Foietajul este un aluat pe cat de delicios, pe atat de complicat de facut daca nu se respecta anumite tehnici.

Vrei care este reteta originala de aluat de foietaj cu drojdie facut in casa? Iata pasii pe care sa ii urmezi pentru a prepara cel mai bun aluat de foietaj!

Ingrediente necesare:

  • 500 grame de faina
  • 300 grame de unt la temperatura camerei
  • 1 plic de drojdie uscata sau 25 grame drojdie proaspata
  • 250 ml apa calduta
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 lingurita de sare

Pasul 1. Pregatirea drojdiei

Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand pregatesti aluatul este sa activezi drojdia. Amesteca agentul de crestere in apa calduta si zaharul intr-un bol.

Lasa amestecul sa stea timp de 10 minute pana cand la suprafata apei incepe sa se formeze spuma. Aceasta etapa este foarte importanta, pentru ca drojdia va fi motorul dospirii aluatului.

Pasaul 2. Amesteca ingredientele

Intr-un bol mare, adauga faina si sarea, apoi fa o adancitura in centru. Toarna amestecul de drojdie cu apa in centrul bolului. Cu ajutorul unei linguri sau folosind direct mainile, incepe sa amesteci pana se formeaza aluatul. Lucreaza timp de 10-15 minute, iar apoi lasa-l la odihnit pana isi dubleaza volumul.

Pasul 3. Intinderea si plierea aluatului

Dupa ce ai obtinut un aluat omogen, transfera-l pe o suprafata curata si infainata, intinde-l in forma rectangulara cu grosimea de aproximativ un centimetru.

Imparte untul in jumatate si modeleaza fiecare bucata in forma rectangulara suficient de mare cat sa acopere jumatate din aluatul intins, foloseste hartie de copt.

Pliaza partea fara unt peste cea cu unt si apoi intinde cu un sucitor. Da aluatul la rece timp de 15 de minute, apoi repeta pasul. Dupa ce ai adaugat untul, acest ciclu in care intinzi si pliezi aluatul va trebui repetat de 2 ori pentru a obtine straturile caracteristice foietajului.

drojdie

4. Odihna

Un aspect esential in prepararea aluatului de foietaj cu drojdie este odihna. Dupa fiecare ciclu de pliere, aluatul ar trebui sa se odihneasca in frigider timp de 15 de minute. Aceasta previne incalzirea untului, fiind necesat pentru a forma straturile. Mai mult, drojdia lucreaza in acest timp, fermentand aluatul si oferindu-i o textura aerata.

5. Coacerea

Odata ce aluatul a trecut prin toate ciclurile de pliere si odihna, este gata sa fie copt. Preincalzeste cuptorul la 200°C. Da-i forma dorita. Coace timp de 20-25 de minute sau pana cand foietajul devine auriu si pufos.

Sfaturi esentiale:

  • Nu ignora calitatea ingredientelor. O drojdie de calitate superioara poate face diferenta intre un foietaj reusit si unul dezamagitor.
  • Pastreaza toate ingredientele reci. Acest lucru previne topirea untului in aluat, pastrand straturile separate si bine definite.
  • Coacerea la o temperatura inalta este esentiala pentru ca drojdia sa-si „faca treaba” si pentru ca umiditatea din alaut sa se evapore rapid, lasand in urma straturile fragede.

Prepararea aluatului de foietaj este un proces minutios in care ingredientele folosite si la o temperatura scazuta fac diferenta. Cu rabdare, tehnica folosita corect si, bineinteles, drojdie de calitate, poti crea cele mai bune aluaturi care ii vor impresiona chiar si pe cei mai pretentiosi.

Brutarii si patiserii profesionisti stiu ca succesul unei retete sta in detalii si in alegerea ingredientelor potrivite.

Vrei sa obtii mereu cele mai bune rezultate? Drojdia de la Lesaffre Romania se distinge prin calitate si eficienta. Experimenteaza si tu diferenta pe care o drojdie de calitate o poate avea in aluaturile tale dospite!