O mare parte a zilelor petrecute acasă se consumă în bucătărie. De la cafeaua de dimineață și până la așteptarea fierberii sau coacerii preparatelor culinare, bucătăria este locul în care ne aflăm mai multe ore pe zi. O bucătărie funcțională trebuie să aibă toate dotările necesare și suficient spațiu pentru pregătirea și servirea mesei.

Cum să faci bucătăria mai spațioasă

Cea mai eficientă soluție pentru a avea mai mult loc în bucătărie este să optezi pentru o mobilă de bucătărie modulară, cu corpuri care pot fi așezate la perete. Deși în oferta producătorilor de mobilier se găsesc multe variante gata făcute, cel mai bine este să alegi o mobilă realizată pe comandă. Este adevărat că poate fi ceva mai costisitoare, însă în acest fel poți utiliza spațiul la maximum.

Spre exemplu, când au fost măsurate toate înălțimile, lățimile și unghiurile, este mult mai clar de câte rafturi și sertare vei putea beneficia. Dacă vei alege corpuri înalte până în tavan, vei scăpa, astfel, și de dificultatea ștergerii prafului de pe latura de sus. Pentru partea de jos, însă, este recomandabil să ai corpuri ușor înălțate pe picioare, cu măști care pot fi scoase. În acest fel, vei putea curăța eventualele firimituri, lichide și praful care se acumulează în timp.

Dacă ai o bucătărie mai micuță, elimină din ea toate obiectele și corpurile care nu au utilitate. Alege o masă cu dimensiuni mai reduse, scaune mai mici în detrimentul unei canapele de colț, spre exemplu, optează pentru un blat de bucătărie cu o lățime mai redusă. Dacă dispui de o debara mai încăpătoare, poți muta acolo frigiderul, congelatorul sau alte electrocasnice mari, pentru a face mai mult loc. Rafturile numeroase sunt utile și pentru că te ajută să depozitezi pe ele cât mai multe ustensile, veselă și electrocasnice mici, iar ție îți va rămâne disponibil mai mult spațiu de lucru.

Dacă ții, totuși, la aspectul decorativ, alege câteva picturi sau fotografii pentru pereți, perdele și mici draperii decorative.

O bucătărie încăpătoare îți oferă mult mai multe opțiuni: în mijlocul ei poți plasa o insulă la care să poți și lucra, dar pe care să poți așeza și masa. De asemenea, poți amenaja în interiorul ei un colț pentru servirea cafelei, ceaiului sau a unui pahar de vin. Dacă ești în această situație, click aici pentru o măsuță de cafea de la Homelux.ro, care va da o notă de prospețime casei tale. Măsuța de cafea poate fi așezată și în living, în balcon sau pe terasă, în funcție de posibilitățile și preferințele tale. De asemenea, aceasta este o foarte bună opțiune în cazul bucătăriilor deschise, de tip bucătărie americană.

Dacă nu vrei sau nu poți să faci schimbări de mobilier, poți opta pentru reîmprospătarea atmosferei cu ajutorul textilelor: perdele, draperii, fețe de masă, prosoape și șervete elegante, decorațiuni de sezon. Poți schimba chiar și aspectul scaunelor, cu ajutorul huselor sau pernelor decorative. Ține cont și de efectele culorilor asupra stării de spirit! Este recomandabil ca acestea să fie în același stil și să ai 2-3 seturi pe care să le poți schimba atunci când se murdăresc sau, pur și simplu, simți nevoia unei schimbări.

Astfel, te poți bucura mai mult de spațiul tău și de starea de bine pe care ți-o poate da un ambient plăcut și proaspăt!

Sursa foto: Pixabay.com