Degustarea corecta a vinului

Daca faci pregatiri pentru un eveniment important din viata ta si iti doresti un vin de calitate, cel mai recomandat ar fi sa faci o degustare inainte de a achizitiona o cantitate mare. Astfel vei sti daca vinul este bun si daca invitatii ta il vor aprecia. Daca nu ai mai fost pana acum la o degustare de vin, iata care sunt cele mai importante 5 aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.

  1. Aspect

Chiar daca s-ar putea sa ti se para ciudat, un vin bun nu are niciodata o culoare urata. Prin urmare, chiar si la o degustare obisnuita trebuie sa examinezi gustul vinului, nu e deloc rau sa arunci o privire mai atenta si asupra culorii acestuia. Pentru a analiza culoarea acestuia trebuie doar sa inclini paharul la 45 de grade, in dreptul unui fundal alb. Intensitatea culorii va fi corect apreciata doar daca vei privi in pahar de sus.

  1. Miros

Inainte de a merge la o degustare de vin este recomandat sa eviti pe cat de mult posibil parfumurile puternice, pentru ca ele te vor impiedica atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti sa simta cu adevarat mirosul si aroma vinului. Du paharul la nas si incearca sa ii descoperi mirosul. Inainte de a-l mirosi il poti roti putin, pentru a obtine vapori putin mai intensi pentru ca vei elibera toate aromele vinului.

  1. Gust

Trebuie sa stii ca la o degustare, vinul nu se bea. Acesta se tine in gura intre 5 si 12 secunde, dupa care va fi eliminat. Pentru a putea trece mai apoi la un alt sortiment se va clati gura cu apa, pentru a indeparta gustul vinului anterior. De asemenea, la o degustare de vin se vor servi paine, cascaval, branzeturi nesarate, tocmai pentru a te ajuta in acest sens.

  1. Temperatura vinului

Pentru a nu influenta gustul vinului iti recomandam sa tii paharul de picior. Atunci cand tii mana pe intreg paharul, nu faci decat sa incalzesti continutul si sa ii schimbi gustul.

  1. Ordinea degustarii vinului

Tocmai pentru a te putea bucura de toate aromele unui vin bun, trebuie respectata o anumita ordine. Spre exemplu:

  • vinul alb se va degusta inainte de vinul rosu, deoarece vinul rosu are un gust mult mai puternic decat cel alb.
  • Vinul sec se va degusta inaintea celui dulce, deoarece atunci cand bei sau mananci ceva dulce, vei resimti mult mai puternic aciditatea unui vin sec

Un lucru pe care trebuie sa il ai in vedere ca degustarea este subiectiva. La fel ca si in cazul mancarii ce noua ne place, altora li se poate parea prea parfumat, prea condimentat si asa mai departe. Deci daca iti doresti un vin mai special, cel mai bine ar fi sa nu pleci singur la degustare, ci sa mergi impreuna cu cativa prieteni si sa alegeti impreuna vinul sau vinurile potrivite pentru evenimentul pe care tu il organizezi. Nu uita, un vin bun este asemenea unei poezii imbuteliate cu drag.