Astăzi gustăm puțin din ce spune Codul Civil la capitolul răspundere delictuală a unei persoane fără discernământ. Este vorba de mențiunile din art. 1368. Ce se întâmplă cu o faptă contravențională săvârșită de un cetățean fără discernământ? Poate fi anulat un proces verbal de contravenție?

Apelăm la consultanță de specialitate și astfel avocat Roxana Pop vine cu lămuriri.

Să înțelegem cine poate fi tras la răspundere pentru anumite fapte contravenționale

În principiu, orice cetățean poate primi sancțiune pentru anumite fapte săvârșite. Însă nu orice cetățean ajunge să fie și tras la răspundere în cele din urmă sau nu suportă consecințele unor fapte. Răspundere delictuală are acea persoană responsabilă. Dacă se constată că o persoană are sau avea lipsă de discernământ la data săvârșirii unei fapte, aceasta nu are capacitatea de a conștientiza consecințele faptelor sale.

Persoana fără discernământ poate fi cea care din cauza vârstei nu are capacitate delictuală. De asemenea, poate fi vorba de starea de sănătate mintală. Avocat Roxana Pop spune despre astfel de spețe de drept civil că pot avea ca bază o stare temporară sau definitivă de pierdere a discernământului. “Sunt cazuri ale celor care au trăit un șoc psihotraumatic sau sunt diagnosticați cu boli mintale. Este evident că astfel de persoane nu pot fi trase la răspundere, iar în fața legiuitorului va fi demonstrat acest lucru pe baza evidențelor clare – de încadrare în grad de handicap spre exemplu.”

Atenție. Astfel de cazuri pot fi destul de complexe. Spre exemplu, o persoană fără discernământ poate fi și cea pusă sub interdicție judecătorească. Dacă există o hotărâre judecătorească în acest sens și persoana în cauză are, conform legii, un tutore, iar acesta nu și-a îndeplinit atribuțiile să aibă grijă de cel alienat mintal, tutorele legal poate fi tras la răspundere.

Unii încearcă să scape de pedepse motivând lipsa de discernământ

Dacă o anumită faptă contravențională este săvârșită de persoana care a consumat substanțe interzise sau avea alcoolemie nu înseamnă că este lipsită de discernământ. Avocat drept civil Roxana Pop menționează: “În astfel de cazuri veți răspunde pentru consecințele produse. Asta pentru că deși influența unor astfel de produse este de așa natură încât să distorsioneze claritatea cu care luați deciziile, anterior acestui festin să îi spunem așa, ați știut ce consecințe pot fi. Adică în mod voit ați procedat în acest mod, deci nu este scuzabilă vreo faptă săvârșită.”

Art. 11 din Og 2/2001

Conform dispozițiilor generale ale ordonanței 2/2001 caracterul contravenţional al faptei este înlăturat în cazul minorilor, ale celor care sunt constrânși moral sau fizic, a infirmității sau a unor cazuri fortuite.

În privința unei persoane fără discernământ avocat drept civil Roxana Pop menționează clar: aceasta nu poate răspunde contravențional! Așadar, agenții constatatori trebuie să analizeze atent orice acțiune sau inacțiune, petrecută independent de voința persoanei în cauză. Despre cum pot fi anulate procesele verbale de contravenție în astfel de cazuri și nu numai, avocat Roxana Pop oferă consultanță juridică și reprezentare în fața organelor legii.

Pentru cei interesați, Roxana Pop explică și alte spețe. Citeste mai multe aici.

Date de contact: av.pop.roxana@gmail.com