Observator Culinar

Senzaţia de foame care apare deodată când privim imagini cu mâncare nu este doar un rezultat al minţii, ci îşi are originea şi în sânge, arată rezultatele unui studiu apărut în publicaţia ştiinţifică „Journal of Obesity”. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Psihiatrie Max Planck din Munchen au arătat că nivelul hormonului care controlează apetitul creşte în sânge atunci când o persoană vede imagini cu mâncare.

Specialiştii afirmă că persoanele care încearcă că slăbească ar trebui să evite pe cât posibil să se uite la imagini cu mâncare delicioasă. Echipa de cercetători condusă de Axel Steiger a selectat pentru studiu opt bărbaţi tineri şi le-a măsurat nivelul de ghrelină din sânge. Acest hormon nu controlează doar apetitul, ci joacă un rol şi în digestie.

Oamenii de ştiinţă au măsurat o creştere a nivelului de ghrelină când bărbaţilor li s-au arătat fotografii cu pizza, şniţel, îngheţată sau tort de ciocolată, în ciuda faptului că nu aveau cum să le fie fizic foame, deoarece luaseră de puţin timp micul dejun.

Alţi hormoni asociaţi cu metabolismul, precum leptina sau insulina, nu au fost afectaţi de fotografii, iar nivelul de ghrelină nu s-a modificat când bărbaţilor li s-au arătat fotografii cu altceva decât mâncare.

Sursa: Doctori Online