Alimentele sunt o sursă de energie pentru corpul nostru. Ceea ce mâncăm determină modul în care ne simțim, interacționăm și ne bucurăm de viață. Fără energie interioară, o persoană nu poate îndeplini nici măcar funcțiile sale de bază.

Din păcate, de-a lungul anilor, s-a acordat din ce în ce mai puțină importanță asupra calității alimentelor și din ce în ce mai mult s-a pus accent pe satisfacerea foamei, poftelor și a papilelor gustative. Consecința acestui stil de viață a fost apariția problemelor de sănătate și a surplusului de kilograme. Iar atunci când aceste probleme devin evidente și sănătatea oamenilor este afectată, încep să se gândească la alimentația lor.

 În acel moment se află în fața unei alegeri: să se opteze pentru un stil alimentar sănătos precum cel recomandat de Cristina Toma, nutriționist,  sau poate este timpul să se apeleze la o cură de slăbire rapidă?

Care este diferența dintre un stil alimentar sănătos și o dietă?

O dietă și un stil alimentar sănătos sunt două concepte diferite. O dietă, fie că este o dietă din motive medicale sau o dietă pentru a slăbi, este limitată în timp și nu poate fi urmată la nesfârșit. De regulă, dieta se încheie cu atingerea obiectivului dorit: în cazul unei diete pentru slăbit – pierderea în greutate.

Un stil alimentar sănătos pe de altă parte, nu este limitat de un termen limită sau de un scop final, ci este un stil de viață ales de o persoană care dorește să fie în formă, să se simtă bine și să-și rezolve problemele de sănătate. Acesta este scopul unei clinici de medicină funcțională și nutriție, precum Longevity Room,  ce aparține  dr. Ioana Berciu și din a cărui echipă face parte Cristina Toma, expert nutriție care ne-a răspuns la întrebări și ne ajutat să trasăm diferențieri.

Un stil alimentar sănătos presupune limitarea consumului alimentelor de tip fast-food, produselor semifinite, băuturilor carbogazoase și altor produse, care sunt cunoscute ca fiind nocive pentru organism.

Ce presupune o cură de slăbire rapidă?

Atunci când scopul este de a slăbi, așteptările sunt mari sperând la rezultate maxime și rapide. Există o dietă care poate ajuta să se piardă 10 kg rapid fără ca acest lucru să afecteze sănătatea?

Pierderea extremă în greutate într-o perioadă scurtă este potrivită doar sub supravegherea unui expert pentru că este un stres uriaș pentru organism și nu este deloc recomandată.

Este realist să se piardă10 kg într-o lună? Se pot pierde 2-3 kg într-o săptămână și se poate slăbi 10 kg în 3-4 săptămâni  cu efort și abstinență, dar nu este deloc sănătos și efectele pe termen lung asupra sănătății sunt ireparabile. Iar un nutriționist va recomanda în primul rând opțiuni sănătoase, nicidecum extreme care să pună sănătatea în pericol. A slăbi înseamnă a pierde țesut adipos, nu doar a schimba un număr pe cântar. O metodă nesănătoasă va duce inclusiv la pierderea de masă musculară, ceea ce nu ne dorim.

Deciziile trebuie luate cu înțelepciune când este vorba despre corpul uman. Multe persoane, în efortul de a pierde în greutate rapid, neglijează regulile elementare de nutriție și provoacă daune grave sănătății. De fapt, prioritățile sunt altele: prima motivație pentru care un om ar trebui să apeleze la nutriționist este să  aibă grijă de sănătatea sa pe termen lung, iar un corp suplu să fie o consecință a unui corp cât se poate de sănătos.