >>> https://asociatiasucces.ro/


De asemenea foarte multe organe de control verifica existenta cursurilor de prim ajutor in cadrul angajatilor, aceste cursuri sunt obligatorii conform legii dar sunt obligatorii si din punct de vedere moral.

Notiunile de prim ajutor pot fi de real folos, intr-o situatie de urgenta, un angajat instruit poate fi de real folos!

Astfel de cursuri de prim ajutor sunt organizate de Asociatia Succes in Educatie si Sport, atat pentru persoane fizice cat si persoane juridice, detalii despre cursuri gasiti pe: https://asociatiasucces.ro/curs-de-prim-ajutor/


Legea care a speriat Romania in ultima perioada este cea care face referire la protectia datelor persoanale – GDPR -, procedurile cu privire la respectarea acestei legislatii se pot invata in cadrul unui curs, recomandarea noastra este Succes Formare Profesionala – https://succes-grup.ro/


 

Cele mai importante resurse ale unei tari sunt resursele umane, de aceea este necesar ca angajatii sa fie instruiti, pregatiti si specializati.