Un aparat de făcut gheață profesional este un dispozitiv pentru producerea de gheață sub diferite forme (fulgi, cuburi, granule, etc.) În industria de prelucrare a cărnii și a peștelui, este folosit pentru răcirea produselor, precum și la mașinile de prelucrare. De exemplu, la tăietoare, este folosit pentru a preveni încălzirea cărnii. 

În industria culinară și de panificație, gheața este esențială pentru răcirea aluaturilor și cremelor fără drojdie. Prin design, utilizarea unei mașini de  gheață este similară cu cea a unui frigider clasic sau cu un sistem split. Elementele principale sunt compresorul și evaporatorul. O pompă de înaltă presiune furnizează aer sub presiune la suprafața evaporatorului. Lichidul îngheață și se formează gheață, care este apoi separată de pereți cu abur fierbinte sau tăiată cu cuțite speciale. 

Sfaturi pentru alegerea unei mașini de gheață de calitate

Studierea caracteristicilor unei mașini de gheață este esențială pentru utilizarea și optimizarea producției sale. Un aparat de făcut gheață profesional este compus din mai multe elemente care se coordonează împreună, pentru a produce gheață în modul eficient. 

Componentele unui astfel de dispozitiv includ un sistem de refrigerare, un evaporator, un sistem de alimentare cu apă și un panou de control. Sistemul de refrigerare este responsabil pentru răcirea evaporatorului, acesta fiind dispozitivul în care se formează gheața. Un sistem de alimentare cu apă asigură un flux continuu de apă către evaporator. 

Panoul de control îți permite să ajustezi setările și să monitorizezi procesul de producere a gheții. Doar dacă vei înțelege clar modul de funcționare, vei reuși să înveți cum să folosești și să optimizezi producția unei mașini de gheață.

Există diferite tipuri de aparate de făcut gheaţă profesionale și fiecare este proiectată pentru anumite scopuri specifice. Astfel există mașini făcut gheață cub, mașini făcut gheață fulgi și aparat de făcut gheață granule. 

Mașinile de făcut gheață cuburi produc gheață solidă, care este utilizată în băuturi și cocktailuri. Un aparat făcut gheață fulgi este utilizat în aparatele frigorifice alimentare și în scopuri de răcire în industrii, precum fructele de mare și medicale. Dispozitivele care produc gheață granulată sunt populare în mediile medicale și pentru amestecarea băuturilor.

Descoperă performanța desăvârșită: Mașina profesională de făcut gheață – Gheață proaspătă și cristalina

Aparat de făcut gheață profesional – Cum să îl alegi?

Alegând tipul de aparat de făcut gheață potrivit nevoilor tale,  vei reuși să optimizezi producția mașinii de făcut gheață. Atunci când alegi un dispozitiv eficient, trebuie să ții cont de mai mulți factori pentru optimizarea producției de făcut gheață. Factorii importanți includ capacitatea de îngheț, volumul net al congelatorului, eficiența energetică și puterea dispozitivului. 

Capacitatea de îngheț se referă la cantitatea de gheață pe care o poate produce mașina de făcut gheață într-o anumită perioadă de timp și aceasta trebuie să corespundă nevoilor tale. Eficiența energetică este deosebit de importantă pentru a minimiza consumul de energie electrică și costurile de operare ale dispozitivului. 

Clasificarea unei mașini de făcut gheață:

  • După metoda de răcire: La vânzare poți găsi un aparat făcut gheață cu sistem de răcire cu aer sau cu apă.
  • După tipul de alimentare cu apă: Acestea sunt împărțite în două categorii – gelatinoase și principale. Dispozitive de umplere au o alimentare autonomă cu apă, care sunt echipate cu un rezervor special în acest scop. În producția industrială, se folosesc cel mai des generatoare de gheață de tip principal, conectate la un sistem comun de alimentare cu apă.
  • După tipul de gheață: În funcție de apa folosită, un aparat de făcut gheață profesional poate produce gheață tehnică sau alimentară. Gheața tehnică este utilizată în procesele tehnologice în care contactul direct cu materiile prime este exclus. În alte cazuri, gheață alimentară este folosită pentru răcire.

Aparat făcut gheață – Principiul de funcționare și modul de optimizare

Gheața produsă este împărțită în trei tipuri: cuburi, granulară și fulgi. Fulgii de gheață se formează în aparatele de tip tambur. Pompa furnizează apă în colector, care este apoi pulverizată prin duze în exteriorul tamburului rotativ răcit cu agent frigorific. Pe măsură ce se formează un strat subțire de gheață la suprafață, acesta este tăiat cu cuțite. 

Gheața granulată se formează în aparatul de gheață cu melc. Apa intră în interiorul cilindrului evaporatorului. Peretele interior al cilindrului este răcit de agentul frigorific care se evaporă în serpentină. Gheața de pe peretele cilindrului este răzuită de melc și intră în buncărul de depozitare prin fereastra de evacuare.  

În procesele de prelucrare mecanică a materiilor prime se folosește în principal gheață fulgi. Deteriorează mai puțin mecanismele de tăiere și amestecare, iar rata distrugerii sale mecanice este mai mică decât cea a altor tipuri de gheață. 

Datorită temperaturii scăzute (în medie de la -6 la -8 grade), gheață fulgi are proprietăți fizice optime – este uscată și se topește mai mult timp, și prin urmare, este perfect potrivită pentru răcirea și depozitarea peștelui. În plus, gheață fulgi este mai puțin predispusă la aglomerare în timpul depozitării.

După ce te-ai hotărât asupra tipului de gheață produs, atunci când alegi un anumit model de aparat făcut gheață, este recomandabil să acorzi atenție anumitor parametri precum:

  • Productivitatea (cantitatea de gheață produsă pe zi): Prezența unui regulator de frecvență AC îți permite să reglezi performanța aparatului de făcut gheață și, în consecință, să optimizezi consumul de energie.
  • Prezența unui sistem de filtrare: Elimină problemele apărute în urma utilizării apei de proastă calitate.
  • Aparat de făcut gheață profesional de marcă: Produsele de la cei mai buni producători sunt o combinație de tehnologii moderne de producție și mulți ani de experiență în ingineria producerii de gheață.

În plus, ușurința de curățare și mentenanța, vor optimiza producția unei mașini de făcut gheață și funcționarea fără probleme a dispozitivului. Dacă vei lua în considerare acești factori, poți alege aparatul de făcut gheață care optimizează producția și satisfacerea nevoile specifice.