Dacă te-ai hotărât să slăbești, e foarte important să ai la îndemână mâncare bună, pe care să o consumi cu drag, dar care să fie suficient de nutritivă și sățioasă pentru a te încadra într-un număr limită de calorii. Am găsit astfel de rețete la NutriFitUp și azi vom împărtăși câteva cu voi.

Fiindcă în această lume agitată în care trăim fiecare masă a zilei presupune un efort real pentru a alege mâncarea potrivită, îți voi prezenta azi idei de rețete pentru trei zile.

Idei de rețete pentru micul dejun

Diminețile sunt, probabil, cel mai greu moment al zilei pentru majoritatea dintre noi. Fără urmă de îndoială, alegem să mai stăm 20 de minute în pat decât să ne ridicăm să preparăm ceva de mâncare. Plecăm nemâncați, eventual doar cu o cană de cafea băută și ciugulim tot felul de prostioare până la prânz. Acesta ar fi un aspect cheie pe care să-l schimbați dacă vă doriți să slăbiți. Un mic dejun echilibrat, sănătos, vă va ajuta să începeți o nouă zi cu energie și putere.

  1. Budinca de chia cu merișoare și nuci pecan

Se iau două linguri de semințe de chia, se pun la „bălăceală” în apă pentru a se hidrata, se adaugă o lingură de dulceață de trandafiri (sau ce preferați, inclusiv gem), se adaugă merișoarele confiate și 2-3 nuci pecan/caju/macadamia/braziliene.

  1. Ouă cu legume

Pentru această rețetă vei avea nevoie de: o lingură de ulei de măsline, o cană de ciuperci mărunțite, 2 căni de spanac, 1 ou.

Se încălzește puțin ulei de măsline într-o tigaie și se călesc ciupercile și spanacul pentru două minute. Se scot din tigaie când sunt gata și se prăjește un ou într-o cantitate mică de ulei de măsline. 

  1. Smoothie cu căpșuni și mango

Se mixează în blender următoarele ingrediente: 5 căpșuni, ½ mango (80g),  2 linguri fulgi de ovăz (16 g), 1 linguriță de semințe de chia (8 g), 1 cană de apă de cocos (200 ml).

Idei de rețete de slăbit pentru prânz

Bineînțeles, la prânz ne delectăm cu tot felul de comenzi din locuri în care habar n-avem cum e pregătită mâncarea. De cele mai multe ori, ne amăgim spunând că am comandat ce și-au luat colegii. Ce-ai zice să dai tu un nou trend și să vii cu mâncare gătită acasă? Iată 3 idei de rețete foarte faine și rapide! Aici vă voi arăta și cum se face stabilirea porțiilor în funcție de kcal.

  1. Piept de pui cu fasole verde în usturoi

Ingrediente:

  • Pentru 1300 kcal: 120 g piept de pui, 200 g fasole verde
  • Pentru 1500 kcal: 140 g piept de pui, 200 g fasole verde
  • Pentru 1800 kcal: 170 g piept de pui, 200 g fasole verde

Mod de preparare:

Bate pieptul de pui, pune sare, călește în tigaie 2-3 minute fasolea verde cu apă și usturoi (păstrează o bună parte în tigaie), ia câteva bucăți de fasole verde, pune peste pieptul de pui și rulează.

Deasupra toarnă sos de soia și brânză, cât să acoperi pieptul de pui.

Bagă la cuptor la 180 grade până devine rumen totul

  1. Pulpe de pui la cuptor cu salată verde

Ingrediente:

  • Pentru 1300 kcal: 100 g pulpă de pui (ciocănele), 100 g salată verde, 1 ridiche, zeamă de lămâie pentru salată, sare, usturoi
  • Pentru 1500 kcal: 150 g pulpă de pui (ciocănele), 100 g salată verde, 1 ridiche, zeamă de lămâie pentru salată, sare, usturoi
  • Pentru 1800 kcal: 150 g pulpă de pui (ciocănele), 150 g salată verde, 2 ridichi, zeamă de lămâie pentru salată, sare, usturoi

Mod de preparare:

Condimentează carnea de pui și apoi pune-o la cuptor.

  1. Supă cremă de cartofi dulci asortată cu creveți cu usturoi

Ingrediente:

  • Pentru 1300 kcal: 100 g cartof dulce, 100 g ardei, 1 ceapă mică, 2 linguri iaurt
  • Pentru 1500 kcal: 120 g cartof dulce, 100 g ardei, 1 ceapă mică, 2 linguri iaurt
  • Pentru 1800 kcal: 150 g cartof dulce, 120 g ardei, 1 ceapă mică, 2 linguri iaurt

Mod de preparare:

Pune la cuptor, la copt, ingredientele, timp de 20 de minute la 190 grade, adăugând sare. Mixează totul la blender, adăugând iaurtul și 1 linguriță ulei de măsline.

Ai nevoie de 6 creveți mari decorticați sau 8 cubăți mai mici. Călește în tigaia încinsă creveții cu un cățel de usturoi.

Poți consuma acestă supă cremă delicioasă cu o felie de pâine integrală.

Idei de rețete de slăbit pentru cină

Dacă pentru micul dejun și prânz ne mai descurcăm, la cină lucrurile se complică foarte tare fiindcă se adaugă și oboseala de peste zi. Așadar, să vedem niște idei simple și rapide pentru masa de seară.

  1. Tocăniță de ceapă

Ingrediente: 5 – 6 cepe, 2 – 3 roșii, 1 ardei gras mic, sare, piper, pătrunjel verde, 150 ml ulei.

Mod de preparare:

Curăță ceapa, spal-o și tai-o julien. Pune uleiul la încins într-o cratiță, adaugă ceapa, roșiile tăiate felii subțiri și ardeiul tăiat bucățele. Fierbe tocana la foc mic, adaugă sare și piper și când ceapa s-a înmuiat stinge focul și presară verdeață.

Poți servi cu mămăligă și salată de sfeclă roșie sau castraveți murați.

  1. Salată cu spanac și nuci

Ingrediente: 100 g ciuperci, 100 g spanac, o ceapă potrivită, un ou fiert, o linguriță de ulei de măsline, o linguriță de oțet balsamic, mierzul de la trei nuci, 50 g mozzarella slabă, sare și piper după gust.

Mod de preparare

Spanacul se spală, se îndepărtează codițele mari și se zvântă, iar frunzele se rup bucăți. Ciupercile se spală și se curăță, iar ceapa verde se taie felii. Mozzarela și oul fiert se taie cubulețe, iar miezul de nucă se fărâmițează. Toate ingredientele se pun într-un castron și se toarnă deasupra uleiul de măsline și oțetul balsamic. Se condimentează cu sare și piper, după gust.

  1. Salată de pătrunjel (tabouleh)

Ingrediente: 2-3 legături de pătrunjel proaspăt, 2 roșii mai mari, 1 ceapă, 3 linguri de cușcuș, câteva frunze de mentă proaspătă, zeama de la o jumătate de lămâie, 2 linguri de ulei de măsline, sare după gust

Mod de preparare:

Toarnă cușcuș într-un pahar, apoi adaugă niște apă fiartă peste el, cât să-l depășească încă o dată în înălțime. Lasă acoperit timp de 15-20 minute pentru a se hidrata.

Între timp, spală și toacă mărunt pătrunjelul, roșiile pe din două și scote miezul. Toacă-le cubulețe și adaugă-le peste pătrunjelul tocat.

La final, toacă ceapa cubulețe, mărunțește menta și adaugă-le peste celelalte ingrediente.

Aceste rețete delicioase și savuroase ar putea fi o sursă de inspirație și o încurajare pentru oricine își dorește să slăbească în mod sănătos, echilibrat. Când ești la dietă, mâncarea nu trebuie să devină un dușman, ci, din contră, este cel mai important aliat. Ea îți dă energie pentru tot ce-ți propui și tot ea este cea care te menține ancorat(ă) în prezent, cu atenția orientată la beneficiile pe termen lung ale deciziilor pe care le iei.