Istoria susanului ca medicament începe cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, în timpurile Egiptului antic, Babilonului şi Asiriei. Susanul este o plantă din familia Pedaliaceae, cu flori de culoare albă, cu nuanţe de albastru ce se cultivă în India, Birmania şi China, în Grecia şi sudul Italiei.

Seminţele de susan vin într-o gamă variată de culori, de la alb la galben, roşu la albastru, violet sau negru, în funcţie de conţinutul nutritiv. Astfel, în timp ce susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, cel roşu este utilizat pentru lipsa de fier, iar din susanul negru se produce cel mai bun ulei utilizat în diferite scopuri medicinale.

Compoziția acestor semințe cu importanță terapeutică este de 5% apă, 50% grăsimi, 25% carbohidrați și restul de 20% de proteine. Printre mineralele prezente în semințele de susan enumerăm: calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, cupru și magneziu și vitaminele: B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina A, vitamina E, zinc, mangan, cupru și triptofan.

 

Cum poţi integra seminţele de susan în dieta ta zilnică?

 Îţi oferim câteva idei care îţi vor fi de folos!

Chifteluţe cu susan – Reţeta este simplă, rapidă şi foarte bună la gust. Chifteluțele acestea pot fi servite ca și aperitiv, lângă o salată, sau împreună cu un sos roșu sau alb.

Salată de pui cu susan şi legume – Este o salată destul de săţioasa, pe care o puteţi servi ca antreu, dar şi ca un fel principal uşor. Gustul este deosebit iar aroma de susan completează salata de minune.

Broccoli cu susan – Unii îl adoră, alţii îl detestă. Broccoli este un superaliment. Conţine antioxidanţi puternici, vitamina C, acid Folic, o cantitate semnificativă de calciu, potasiu, fier şi vitaminele B1, B2, B3, B6. Încearcă să-l incluzi cât mai des în alimentaţie.

Sticksuri cu susan– O gustare simplă şi sănătoasă pe care o poţi lua după tine peste tot. O gustare sănătoasă pentru copii şi adulţi.

Biscuiţi cu susan şi ciocolată – Dacă doriți să preparați un desert sănătos pentru familia dvs aceasta este idea perfectă! Sunt nişte dulciuri foarte populare în Maroc.

 

Articol scris de Prădatu Gabriela Andreea