Nastescu Andrei
  1. Ce ne poți spune despre tine?

Mă numesc  Năstescu Octavian-Andrei, am 25 de ani, lucrez ca bucătar din 2012, mi-am început cariera cu ajutorul Școlii de Formare Profesionala EURODEAL din București, unde am obținut calificarea de bucătar.

  1. Cum a apărut pasiunea pentru gătit?

Pasiunea mea pentru gătit a început dintr-o glumă, lucram pe un post de casier la un hypermarket în București, un amic mi-a sugerat în mod ironic să devin bucătar pentru a avea venituri mai mari, eu neștiind ce înseamnă meseria aceasta, am decis sa încerc și de atunci nu mai vreau sa ies din bucătărie. Pe parcurs am fost cuprins de o pasiune pentru tot ceea ce înseamnă aceasta meserie, de la cuțite, la statul în picioare ore prelungite, la urletele și agitația din timpul programului.

  1. Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?

Ca bucătar fiecare zi este o provocare, dar cea mai mare provocare am avut-o la fostul loc de munca într-un weekend în care a trebuit să deservesc trei evenimente diferite în  același timp, și sâmbătă și duminică, evenimente ce cumulează un număr de aproximativ 150 persoane cu meniuri ușor diferite formate din aperitiv, supă/ciorbă și fel de bază, într-o echipa de 3 persoane formată din un bucătar (eu), și două ajutoare, cu marfa pentru preparate venită dupa ora stabilită.

  1. De cât timp ești bucătar profesionist?

De aproximativ șase ani.

  1. Ce recomandari ai pentru cei aflați la început de drum în această carieră?

Muncă, muncă și iar muncă, este o meserie grea, necesită multă atenție, implicare, devotament și sacrificii. La început sunt cazuri nenumarate în care greșești și îți vine să arunci prosopul și să încerci altceva, dar trecând peste toate este o meserie ce îmbină arta cu logica, cu pasiunea cu organizarea pentru a obține un rezultat neașteptat, și nu mă refer la numărul de farfurii servite, sau la complexitatea preparatelor realizate ci la zâmbetul pe care îl au clienții satisfăcuți ce părăsesc restaurantul dornici de a reveni. Cea mai bună recomandare a mea pentru cei noi în acest domeniu, este să nu renunțe, sa persevereze, indiferent de greșeli și obstacole.

  1. Rețeta preferată?

Nu am o rețetă preferată, îmi place să gătesc de la supe,ciorbe la deserturi. Dar am o rețetă pe care o am la suflet, și anume o rețetă reinterpretată de tiramisu, ce are câteva adaosuri. Este prima rețetă ce am pus-o cap la cap după multe cercetări, încercări și eșecuri ce a trecut testul Chef-ului și a intrat în meniu, la un fost loc de muncă.

  1. Unde lucrezi acum?

În acest moment lucrez la Pizza Ricci, o firmă ce are de gând să își pună amprenta pe harta orașului Timișoara, nu o să dau prea multe detalii, prefer sa fie o surpriză.

  1. Cine a fost mentorul tau în bucătarie?

Pe cel ce avea sa îmi devină mentor, l-am cunoscut în 2013 la o prezentare, prin intermediul celor de la Eurodeal, și anume Chef Cătălin Atudorei, am avut ocazia să lucrez cu el un an la Hotel Timișoara, și pot susține că am avut ce învăța de la el.

  1. Care este vistul tău în acest domeniu?

Visul meu ?… Să ajung pe o poziție cât mai înaltă în bucătărie, să coordonez o echipă dornică de muncă ce respectă standardele de igienă  și tinde spre perfecțiunea preparatelor din meniu.

  1. Daca ar fi sa alegi din nou meseria aceasta de bucatar, ai alege la fel?

Da, acum că am avut ocazia să experimentez ce înseamnă a fi bucătar și am simțit sentimentul ce te încearcă în momentul în care finalizezi un preparat ce l-ai pornit de la zero, pot spune ca este ceva unic și specific acestei meserii, să creezi artă din lucruri mărunte.

Este totodata și foarte important să ai parte de susținerea celor apropiați, din fericire nu duc lipsă de acest lucru mulțumită partenerei mele.