Chiftelute cu peste - imagine articol Alice Piperea

În acest articol (http://alicepiperea.ro/chiftelute-cu-peste/) Lector univ. Dr. Alice Piperea ne propune o rețetă de chifteluțe cu peste care se prepară relativ ușor și ne informează despre câteva lucruri importante despre carne.

 

🙂 Ingredientele de care ai nevoie sunt sunt:

-1 Kg de baby hering;

-două felii de pâine albă înmuiate în apă (sau lapte) și stoarse;

-o legătură de pătrunjel;

-o legătură de mărar;

-două ouă;

-o ceapă mare;

-2-3 căței de usturoi

-ulei.

 

🙂 Cum prepari:

-Lași la dezghețat heringul.

-După ce heringul se dezgheață, îl tranșezi și îi scoți capul și intestinele, apoi îl speli și îl dai prin mașina de tocat.

-Amesteci carnea de pește tocată obținută cu pâinea înmuiată și stoarsă, cu conținutul întreg al celor două ouă (adică și cu albușul și cu gălbenușul).

-Tai mărunt ceapa și verdeața (cu tot cu codițe).

-Amesteci verdeața cu compoziția obținută și omogenizezi amestecul.

-Modelezi chifteluțele și le prăjești în ulei la foc mic, pentru a se pătrunde.

 

Et voila! Chifteluțele sunt gata! 🙂  Poftă bună!

 

OBSERVAȚII!

-Datorită utilizării cepei (cu rol de condiment iute) și a pătrunjelului (cu rol de condiment aromat)  în compoziția chifeteluțelor, nu ai nevoie de adaos de sare. Chifteluțele ies foarte delicioase și fără sare!

-Frecvența recomandată de consum a cărnii este următoarea: carnea slabă de vită și de porc (carnea roșie) maxim o dată pe săptămână în cantități reduse, iar canea de pasăre și de pește (carnea albă) de cel mult două ori pe săptămână.

-Dintre toate tipurile de carne, cea de pește este cea mai sănătoasă deoarece este cel mai ușor de digerat, iar cea a peștilor de ape reci (de exemplu somon, păstrăv, hering) conține acizi grași omega-3 care ajută la buna funcționare a creierului și prevenirea bolilor cardio-vasculare.

-Asocierile dintre carne și produse amidonoase (precum pâinea) nu sunt chiar atât de sănătoase întrucât amidonul îngreunează digestia proteinelor din carne.

-Din punct de vedere biochimic, aceste chifteluțe nu sunt însă 100% sănătoase, deoarece implică procesul de prăjire. Acest proces este însoțit de degradări la nivel molecular a unor molecule din alimente, ceea ce poate genera compuși cu potențial cancerigen. Despre procesul de prăjire și afumare îți voi povesti pe larg în alte postări.

-Îți recomand să consumi cât mai rar alimente care sunt procesate prin prăjire sau afumare.

 

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC, ORI pentru admitere la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

 

 

Referințe științifice:

Wood J.D., et al, Fat deposition, fatty acid composition and meat quality: A review, Meat Science2008, 78(4), 343–358.

Wood J.D., et al, Effects of fatty acids on meat quality: a review, Meat Science, 2004, 66(1), 21-32.