A te spala des pe mâini este cel mai bun obicei, dar când acest lucru nu este posibil, este nevoie de gel dezinfectant.

Pentru a nu cădea în capcanele marketingului, devenit acum foarte agresiv în acest domeniu, este bine, în primul rând, să precizăm diferența din legislația română între acțiunea de igienizare și acțiunea de dezinfectare. Igienizarea înseamnă curățarea temeinică a unei suprafețe, îndepărtarea bacteriilor și a substanțelor nocive. Dezinfectarea înseamnă eliminarea a 99,99% dintre bacteriile dăunătoare.

Dezinfectanții sunt ajutoare medicale dar pot fi și de natură cosmetică. Cei cosmetici sunt acele produse al căror scop principal este de a proteja și menține pielea în stare bună având un efect antibacterian ca funcție secundară.

Substanțele de igienizare sunt active împotriva agenților patogeni, dar nu sunt considerate dezinfectante deoarece nu sunt autorizate de Ministerul Sănătății ca dispozitive medicale chirurgicale.

Odată ce am ales gelul pe care să-l oferim utilizatorilor și colaboratorilor noștri, trebuie să decidem cum să-l facem utilizabil: mai bine un suport pentru dozator sau un dozator automat?

Ca întotdeauna, nu există un răspuns corect pentru toată lumea. Sunt câteva considerații de făcut pentru a ne orienta în alegerea suportului de dozator care se potrivește cel mai bine nevoilor noastre. Să încercăm să rezumăm avantajele și dezavantajele celor două tipuri. În ambele cazuri sunt acum disponibile atât modelele de tip coloană, cât și de perete. În acest caz criteriul de alegere se bazează pe spațiul disponibil sau pe preferințele estetice. Prin urmare, ne vom concentra pe principala diferența dintre dozatoarele manuale și automate.

Dispenser dezinfectant (coloană sau perete):

Primul avantaj este cu siguranță prețul. Suporturile de dozatoare, destinate ca simple suporturi pentru recipientul de dezinfectant, pe o coloană sau pe perete, sunt cu siguranță mai ieftine decât dozatoarele automate de gel.

Dezavantajul este că toți utilizatorii vor trebui sa atinga pur și simplu recipientul sau dozatorul. Acest lucru nu compromite eficacitatea acțiunii gelului, dar unii îl consideră mai puțin „igienic”. Cu toate acestea, orice bacterie prezentă pe sticlă va fi în continuare eliminată în mare măsură prin acțiunea gelului.

Dispenser dezinfectant (coloană sau perete) 

Avantajul dozatoarelor automate este mai ales pentru utilizatori: nu trebuie să atingă nimic și primesc doză corectă de gel. Acest lucru oferă un sentiment de mai mare siguranță oamenilor, în comparație cu nevoia de a atinge un recipient pe care toată lumea il atinge.

Dezavantajul, însă, revine în întregime celor care îl expun: trebuie să schimbi bateriile, să păstrezi curată zona infraroșu și mai ales, când gelul se epuizează nu este suficient să înlocuiești rapid recipientul, trebuie să deschizi dozatorul și să continui cu înlocuirea gelului. Totuși, este o operațiune ușoară, dar destul de enervantă pentru angajații care trebuie să-și întrerupă activitatea și să piardă timp pentru a face reîncărcarea.

Dezinfectanții (prima dintre grupele în care sunt împărțite biocidele) includ un grup vast de substanțe care au scopul de a distruge, elimina, scădea, împiedica acțiunea bacteriilor, virusurilor, sporilor – iar în unele cazuri, algelor sau altor microorganisme. Pentru aceste caracteristici, substanțele sunt folosite pentru dezinfectarea mediilor, suprafețelor și obiectelor de diverse feluri, fiind utilizate în sectoarele medico-chirurgical și industrial, în producția alimentară și în zootehnie (pentru dezinfecția grajdurilor și mijloacelor de transport pentru animale).

Menținerea unor condiții de igienă adecvate ajută la evitarea răspândirii bacteriilor și a altor microorganisme.

Agenții de curățare se deosebesc de dezinfectanți deoarece sunt proiectați pentru a îndepărta murdăria (curățare). Utilizarea detergenților comerciali este în general suficientă pentru a asigura condiții acceptabile de igienă în locuințe, la fel ca și utilizarea săpunurilor și a apei fierbinți pe piele. În orice caz, este întotdeauna necesar să urmați cu atenție instrucțiunile de pe etichetele produselor utilizate pentru curățare.

Doar în situații particulare și specifice (cum ar fi prezența persoanelor bolnave la domiciliu), este indicat să nu se folosească dezinfectanți de uz casnic, ci dezinfectanți cu aviz, nu atât pentru a crea un mediu steril (complet lipsit de germeni), cât pentru a întrerupe orice lanț de contaminare (de ex. posibilitatea ca prezența unui obiect contaminat să conducă prin utilizarea lui la contaminarea multor altele). Importanța igienei personale și a mediului a fost reiterată în mod repetat în perioada de urgență sanitară legată de noul coronavirus, cu recomandarea constantă de a se spăla frecvent pe mâini și de a dezinfecta suprafețele.

Dezinfecția, cu produse biocide cu acțiune dezinfectantă, se poate face cu radiații ultraviolete sau cu mijloace fizice precum căldură (aer cald, abur sau apă clocotită).

Există mai multe tipuri de produse incluse în grupul de dezinfectanți:

  • Produse utilizate pentru igienă umană în scopul dezinfectării pielii sau scalpului
  • Dezinfectanți și algicide care nu sunt destinate aplicării directe pe oameni sau animale

Substanțe destinate dezinfectării suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului precum dezinfectant suprafețe neutilizate în contact direct cu alimentele destinate consumului uman sau animal; în domeniul medico-chirurgical sunt deosebit de importante, fiind utilizate în sălile chirurgicale (atât pentru dezinfecția suprafețelor, cât și pentru instrumentare), în spitale și mai general, în locurile de îngrijire extraspitalicească (reședințe sanitare asistate pentru bătrâni, cămine, îngrijire ambulatorie) pentru prevenirea și combaterea infecțiilor din spitale și cele legate de asistență medicală și socială. Produsele incluse în această grupă sunt utilizate și pentru: piscine, acvarii, sisteme de aer condiționat, pereți și pardoseli în zone private, publice, profesionale și industriale.   

Produse utilizate pentru dezinfectarea echipamentelor, recipientelor, uneltelor de uz casnic, suprafețelor sau țevilor utilizate pentru: producerea, transportul, depozitarea sau consumul de alimente sau furaje (inclusiv apă potabilă) destinate uzului uman sau animal se folosesc și la impregnarea materialelor care pot intra în contact cu produsele alimentare.