Ceaiul verde matcha este 100% frunze de ceai verde sub formă de pudră naturală. Este o parte integrantă a celebrei ceremonii japoneze a ceaiului. Mulți oameni știu deja despre beneficiile acestuia. Acum este popular nu numai în Japonia, ci și dincolo de granițele sale. Înviorează, îmbunătățește funcționarea tractului gastrointestinal, activează creierul, îmbunătățește imunitatea etc. Dar există o serie de motive pentru care băutura poate fi dăunătoare.

Contraindicațiile ceaiului matcha

Băutura verde arpinsă nu este pentru toată lumea. Iată care sunt contraindicațiile ceaiului matcha și cui nu-i este recomandat pentru consum:

  • mame însărcinate și care alăptează;
  • persoane sensibile la consumul de cofeină;
  • persoane cu hipertensiune arterială;
  • oameni care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord;
  • persoane cu probleme gastro-intestinale și disfuncție hepatică;
  • persoane cu intoleranță individuală.

În plus, această băutură nu este recomandată a fi băută pe stomacul gol (acest lucru poate provoca o senzație de greutate) și administrată copiilor mici. De asemenea, nu este recomandat să bei matcha cu mai puțin de 4-6 ore înainte de culcare (băutul de cofeină după-amiază poate provoca insomnie).

SFAT: Dacă nu aveți contraindicații individuale, atunci vă puteți bucura în siguranță de gustul ceaiului verde japonez și vă puteți îmbunătăți sănătatea cu acesta.

Mai multe despre ceaiul matcha puteți găsi pe Atât de Fain – Totul despre ceaiul Matcha – Proprietăți, contraindicații, beneficii.

De ce ceaiul matcha poate fi dăunător

Supradoză de cafeină

Suntem obișnuiți cu faptul că o ceașcă de ceai din frunze vrac conține cu 50% mai puțină cofeină decât o ceașcă similară de cafea. Prin urmare, consumul moderat de ceai verde din frunze vrac, în general, nu cauzează probleme de sănătate pentru majoritatea oamenilor.

Totuși, dacă bei ceai matcha, fii deosebit de atent! Deoarece pudra de ceai matcha conține o concentrație mai mare de cofeină, iar consumul obișnuit de câteva căni de ceai pe zi poate duce la o supradoză de cofeină. Corpul fiecărei persoane este diferit, așa că nu trebuie să bei matcha cu 6 ore înainte de culcare. Persoanele cu hipertensiune arterială sau care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord ar trebui să fie, de asemenea, extrem de precaute. Dacă beți prea multă cofeină sau sunteți sensibil la aceasta, există o serie de efecte secundare pe care le puteți experimenta. În cazul în care aveți următoarele simptome, reduceți consumul de ceai matcha la 1-2 căni pe zi:

  • excitare nervoasă;
  • iritabilitate;
  • probleme de somn;
  • tremur;
  • puls accelerat;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • stomac deranjat;
  • greaţă;
  • urinare frecventă;
  • erupții cutanate.

Aciditate crescută a stomacului

O creștere a acidului din stomac nu este o problemă în sine – este o reacție normală a organismului la alimente. Dar pentru cei care au ulcer peptic sau reflux acid, poate declanșa crize de durere. Recomandăm persoanelor cu aceste probleme să evite să bea orice ceai verde, și în special matcha, pe stomacul gol. Ceaiul verde ar trebui să fie băut întotdeauna după masă, deoarece nu numai că te va ajuta să digerezi mai repede alimentele, dar te va proteja și de somnolența de după-amiază.

De asemenea, pentru persoanele care suferă de probleme cu aciditate mare a stomacului, toate tipurile de matcha latte cu lapte sunt perfecte.

Conținut crescut de plumb

Un alt dezavantaj al ceaiului verde sub formă de pudră este conținutul ridicat de plumb. În timpul creșterii, frunzele absorb activ plumbul din mediu. Și dacă bei o cană de matcha împreună cu frunzele de ceai, tot conținutul intră în corp. Dar am dori să remarcăm că acest lucru se aplică mai ales ceaiului care crește în China. Matcha adevărat este cultivat în Japonia și, deoarece situația de mediu aici este mult mai bună, matcha japonez este considerat mai sigur.

Cum să minimizezi daunele ceaiului matcha

  1. Nu bea ceai pudră cu mai puțin de 4-6 ore înainte de culcare;
  2. Nu bea ceai matcha preparat cu câteva ore în urmă și mai ales de ieri;
  3. Nu crește cantitatea de pudră cu mai mult de 5 grame per porție, ci mai degrabă experimentează și decide ce porție de pudră per cană este optimă pentru tine, după care simți tonusul și energia maximă.

Ceai matcha pentru mamele însărcinate și care alăptează

O serie de experimente au arătat că femeile însărcinate sau care alăptează, care beau în mod regulat ceai matcha, aveau mai multe șanse de a dezvolta anemie prin deficit de fier. Prin urmare, ceaiul matcha nu este recomandat pentru consumul mamelor însărcinate și care alăptează. Dacă doriți să beți ocazional o ceașcă de ceai matcha, adăugați 1 gram de ceai pudră per porție la 100 ml apă (pentru ceai) sau per porție la 50 ml apă + 150 ml lapte (pentru latte).

Concluzie

După cum puteți vedea, băutura de un verde strălucitor nu este pentru toată lumea. Principalul lucru este să știți totul despre posibilul rău de la ceaiul matcha. Și dacă nu aveți contraindicații individuale, atunci vă puteți îmbunătăți în siguranță sănătatea cu el, puteți activa procesele metabolice ale corpului și vă puteți ridica moralul.

Chiar dacă matcha are o serie de efecte secundare, în general este un ceai grozav. Nu numai că vă îmbunătățește bunăstarea fizică și mentală, dar poate fi folosit și într-o varietate de moduri, făcându-l ușor de încadrat în dieta voastră zilnică.