Prajitura cu lamaie!

Prajitura cu lamaie!

Prăjitură cu lămâie – un desert original, aromat, fin și extrem de apetisant. Potrivita pentru o zi de sarbatoare! La mulţi ani tuturor celor ce poarta numele sfinţilor împăraţi Constantin si Elena!  

pentru blat:

  • 7 oua
  • 7 linguri zahar
  • 7 linguri faina
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • UN vf. cutit sare

pentru crema:

  • 500 ml lapte
  • 3 linguri si 1/2 faina sau amidon alimentar (eu am pus 2 linguri de faina si 1 lingura 1/2 de amidon)
  • 5-6 linguri zahar
  • un pachet de unt 80 % grasime
  • coaja si zeama de la o lamaie

pentru glazura:

  • 100 ml frisca lichida indulcita
  • 100 ml smantana cu continut ridicat de grasime
  • 1/3 fiola lamaie Dr. Oetker/zeama de lamaie
  • 2 linguri rase zahar

Preparare blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile impreuna cu sarea si adaugam treptat zaharul, mixand pana se topeste complet. Galbenusurile le freacam cu ulei, ca pentru maioneza apoi adaugam apa si omogenizam. Adaugam compozitia peste albusuri, apoi faina cernuta. Omogenizam amestecand usor, de jos in sus (nu circular).

Turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt (tava de 20/27cm), nivelam si bagam tava la cuptorul preincalzit, la foc mic (aproximativ 170 grade) pana capata o culoare frumoasa si trece testul scobitorii. Lasam la racit si preparam crema.

Preparare crema:

Mixam untul spuma.

Intr-un vas cu fund dublu punem faina si zaharul apoi adaugam putin cate putin laptele rece si amestecam cu un tel .Punem la foc mic si fierbem amestecand mereu pana se ingroasa si capata consistenta unei budinci.

Se adauga si zeama de lamaie si coaja. Amestecam. Cand crema ajunge la temperatura camerei adaugam untul spuma si omogenizam.

Cum montam prajitura?

Desprindem hartia de copt de pe blatul rece si il taiem in 3, pe orizontala.

Asezam prima foaie, intindem uniform jumatate din crema, asezam a doua foaie, punem si restul de crema, apoi asezam ultima foaie din blat.

Preparare glazura :

Intr-un bol punem frisca,  zaharul si zeama de lamaie (eu am pus 1/3 fiola lamaie Dr. Oetker) si mixam.
Intindem glazura peste prajitura si trasam linii cu ajutorul unei furculite.

Se lasa la rece pana a doua zi (sau minim 4-5 ore) apoi se portioneaza.

Sugestii de prezentare

Articol scris de Pradatu Gabriela Andreea

Va place reteta noastra?

Aşteptam comentariile pe pagina de Facebook.