Cuțitul de bucătar potrivit face munca mai ușoară pentru profesioniști și permite unui bucătar să lucreze mai rapid, mai eficient și, de asemenea, mai sigur. Cuțitul este brațul extins al fiecărui bucătar și cel mai important instrument al acestuia. 

Profesioniștii care manipulează cuțitele de bucătar timp de multe ore în fiecare zi, trebuie să acorde atenție multor lucruri:

  • Calitatea cuţitelor
  • Ascuțire
  • Retenția marginilor
  • Greutate
  • Rezistență la alunecare
  • Prindere ergonomică

Prin urmare, profesioniștii folosesc de obicei doar anumite mărci de cuțite profesionale.

Tipuri de cuțite profesionale

Un set de cuțite profesionale constă întotdeauna din diferite cuțite care sunt folosite în bucătărie. Există un cuțit potrivit pentru fiecare aplicație.

Cuțitul bucătarului

Cuțitul bucătarului este cel mai important cuțit și nu trebuie să lipsească din bucătăria ta profesională. Cu acest cuțit poți tăia pește, carne și legume. Poți folosi vârful cuțitului pentru a efectua lucrări de tăiere fină, de exemplu tăierea cubulețelor de ceapă. 

Cuțitele de bucătar au lame lungi și sunt potrivite pentru tăieturi netede. Lungimea standard pentru cuțitele de bucătar este de 20 de centimetri.

Cuțit de pâine

Cuțitele de pâine au lama zimțată. Cu acest cuțit poți tăia pâine, chifle și alte alimente crustate fără ca lama să alunece. Lungimea standard a cuțitelor de pâine este de aproximativ 23 de centimetri.

Cuțit de gătit

Cuțitele de gătit sunt folosite pentru lucrările de decojire și tăiere fină. Cu cuțitele tipice de gătit, lama are o formă dreaptă. Există, de asemenea, cuțite de tăiat cu lamă curbată, care sunt cunoscute și sub numele de cuțite de turneu. Decojirea cu aceste cuțite este mai ușoară, dar alte lucrări de tăiere sunt mai bine făcute cu o lamă dreaptă.

Cuțit de masă

Cuțitele de masă sunt denumite și cuțite universal. Le poți folosi pentru a face diverse lucrări de tăiere rapid și precis. De exemplu, acest cuțit de masa profesional este ideal pentru tăierea ierburilor, ciupercilor și a cepei. Cuțitele de masă sunt, de asemenea, potrivite pentru peeling.

Cuțit de dezosat

Pentru a îndepărta carnea de pe oase, trebuie să folosești un cuțit de dezosat. Lama îngustă, de aproximativ 15 centimetri lungime, este ușor curbată pe partea inferioară. Pentru dezosare, trece vârful cuțitului de-a lungul oaselor.

Santoku

Un santoku este practic versiunea japoneză a cuțitului bucătarului. Este potrivit pentru tăierea legumelor, cărnii și peștelui. Lama santoku-ului este mai înaltă decât cea a cuțitului bucătarului. Lungimea standard a cuțitului santoku este de 17 până la 18 centimetri.

Ce cuțite profesionale sunt esențiale în bucătărie, depinde de cerințele individuale și de utilizarea prevăzută. Există un set de trei cuțite profesionale indispensabile pentru orice bucătar: cuțitul de bucătar, cuțitul de masă și un cuțit de pâine. 

Descoperă Eleganța și Precizia: Cele Mai Bune Cuțite

Materiale potrivite pentru cuțitele profesionale

Bucătarii încă preferă să folosească cuțite cu lame de oțel, alese în funcţie de duritatea materialului. Grosimea oțelului este măsurată în Rockwell. Ca ghid, poți presupune că oțelul japonez este cel mai dur, în timp ce oțelul francez este cel mai moale. La oțelul german, lamele sunt de duritate medie.

Cu toate acestea, atunci când cumperi cuțite profesionale cu lame de oțel, trebuie să acorzi atenție nu numai durității, ci și ascuțișului. Lamele de cuțit franceze și japoneze sunt cunoscute pentru ascuțimea lor excepțională, deși lamele cuțitelor franceze se tocesc mai repede. 

Pe de altă parte, aceste cuțite nu se sparg la fel de ușor, în comparație cu cuțitele japoneze dure și, prin urmare, inflexibile. Lamele de oțel cu duritate medie (cuțitele germane) rămân stabile și sunt foarte ascuțite. Ascuțirea lamelor de oțel se face relativ ușoară, în timp ce ascuțirea lamelor de damasc este mai bine să fie făcută de profesioniști.

Oțelul Damasc este folosit pentru cuțitele de damasc, care sunt considerate a fi foarte robuste și durabile. Lamele cuțitului rămân ascuțite mult timp. Cuțitele de damasc autentice sunt forjate manual. Pentru aceasta se folosesc cel puțin două oțeluri: un oțel dur rezistent la uzură și un oțel flexibil și dur. 

Acest lucru are ca rezultat o lamă deosebit de ascuțită, dură, care ține marginile și, în același timp, este elastică și flexibilă. Lamele cuțitelor de Damasc au modelul tipic, care este creat prin pliere și sudare multiple. Cuțitele de damasc real constau din mai multe straturi de oțel și sunt cuțite profesionale de foarte înaltă calitate, din circa 100 de straturi de oțel.

Sunt necesare multe ore de muncă manuală pentru a produce cuțite de damasc adevărate. Prin urmare, prețul ridicat al acestora este justificat. Un cuțit adevărat din oțel Damasc este unic. În comerț poți găsi cuțite de Damasc care nu sunt forjate manual, dar sunt, de asemenea, de o calitate înaltă. Evident că nu sunt comparabile cu cuțitele Damasc reale, forjate manual. 

Muchia de tăiere

Muchia de tăiere este partea inferioară a lamei pe care o folosești pentru a tăia alimente. În jargonul tehnic, marginea de tăiere este denumită fațetă. În funcție de utilizarea prevăzută, muchiile de tăiere sunt potrivite pentru diferite tăieri:

  • Lama cu muchia de tăiere netedă este potrivită pentru tăierea legumelor, fructelor, cărnii și peștelui.
  • Lamele cu margine zimțată sunt potrivite pentru tăierea pâinii și chiflelor, precum și a legumelor sau fructelor care au coaja fermă.
  • Lamele de muchia ferăstrău înguste și conice. Cu aceste cuțite poți tăia alimente moi care au o coajă fermă. Sunt ideale pentru roșii, de exemplu.
  • Lama cu margini canelate și adâncituri. Acest lucru creează perne de aer între materialul de tăiere și lamă, iar materialul de tăiere nu se poate lipi de lamă. Cu astfel de cuțite poți tăia brânză, șuncă, somon și altele.

Cum se ascut cuţitele profesionale?

Chiar și cu cea mai bună îngrijire, lamele cuțitelor profesionale sau casnice vor deveni mai tocite în timp și trebuie reascuțite. Sunt disponibile diferite dispozitive de ascuțit. Există dispozitive electrice și manuale. 

Bucătarii profesioniști folosesc în mare parte unelte manuale, cum ar fi o piatră de ascuțit sau oțel de ascuțit. O tijă de ascuțit din ceramică sau diamant este ideală pentru margini de tăiere netede, deoarece aceste materiale se ascut ușor.

Pentru ascuțirea cuțitelor japoneze trebuie să utilizezi o tijă de ascuțit ceramică. Tijele de ascuțit din oțel inoxidabil nu sunt potrivite pentru cuțitele de Damasc cu șlefuire unilaterală. Pentru rezultate mai bune, utilizează o piatră de ascuțit și lustruit. Cu toate acestea, ascuțirea cu dispozitive manuale necesită o anumită practică. 

Dacă vrei să fii sigur că lama cuțitului este foarte ascuțită, este recomandat un ascuțitor electric de cuțite. Atunci când cumperi un astfel de dispozitiv, fii atent la tipul de lame pe care le poate ascuți dispozitivul. De exemplu, unele ascuțitoare de cuțite nu pot ascuți lamele de damasc sau marginile zimțate.