Depozitarea cerealelor ocupă un loc vital în agricultură și la ferme fie mici sau mari. Silozuri cereale sunt cea mai bună soluție pentru maximizarea calității și durabilității cerealelor pe o perioadă mare de timp. Pe măsură ce sezonul cerealelor se apropie de sfârșit, morarii se confruntă cu o provocare importantă: depozitarea și transportul. 

Unitatea de depozitare și procesare a cerealelor include recepția cerealelor, mișcarea cerealelor, curățarea cerealelor, recuperare, depozitare și, eventual, operațiuni de uscare și curățare. Aceasta este o investiție majoră și întregul sistem trebuie planificat cu atenție. 

Legătura dintre calitatea producției și depozitarea în silozuri cereale

Silozurile de cereale, sistemele de procesare și condițiile atmosferice pot influența semnificativ calitatea și costul cerealelor. Deoarece cerealele sunt de obicei depozitate pentru o perioadă mare de timp, depozitarea este o etapă deosebit de delicată în producția de cereale, care trebuie gestionată corespunzător. Practic, cerealele sunt o parte extrem de importantă a dietei oamenilor și animalelor, iar atunci când producția trece de pe câmpurile frumos aurite în silozuri, nu trebuie să existe nicio eroare. 

Toate sistemele de depozitare trebuie să fie proiectate pentru a proteja și menține în mod adecvat calitatea cerealelor. Cerealele integrale pot germina în anumite condiții și, de asemenea, pot atrage mucegai, insecte și rozătoare. În plus, depozitarea cerealelor este asociată cu o serie de probleme de siguranță. Aceste silozuri metalice vin în multe forme și dimensiuni. 

Scopul principal al silozului este hrănirea animalelor de fermă în timpul sezonului rece. Conține substanțe utile pe care le primesc din ierburi proaspete vara, și există mai multe tipuri:

  • Porumb: Compoziția include blaturi de porumb și uneori se adaugă și știuleți. Gradul de coacere trebuie să fie lăptos-ceros, astfel încât plantele să nu-și piardă suculența.
  • Cereale: Ingredientele sunt ovăz, secară și orz. Pentru însilozare se seamănă special, amestecându-se cu leguminoase.
  • Trifoi, lucernă și urzică: Aici se adaugă și leguminoase și cereale, dar nu sunt baza.

În interiorul silozului se poate depozita și altceva: varză, blaturi de sfeclă, floarea soarelui, tuberculi de cartofi.

Optimizează depozitarea cerealelor cu silozuri eficiente și economice

Silozuri metalice – rentabile și economice

De regulă, depozitarea pe termen lung a cerealelor trebuie făcută într-un loc răcoros și uscat. Opțiunile includ silozuri cereale din oțel cu pereți netezi, containere din oțel ondulat, silozuri de beton și gropi subterane. Silozurile din oțel sunt cea mai comună modalitate de depozitare pe termen lung a cerealelor. 

Pentru a maximiza durata de valabilitate a cerealelor și pentru a menține calitatea, morarii preferă să depoziteze cerealele în silozuri. Silozurile sunt structuri comerciale sau industriale mari, care sunt folosite pentru depozitarea pe termen lung a cerealelor. 

Depozitarea cerealelor în silozuri cereale metalice este cel mai rentabil, economic și pe termen lung sistem de depozitare. Calitatea și cantitatea cerealelor din siloz pot fi monitorizate foarte eficient în timp real. Deversarea și deteriorarea cerealelor în sistemul de depozitare a silozului este minimă. 

Alte beneficii ale depozitării cerealelor într-un siloz, includ viteza mare de procesare a cerealelor, fumigația eficientă, dependența mai mică de forță de muncă și costurile de operare foarte mici. Prin urmare, achiziționarea de silozuri cereale preț este o decizie financiară și strategică importantă și trebuie făcută cu o înțelegere deplină a tipurilor de silozuri și a accesoriilor acestora. 

La stabilirea specificațiilor pentru silozurile de cereale, trebuie luate întotdeauna în considerare următoarele caracteristici:

  • Silozuri cu fund plat sau conic
  • Aspecte de proiectare
  • Profile ondulate
  • Specificații de proiectare a tablei de oțel
  • Material din tablă de oțel de construcție cu acoperire metalică
  • Calitatea oțelului și grosimea tablei
  • Standarde de galvanizare
  • Suporturi
  • Aerisire şi podea perforată
  • Hote de ventilație și acoperiș
  • Sistem de control al temperaturii
  • Sistem de fumigaţie.

Un siloz cereale modern sau un depozit științific monitorizează calitatea și cantitatea cerealelor în timp real. Există multe metode moderne de depozitare a cerealelor și toate au avantajele și dezavantajele lor. 

De ce ai nevoie de silozuri pentru cereale?

Conceptul de depozitare a cerealelor în silozuri este cel mai potrivit pentru depozitarea pe termen lung a cerealelor, deoarece este științific dovedit că asigură procesarea rapidă a cerealelor. Silozurile nu sunt statice, ci sunt sunt echipamente dinamice și trebuie să fie exploatate corespunzător pentru a menține calitatea cerealelor în interiorul silozului. Aerarea, ventilația și fumigația trebuie selectate corespunzător, astfel încât mediul din interiorul silozului să poată fi controlat pentru a menține calitatea cerealelor.

Monitorizarea temperaturii și a umidității relative sunt două aspecte foarte importante ale managementului cerealelor în interiorul unui siloz. O rată de schimbare a temperaturii de peste 5,5 grade C pe săptămână, indică deteriorarea cerealelor în interiorul silozului. 

Rata respirației cerealelor crește exponențial pe măsură ce boabele începe să se deterioreze și mucegaiul/insectele se dezvoltă în interiorul acestuia. Creșterea respirației produce umiditate suplimentară, ceea ce agravează și mai mult situația. Prin urmare, monitorizarea continuă a temperaturii și umidității relative din interiorul silozului este foarte importantă pentru a asigura siguranța cerealelor.  

Organizarea condițiilor optime de depozitare a cerealelor este una dintre principalele etape pentru menținerea calității acestora pentru o perioadă mare de timp. Silozurile sunt complexe tehnice bine echipate pentru depozitarea cerealelor. 

Un astfel de hambar este conceput pentru a proteja culturile și produsele cerealiere de ploaie, zăpadă, rouă, apă de suprafață, păsări, insecte și alți dăunători. Protejează cultura de cereale de mirosurile străine și influențele mediului, prin menținerea unui regim optim de temperatură în interiorul structurii. 

În siloz, boabele sunt protejate de supraîncălzire, pentru a preveni putrezirea, înghețul, și pentru a nu pierde capacitatea cerealelor de a germina. Forma silozurilor este un rezervor cilindric cu fundul drept sau conic (pentru descărcarea gravitațională a cerealelor). Transportorul cu lanț plasat sub bază servește la descărcarea cerealelor din silozuri. 

Atunci când alegi silozuri cereale, este important să acorzi atenție volumului depozitului, cantității de cereale din acesta (tone), metodei de încărcare și descărcare, caracteristicilor de proiectare și sistemului de control al climei. De asemenea, trebuie să te decizi asupra tipului de antrenare (conic sau drept).