Spre deosebire de ceaiurile ”adevărate” – ceaiurile obținute din frunzele plantei Camellia Sinensis (ceaiul verde,ceaiul alb, ceaiul galben sau ceaiul negru), “ceaiurile” sau infuziile de plante conțin frunze, flori, fructe, rădăcini (Ghimbir) ba chiar și scoarță de copac (Lapacho), și nu conțin cafeină. Aceste amestecuri din diferite părți ale plantelor medicinale procesate în variate forme sau consumate ca ceai, au fost vreme de mii de ani singurul ajutor împotriva bolilor, alergiilor, intoxicatiilor sau mușcăturilor de insecte și animale. Evoluția medicinii alopate și a farmacologiei au făcut ca pentru o vreme plantele medicinale și valoarea lor terapeutică să intre într-un con de umbră, însă în ultimii ani acestea au revenit în atenția noastră, multe dintre ele fiind studiate și testate în laboratoare și recomandate de medici pentru tratarea unor simptome în diverse afecțiuni.

Cine nu știe că atunci când ai o indispoziție stomacală trebuie să bei un ceai (infuzie) de mentă? Sau un ceai de tei pentru relaxare, un ceai de roiniță (lemon balm) sau mușetel ca să dormi bine, ceai de sunatoare pentru dureri de cap sau gastrită, ceai de frunze de gutui pentru tuse, ceai de soc pentru răceală și gripă, ceai de scoarță de salcie pentru febră, iar lista este extrem de lungă. Multe dintre aceste ceaiuri pot fi băute zilnic atât calde, cât și reci, indiferent de sezon doar pentru gustul lor aromat, iar în combinație cu mierea sunt o alternativă sănătoasă la sucurile prezente peste tot în jurul nostru. Asta ca să nu mai vorbim despre efectele benefice pe care consumul acestor infuzii îl are asupra organismului uman. În cele ce urmează vă povestim despre două ceaiuri de plante mai puțin cunoscute în țara noastră dar care au multe beneficii pentru sănătate și o aromă savuroasă.

Ceai de roiniță sau lemon balm

Melissa officinalis cunoscută la noi sub numele de roiniță sau lămâiță și, mai nou, sub denumirea englezească de lemon balm este o plantă originară din bazinul mediteraneean. Roinița este înrudită cu menta, ambele făcând parte din familia lamiaceelor, iar frunzele sale au o aromă foarte subtilă de lămâie.

Consemnată pentru prima oară în anul 50 după Hristos, roinița a fost folosită timp de mii de ani iar arabii recomandau consumul de roiniță atât pentru a trata bolile cardiace, cât și pentru a vindeca inimile celor ce sufereau din dragoste.

În epoca modernă, studiile științifice au început să demonstreze că multe dintre beneficiile cu care a fost creditată roinița sunt reale. Unul dintre efectele benefice ale roiniței este efectul relaxant pe care îl are asupra sistemului nervos central. Peste tot în lume ceaiul de roiniță este recomandat celor care suferă de anxietate sau de depresie ușoară, nervozitate, în tratamentul insomniilor sau al palpitațiilor. De asemenea ceaiul de roiniță ajută în lupta împotriva stresului și a oboselii mentale,favorizând somnul odihnitor.

Roinița mai este recomandată și în cazul unor afecțiuni digestive ca balonarea sau flatulența, sau în cazul afecțiunilor hepatice.

Ceaiul de roiniță pe care îl poți găsi aicipoate fi băut simplu, prin infuzarea unei lingurițe de frunze uscate de roiniță în apă fierbinte (100 grade Celsius)  timp de 8 – 10 minute. Îl puteți consuma fie cald, fie rece, îndulcit cu miere sau neîndulcit.

La fel de bine, ceaiul de roiniță poate fi combinat cu menta pentru a obține o băutură delicioasă. Adăugați lămâie și miere după gust și beți ceaiul cald sau pe timpul verii, puneți și câteva cuburi de gheață în pahar și savurați un ice tea natural.

Ceai de hibiscus

Ceaiul de hibiscus consistă din petalele uscate ale florilor de hibiscus și consumul acestui ceai este recomandat în primul rând datorită conținutului ridicat de antioxidanți care ajută la protejarea celulelor și luptă împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. În același timp datorită conținutului mare de vitamina C acest ceai întărește sistemul imunitar și este indicat în lupta cu gripa sau răceala. Alte efecte ale ceaiului de hibiscus: scade presiunea arterială și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare, reduce colesterolul, previne apariția bolilor ficatului, este diuretic și ajută la eliminarea excesului de apă din organism fiind util în curele de slăbire.

Ceaiul de hibiscus, ca orice alt ceai de plante, este foarte ușor de preparat: infuzați 2-3 g de flori uscate de hibiscus în 500 ml de apă fierbinte (100 grade Celsius) timp de 8-10 minute și ceaiul este gata! Băutura va avea un gust acrișor și culoarea roșu intens și poate fi consumată rece sau caldă.

Florile de hibiscus se combină foarte bine cu petalele de trandafir uscate, cu mentă sau cu ceai verde.

Ceaiurile de plante despre care am vorbit în acest articol pot fi găsite la Matcha Bar alături de petale de trandafir sau flori de sakura, ceai verde japonez sau matcha, rooibos și honeybush și multe alte delicatese bio 100% naturale, din surse verificate și certificate.