Ai pregătit o cină romantică, dar te-ai impotmolit la alegerea vinului sau ai iesit in oras și trebuie sa combini un vin cu mancarea aleasă? Indiferent de situația în care te regăsești, sarcina de a combina vinul cu felul de mancare consumat poate fi una dificilă. Nu și dacă ții cont de cateva reguli de baza pe care le vom prezenta în randurile care urmeaza.

1. Cel mai aromat ingredient dă tonul.

Este prima regulă de care trebuie sa ții cont atunci cand te gandesti să combini un vin cu un fel de mancare. Ingredientul cel mai intens nu este tot timpul și ingredientul principal, însă criteriul definitoriu aici este intensitatea gustului. După ce ai găsit ingredientul cel mai aromat, alegerea vinului potrivit va fi mult mai ușoară, dat fiind că există deja o listă cu anumite combinații posibile. Tot ce trebuie să faci este să o urmezi, astfel vei fi sigur că nu vei da greș.

2. Păstrează echilibrul gusturilor.

Gustul vinului și cel al mâncării trebuie să formeze un parteneriat, iar un echilibru între cele două este obligatoriu. Mai concret, un fel de mâncare ușor (de exemplu, preparatele din peste) va putea fi combinat cu un vin care nu este foarte tare. În schimb, un fel de mâncare cu gust bogat (de obicei cu multă grăsime) se va potrivi foarte bine cu un vin mai tare. Ține cont de faptul că nu doar mâncărurile ce conțin carne sunt cele bogate la gust, o salată care conține multe brânzeturi poate fi considerată o mâncare destul de grea dacă sortimentele de brânzeturi au gust destul de intens.

3. Structura si textura sunt esentiale.

Textura mâncării este foarte importantă, la fel ca și  corpolența vinului. Vinurile mai corpolente de obicei au și un volum de alcool mai ridicat. Ca regulă generală, trebuie să știi că vinurile acide sunt servite cu mâncăruri care au un nivel de aciditate similar. Un exemplu concret este combinatia dintre un vin Cabernet Sauvignon și unele mâncăruri bogate în proteine sau grăsimi. O altă combinație de success este cea dintre vinurile acidulate și mâncărurile sărate (vezi lista de combinatii recomandate mai jos).

În rândurile care urmează vom detalia câteva reguli mai concrete care să te ghideze în alegerea vinului potrivit fiecărui fel de mancare:

 • dacă ai folosit vin la prepararea unui fel de mâncare, atunci la masă vei servi același tip de vin
 • combina gusturile opuse se completează, așa că un vin dulce merge foarte bine cu o mâncare sărată sau ușor acrișoară
 • preparatele din pește se combină foarte bine cu vinurile albe
 • mâncărurile mai grele, cu multe grăsimi merg perfect cu vinuri mai corpolente
 • carnea roșie se combină bine cu vinurile roșii, iar cea albă, salatele și preparatele mai ușoare merg cu vinuri albe
 • deserturile sunt mereu combinate cu vinuri dulci

Mai jos vei găsi câteva combinații de vin și mâncare cu care nu vei da greș:

 • Pinot Grigio – merge foarte bine cu feluri de mâncare ușoare, in general preparate care conțin peste
 • Chardonnay – ideal pentru peștele gras sau peștele servit cu sosuri bogate
 • Pinot Noir  se asociază cu preparate tradiționale: sarmale, tocănițe, ciuperci, dar și cu mâncăruri ce conțin trufe
 • Rose (sec) –  este ideal pentru orice preparat pe bază de brânzeturi
 • Riesling (sec) este un vin care se potrivește atât cu feluri de mâncare picante, cât și cu feluri dulci, sau preparate din bucătăriile asiatice
 • Sauvignon Blanc – potrivit pentru orice fel de mâncare ce are un sos sau dressing cu gust amar/acrișor
 • Cabernet Sauvignon este ideal în combinație cu orice fel de carne roșie, paste cu sos roșu, sau lasagna
 • Muscat – un vin dulce care va merge bine cu un deșert ușor, pe baza de fructe
 • Șampania – se combină perfect cu orice preparat sărat, sau cu startere pe baza de caviar 

Sperăm ca articolul nostru să-ți fi fost de folos, iar acum să fii pregatit pentru cel mai inspirate combinații de vin și mâncare. Partea cea mai bună este că piața din mediul online este una foarte generoasă, iar găsirea celei mai bune oferte durează doar câteva minute. Poți folosi un comparator de prețuri unde ai posibilitatea de a verifica istoricul prețului sau recenziile altor cumparatori, iar finalizarea unei comenzi va dura doar câteva minute.