Ostropelul de pui este una dintre acele mâncăruri tradiționale, pline de savoare, care adună familia în jurul mesei, indiferent de sezon. Originar din bucătăria tradițională românească, acest fel de mâncare a cucerit inimi (și papile gustative) datorită simplității și rapidității cu care poate fi pregătit, dar și grație gustului său deosebit. Cu toate acestea, pentru a obține un ostropel de pui cu adevărat delicios, există câteva secrete și sfaturi practice pe care orice bucătar amator ar trebui să le cunoască. Iată cum poți obține un ostropel de pui delicios!

Ostropel de pui: rețeta tradițională

Dacă și tu dorești să prepari ostropel de pui după rețeta tradițională, îți vom detalia în rândurile următoare lista de ingrediente necesare pentru a obține câteva porții de ostropel de pui delicioase, dar și modul de preparare. Iată de ce ai nevoie și cum se face ostropelul de pui tradițional!

Ingrediente ostropel de pui

  • 800-900 g de bucăți de pui, precum pulpe, aripi sau piept de pui, cu os și piele;
  • 80 g de ceapă (2 cepe medii);
  • 3 căței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei;
  • 150 ml de supă de pui;
  • 300 g de roșii pasate (proaspete sau din conservă);
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • sare și piper, după gust;
  • 1 frunză de dafin (opțional).

Cum se face ostropelul de pui?

Ai deja toate ingredientele de mai sus la îndemână? Iată care sunt etapele pentru prepararea ostropelului de pui!

1. Alege un pui întreg și toaletează-l cu atenție, apoi tranșează-l pentru a avea bucățile potrivite de carne atât pentru ostropel, cât și pentru supa de pui. Păstrează pentru supă spatele, gâtul și vârful aripilor și carcasa pieptului de pui, iar pentru ostropel lasă departe pulpele, aripile și pieptul de pui.
2. Prepară supa de pui din bucățile selectate anterior.
3. Condimentează cu sare și piper bucățile pentru ostropel. Încinge uleiul într-o cratiță și rumenește ușor puiul pe toate părțile. Scoate apoi bucățile pe o farfurie și lasă-le deoparte.
4. Redu apoi focul și adaugă în grăsimea rămasă ceapa tocată și jumătate din usturoiul curățat și zdrobit. Călește legumele la foc mic pentru câteva minute, picurând apă fierbinte pentru a evita rumenirea cepei.
5. Când ceapa a devenit translucidă, adaugă bucățile rumenite de pui în cratiță, alături de supa de pui fierbinte și frunza de dafin.
6. Când supa începe să fiarbă, adaugă în cratiță și tomatele pasate, apoi amestecă ușor, întorcând bucățile de pui în sosul din cratiță.
7. Lasă ostropelul de pui să fiarbă la foc mic, sub capac, timp de 40-45 de minute.
8. Oprește focul și adaugă restul de usturoi mărunțit, asezonând cu sare și piper după gust.
9. Înainte de servire, presară pe deasupra pătrunjel verde proaspăt tocat.
10. Servește ostropelul de pui în mod tradițional, cu mămăligă.

Sfaturi pentru un ostropel de pui perfect

Fiecare preparat culinar își are propriile secrete și, pentru a obține un ostropel de pui perfect, trebuie să urmăm câteva sfaturi esențiale. Iată recomandările noastre pentru cel mai bun ostropel de pui!

  • Alege carne de calitate

Pentru un ostropel de pui cu adevărat gustos, este esențial să alegi un pui de calitate. Carnea de pui de casă sau cea organică este mai suculentă și mai aromată, iar diferența se simte în gustul cărnii.

  • Toaletează puiul cu atenție
  • Ai grijă să toaletezi întotdeauna puiul înainte de a începe rețeta, căci există toate șansele ca pielea de pui să prezinte fulgi sau tuleie. Asigură-te că puiul nu prezintă nicio urmă de penaj!
  • Prepară supă de pui pentru ostropel

Chiar dacă poți folosi și apă pentru rețeta de ostropel de pui, îți recomandăm să prepari supă de pui. Astfel, ostropelul va rezulta mult mai gustos și consistent.

  • Asigură-te că puiul fierbe în suficient lichid

Dacă odată ce ai adăugat roșiile pasate și supa de pui în cratiță, lichidul nu este suficient încât să acopere puiul complet, îți recomandăm să completezi cu puțină apă fierbinte sau cu mai multă supă de pui.

  • Ține cont de consistența sosului

Dacă dorești un sos mai scăzut pentru ostropelul de pui, îți recomandăm ca imediat ce puiul s-a frăgezit, să îndepărtezi capacul și să lași ostropelul de pui să clocotească, până ce scade sosul.

Acum deții toate secretele preparării unui ostropel de pui ca la carte. Cu aceste sfaturi și secrete în arsenalul tău culinar, ești gata să impresionezi chiar și cei mai exigenți degustători ai bucătăriei tradiționale. Prepară și tu ostropel de pui pentru cei dragi și bucurați-vă de aromele bucătăriei românești!