Astăzi la Observator Culinar pregătim ruladă cu fulgi de ovăz alături de Alice Piperea.

În acest articol (http://alicepiperea.ro/rulada-cu-fulgi-de-ovaz/) Lect. univ. Dr. Alice Piperea îți descrie o rețetă foarte gustoasă de ruladă cu fulgi de ovăz, de care însă nu trebuie să faci abuz.

“Iată cum se prepară:

 🙂 Ingredientele de care ai nevoie sunt sunt:

Pentru blat:

-300 g fulgi de ovăz;

-50 g unt de cocos;

-200 g de curmale.

Pentru cremă:

-100 g de curmale;

-200 g de nuci;

-50 g unt de cocos;

-50 g pudră de roșcove;

-3 linguri de miere.

🙂 Cum prepari blatul:

-Scoți sâmburii de la curmale și pui curmalele la îmbibat, într-o cantitate de apă cât să le acopere, cu două ore înainte de preparare.

-Amesteci toate componentele pentru blat și adaugi din apa în care au stat curmalele. Vei adăuga suficientă apă astfel încât compoziția să nu iasă prea moale.

-Pui compoziția astfe obținută pe o bucată de folie de plastic unsă și o acoperi cu hărtie de copt sau cu folie alimentară, apoi o întinzi cu sucitorul până la o grosime de 5-6 mm.

🙂 Cum prepari crema:

-Lași nuca în repaos 30 de minute într-o cantitate de apă rece suficientă doar cât să o acopere.

-Scurgi nuca de restul de apă.

-Amesteci nuca astfel scursa cu celelalte ingrediente pentru cremă și le mărunțești cu blenderul.

-Întinzi crema peste blat și apoi rulezi blatul.

-Lași rulada astfel obținută la rece timp de două ore.

Poftă bună!

 

OBSERVAȚII!

-Trebuie să ai în vedere conținutul caloric ridicat al ruladei și să nu consumi decât ocazional astfel de preparate hipercalorice.

-Rulada are un conținut glicemic relativ ridicat. Dacă vei consuma timp îndelungat astfel de preparate cu conținut glicemic ridicat, vei risca să epuizezi pancreasul, să crești riscul apariției diabetului zaharat de tip II și să devii obez.

-Consumul alimetelor sărace în fibre alimentare crește riscul apariției afecțiunilor aparatului digestiv, modificării florei intestinale și apariției constipației și a cancerului de colon.

-Ține minte că organismul uman poate transforma excesul de zaharuri în grăsimi, dar nu și excesul de grăsimi în zaharuri. Acesta este motivul pentru care dacă vei consuma dulciuri în exces te vei îngrășa și activitatea fizică poate distruge direct grăsimile în exces.

-Pentru consumul caloriilor pătrunse în organism prin intermediul acestor alimente îți recomand să practici regulat exerciții fizice (măcar 30 de minute de mers pe jos pe zi), întrucât efortul fizic este unul dintre factorii foarte importanți care reglează activitatea insulinei, deci previne apariția rezistenței la insulină și, implicit, a diabetului zaharat de tip II.”

Despre Alice poți afla mai multe AICI (http://alicepiperea.ro/despre-mine/).
Cu Alice poți intra în contact pe Facebook ( www.facebook.com/alicepiperea ) și poți lua legatura cu ea dacă ai nevoie de consiliere în domeniul farma sau de lecții individuale de pregătire la chimie pentru BAC și/sau pentru ADMITERE la facultate (http://alicepiperea.ro/lectii-de-chimie/ ).
Dacă articolele ei ți se par interesante, te poți abona gratuit la website-ul ei (www.alicepiperea.ro) și vei primi toate aceste articole, imediat după publicare, în căsuța de e-mail.

 

Referințe științifice:

Jorge Salmerón, MD; JoAnn E. Manson, MD; Meir J. Stampfer, MD; et al, Dietary Fiber, Glycemic Load, and Risk of Non—insulin-dependent Diabetes Mellitus in Women, JAMA. 1997;277(6):472-477.

T M Wolever et al., Sugars and blood glucose control.Am J Clin Nutr 1995 62: 1 212S-221S.