Criza sanitară actuală pune o mare presiune pe sistemele mondiale de sănătate. De asemenea, provocări apar și la nivel individual, pentru fiecare dintre noi, deoarece dincolo de  orice măsuri adoptate de autorități, este directa noastră responsabilitate să ne protejăm propria sănătate, dar și pe a celor din jurul nostru.

În această perioadă, persoane avizate sau mai puțin avizate emit recomandări și sfaturi de natură medicală, însă cea mai bună alegere constă în alegerea unor surse sigure și oficiale de informare și în verificarea unei informații primite, înainte de a o crede, de a o aplica sau de a o transmite mai departe.

Unele dintre cele mai bune recomandări lansate de specialiști în această perioadă vizează o serie simplă și la îndemână de bune practici, al căror rol este de a îmbunătăți starea medicală și de a proteja organismul în fața unei posibile infecții sau a dezvoltării unor simptome grave.

Prin urmare, iată ce recomandă medicii să faci în această perioadă, pentru a fi în siguranță din punct de vedere medical, sanitar și epidemiologic:

1. Odihnește-te corespunzător

Odihna este principala sursă care-ți menține sistemul imunitar. Un sistem imunitar slăbit și deficitar poate avea drept cauză oboseala îndelungată. Construiește-ți obiceiuri sănătoase legate de somn, pentru a-i permite organismului tău să facă repausul atât de necesar și să-ți refacă pe deplin funcțiile.

De exemplu, încearcă să ai cât mai puține nopți nedormite și să-ți stabilești o rutină a somnului, cu ore cât mai exacte de adormire și trezire.

2. Îmbogățește-ți si diversifică-ți alimentația

O alimentație variată, bazată pe fructe, legume, pește și lactate te va ajuta să treci cu bine de provocările actuale din plan epidemiologic, deoarece te vei bucura de o imunitate îmbunătățită. Pe lângă acest aspect, vei beneficia și de mai multă energie pentru a-ți desfășura activitățile de zi cu zi.

3. Folosește echipamente de protecție de calitate

Măștile de protecție ar trebui să fie nelipsite în această perioadă din mașina, buzunarul sau poșeta ta. Totuși, nu toate măștile disponibile pe piață întrunesc calitățile și caracteristicile necesare solicitate de specialiștii în sănătate. Poți, de exemplu, să cauți mască de protecție pe site-ul acesta, dacă ești în căutarea unor produse care să satisfacă cele mai înalte standarde de calitate.

4. Verifică-ți saturația de oxigen

Pentru a te asigura că nu te-ai infectat și că virusul dobândit nu-ți afectează capacitatea pulmonară, e imperios necesar să-ți verifici saturația de oxigen.

Pentru menținerea celulelor sănătoase, saturația oxigenului în sânge trebuie să fie de minimum 93% (nivelul normal este între 95 – 100%), o valoare mai mică de 90% ar trebui să te îngrijoreze pentru că această înseamnă hipoxemie și doar cadrele medicale pot interveni în aceste momente (este nevoie de oxigen suplimentar). Vezi aici mai multe detalii despre ce înseamnă o saturație de oxigen normală, conform Lerato.ro, și cum o poți măsura, mai exact.

În cele din urmă, nu uita că pe lângă aceste sfaturi practice, ai nevoie și de o atitudine pozitivă și optimistă cu privire la viitor, pentru că și sănătatea psihică este la fel de importantă în depășirea provocărilor vieții, la fel ca sănătatea fizică.

Sursă foto: pexels.com