Pizza a fost un element de bază al moștenirii și culturii italiene, datând din secolul al XVI-lea. De acolo, a pătruns în lume, interpretat și servit într-o varietate de moduri și savurat de aproape toată lumea. Dar cum este cu adevărat pizza italiană autentică? Ce calități fac din aceasta preparatul delicios și celebru pe care îl cunoaștem și îl iubim cu toții? Iată cum este cu adevărat să te răsfăți cu o felie delicioasă de pizza într-o vizită în Italia.

În primul rând, fie că ești pe litoral în Sicilia, admiri peisajul rural toscan sau observi luminile scânteietoare ale Colosseumului pe măsură ce se lasă noaptea, vei descoperi că pizza italiană nu se servește la felie așa cum întalnim la pizza Timisoara, ci ca o plăcintă întreagă. Una dintre concepțiile greșite cheie despre pizza italiană este că este servită ca un aluat gros, în stil profund. De fapt, crusta este una dintre cele mai importante componente ale unei pizza și este în mod tradițional subțire, dar are o consistență pufoasă. În interiorul crustei se află aroma caracteristică și textura excepțională găsite exclusiv în pizza italiană. Bucătarii acordă o mare importanță cantității de drojdie proaspătă și de făină de tip „00” necesare pentru prepararea acestei baze perfecte. Crusta este întinsă manual și gătită la temperaturi extrem de ridicate într-un cuptor cu lemne pentru a obține acea calitate ireproșabilă a finisării. 

Sosul este următorul factor important și este de obicei făcut din roșii italiene locale decojite, cel mai adesea San Marzano, cultivate meticulos în sol italian bogat și amestecate cu o varietate de ierburi bine porționate. O altă ciudățenie este că acest sos nu este gătit alături de celelalte garnituri, ci rămâne proaspăt și răcit deasupra crustei. În unele versiuni, pizza italiană este servită în întregime fără sos, și este în schimb stropită ușor cu ulei de măsline.

Toppingurile pot fi una dintre cele mai surprinzătoare proprietăți care diferențiază pizza italiană autentică de imitațiile sale. În loc de felii mici de pepperoni sau o stropire de brânză mărunțită, veți găsi discuri mari de prosciutto sau plăci de mozzarella lipicioasă. Există, de asemenea, o întreagă nișă de toppinguri care sunt greu de găsit oriunde altundeva în lume, cum ar fi vinete, anghinare, dovleac, trufe și capere sărate. În cele din urmă, feliile de pizza sunt adesea acoperite cu un strop delicat de ulei de măsline pentru a a avea o uniformitate netedă și apoi se împrăștie busuioc aromat cu frunze.

Adevărata pizza italiană este o entitate atrăgătoare și robustă și este incomparabilă cu orice idei sau preconcepții despre masa pe care o poți avea. Răsfațăte în evenimentul unic care este cina în Italia cu una dintre creațiile lor cele mai speciale și onorate.