Perioadele de epuizare sunt din ce în ce mai frecvente în viețile tuturor. Stilul modern de viață este caracterizat de programe foarte încărcate, în care nu există nici măcar 15 minute de pauză de la o activitate la alta. După serviciu, multe persoane se grăbesc să rezolve o altă listă lungă de sarcini. Prin urmare, lectura nu își mai găsește locul în programul nostru zilnic. Dar chiar în acele perioade în care sarcinile parcă nu se mai termină și ne confruntăm cu noi probleme, este recomandat să citim. Și nu orice fel de cărți, ci cărți destul de dificile. Iată că alegerea unei cărți provocatoare este considerată un act de îngrijire de sine, care ar putea ajuta la atenuarea simptomelor de epuizare. Dacă vă gândiți că lectura vă poate obosi și mai mult, de fapt vă poate restabili claritatea mentală și vă poate ajuta să cuceriți echilibrul de zi cu zi.

Cărțile dificile îmbunătățesc puterea de concentrare

Pentru foarte multe persoane, epuizarea se manifestă ca o lipsă severă de atenție și de energie. Din cauza distragerilor simultane, poate fi greu pentru mulți dintre noi să abordăm acele probleme importante care au nevoie de toată atenția noastră. Astfel, sarcinile obișnuite devin mai greu de rezolvat și mai consumatoare de timp. Iar după ce reușim să le ducem la bun sfârșit, nu mai avem niciun pic de energie pentru ceea ce ne dorim cu adevărat să facem. În mod surprinzător, cărțile provocatoare ne pot îmbunătăți puterea de concentrare. Implementând lectura în rutina zilnică, vom începe să ne organizăm mai bine sarcinile și să ne axăm atenția pe fiecare activitate individuală, în loc să ne axăm pe mai multe sarcini simultan, fără să reușim să ducem niciuna la final. Mai precis, lectura ne ajută să funcționăm mai liniar și mai concentrat. Nu putem citi o carte provocatoare sau cu un subiect complex în timp ce răspundem la e-mailuri de pe telefon sau în timp ce gătim cina. Pentru a urmări povestea, trebuie să ne lăsăm mintea să se concentreze doar asupra poveștii. În plus, o carte bună nu impune teste, termene limită sau consecințe. În perioadele suprasolicitante, poate fi reconfortant să citiți în fiecare zi măcar 20 de minute. Într-o librărie online veți găsi o multitudine de titluri grozave și subiecte complexe pe care le puteți comanda chiar din confortul casei.

Lectura contribuie la o stare de împlinire

Perioadele de epuizare au loc din cauza listelor lungi de sarcini care solicită atenția și timpul nostru, dar și din cauză că cele mai multe sarcini pe care le facem zi de zi sunt repetitive. Serviciul sau studiile noastre, plata facturilor și activitățile domestice sunt, într-adevăr, repetitive. În schimb, cărțile au o structură care contrastează puternic cu obiceiurile zilnice care ne epuizează. În cărți nu vom citi despre sarcini repetitive sau fără formă. Prin urmare, finalizarea unui capitol și apoi a întregii cărți ne ajută să obținem un sentiment de realizare, de satisfacție și de împlinire. În zilele în care simțiți că frustrarea, nemulțumirea și neîncrederea vă acaparează, cu atât mai mult este recomandat să vă afundați într-o lectură provocatoare. Pe site-ul librăriei Libmag veți găsi o varietate de cărți la 5 lei, care tratează o mare infinite de subiecte și pe care le puteți utiliza pentru a pune capăt epuizării și pentru a vă crea propria bibliotecă.

Cărțile dificile ne fac mai empatici

Chiar și în cele mai complexe cărți, relațiile joacă un rol important în stabilirea intrigii. Atunci când citim, ne punem în pielea personajelor și încercăm să înțelegem perspective diferite, iar asta ne poate ajuta și în viața de zi cu zi. Potrivit cercetătorilor, în special cărțile de ficțiune ne pot ajuta să depistăm indiciile emoționale și să analizăm motivele care îi determină pe unii oameni să acționeze așa cum o fac. Înțelegând ce anume îi determină pe cei din jurul nostru să se comporte uneori în moduri neplăcute, ne poate ajuta să dobândim o stare interioară mai bună, care poate pune capăt epuizării. Empatia, de asemenea, ne ajută să fim mai înțelegători, iar asta ne poate îmbunătăți foarte mult relațiile personale. Cărțile ne ajută să dobândim o viziune mai amplă asupra lumii, în timp ce ne deschid inimile, ne eliberează umerii de griji și ne ajută mintea să se relaxeze după o perioadă îndelungată de stres.