observatorculinar.ro

În acest articol (http://alicepiperea.ro/ce-nu-stiai-despre-ginkgo-biloba-aliatul-tau-pentru-imbunatatirea-memoriei/) Lect. univ. Dr. Alice Piperea te informează despre cele mai importante aspecte referitoare la Ginkgo biloba, una dintre cele mai cunoscute plante din medicina tradițională chineză.

Planta este considerată o “fosilă vie”, întrucât toate celelalte plante din familia Ginkgoaceae, înrudite cu aceasta, au dispărut de de mult timp. Legenda spune că persistența acestei plante se datorează călugărilor budiști care au contribuit la protejarea acesteia prin plantarea ei în grădinile lor.

Ginkgo biloba este cunoscut pentru efectele sale antioxidante puternice și de îmbunătățire a circulației periferice și, în mod indirect, a memoriei.

Ginkgo biloba este cel mai înghițit supliment alimentar pentru îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și/sau pentru prevenirea deteriorării acestora. Pentru îmbunătățirea funcțiilor cerebrale se adminstrează, de regulă, în doză zilnică de 120-240 mg, iar pentru diminuarea deteriorării funcțiilor cerebrale la vârstnici în doză de 40-120 mg de trei ori pe zi.

Conform unui review publicat în Elveția, principiile active din această plantă îmbunătățesc respirația mitocondrială (respirația celulară) și producerea de ATP (de energie) la nivelul creierului. Aceste activități normalizează metabolismul celulelor neuronale.

Conform studiilor științifice, Ginkgo biloba are acțiuni benefice în următoarele afecțiuni cerebrale și cardiovasculare:

-îmbunătățirea funcțiilor cognitive;

-creșterea moderată a memoriei pe termen scurt;

-acțiune vasodilatatoare, intervenind în metabolismul oxidului nitric;

-îmbunătățirea calității somnului, prin reducerea numărului de treziri din timpul nopții;

-îmbunătățirea minoră a dispoziției;

-reducerea afectării cognitive din boala Alzheimer;

-reducerea moderată a colesterolului rău;

-reducerea minoră a anxietății;

-reducerea minoră a volumului plăcilor de aterom deja formate;

-scăderea minoră a nivelului cortizolului, hormonul stressului;

-scăderea incidenței riscului de boli vasculare periferice;

-efecte scăzute anti-stress.

OBSERVAȚII

Principiile active din această plantă au acțiune antiagregantă plachetară, ceea ce înseamnă că poate crește riscul sângerărilor. De aceea nu este recomandat în cazul pacienților cu factori de risc pentru hemoragie cerebrală și nici înaintea intervențiilor chirurgicale. Deasemenea este contraindicat pacienților cu risc de convulsii.

Suplimentele alimentare cu Ginkgo biloba nu se administrează pacienților în tratament cu aspirină deoarece poate crește riscul sângerărilor.

Suplimentele alimentare cu Ginkgo biloba nu se administrează pacienților în tratament cu medicamente antiepileptice deoarece la inactivează parțial prin favorizarea degradării lor în organism și, implicit le scade eficiența.

Deoarece nu sunt disponibile date referitoare la administrarea acestor suplimente pe perioada sarcinii și alăptării, acestea nu sunt recomandate a fi administrate în aceste cazuri.

După administrarea acestor suplimente poți experimenta reacții adverse precum dureri de cap, tulburări gastro-intestinale sau dureri musculare.

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC, ORI pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

Referințe științifice:

DeFeudis FV A brief history of EGb 761 and its therapeutic uses . Pharmacopsychiatry. (2003)

Winslow LC, Kroll DJ Herbs as medicines . Arch Intern Med. (1998)

Curtis-Prior P, Vere D, Fray P Therapeutic value of Ginkgo biloba in reducing symptoms of decline in mental function . J Pharm Pharmacol. (1999)