Sriracha este un sos păstos de culoare roșu aprins făcut din ardei iute, zahăr, usturoi, oțet alb, zahăr brun și sare. A fost dezvoltat inițial pentru a completa fructele de mare cu un gust picant-dulce, apoi a început să fie folosit pentru alte produse.

Sosul clasic Sriracha variază de la 1.000 la 2.500 pe scara Scoville, care măsoară gradul de iuțeală al ardeiului iute și al altor alimente fierbinți. A fost fabricat inițial în orașul de coastă Sri Racha din provincia Chonburi din estul Thailandei, de unde și numele său. Este un ingredient frecvent în rețetele thailandeze. Acum este un ingredient popular în restaurante și nu numai în bucătăria asiatică și chineză, ci și în multe alte bucătării din întreaga lume.

Sos Sriracha – Istoria creației

Sosul Sriracha și-a luat numele de la orașul Sriracha, situat pe coasta Golfului Thailandei. Există multe versiuni ale originii sosului Sriracha, dar toate se rezumă la rețeta de bază care este tradițională pentru popoarele care trăiesc în Asia de Sud-Est, în special Vietnam, Laos, Thailanda, Myanmar (Birmania). Primii pași comerciali i-a făcut spre piețele din Asia, în secolul III.

Sosul Sriracha original a fost creat de o gospodină Sriracha pe nume Thanom Chakkapak în anii 1930. Potrivit unei alte versiuni, La Orr o casnică, originară din Sriracha, dar care locuia în Bangkok, a început să vândă sosul în 1932. Noua lume a lui Sriracha a început să câștige popularitate o jumătate de secol mai târziu la nivel mondial. Popularitatea sosului în SUA, s-a produs destul de recent, la începutul anilor 2000, datorită spiritului antreprenorial al lui David Tran, fondatorul Huy Fong Foods.

În 1979, un chinez care trăia în Vietnam și făcea primii pași în producția de sos de chili, David Tran, împreună cu alți trei mii de refugiați, a imigrat pe o navă de marfă „Huey Fong” în Vietnamul de Sud, unde guvernul local a început să asuprească imigranții din China, din Hong Kong și apoi din Statele Unite. După ce s-a stabilit în Chinatown, Los Angeles și a primit statutul de refugiat, a înființat o companie de sos iute, denumindu-i după nava care l-a adus către Lumea Nouă.

După ce și-a început producția în America în 1980, într-o clădire cu o suprafață de doar 465 de metri pătrați, vânzând mărfuri în restaurantele din cartierul său, Tran nu se aștepta ca popularitatea sosurilor sale, în special Sriracha, să crească rapid, iar oferta să nu țină pasul cu cererea, mai ales că nu a investit niciun ban în reclamă.

Cu toate acestea, datorită reputației sale de înaltă calitate, a gustului rafinat și a prețului accesibil, sosul Sriracha a câștigat din ce în ce mai multă popularitate. Sticla de plastic transparentă cu capac verde și logo-ul cu cocoș (David Tran s-a născut în 1945, anul Cocoșului după zodiacul chinezesc), a devenit recunoscut cu mult dincolo de Chinatown și Los Angeles. Până la sfârșitul primului deceniu al anilor 2000, sosul a câștigat popularitate nu numai în America: SUA, Canada și Mexic, ci și în peste zece țări din întreaga lume.

Citește mai multe despre istoria sosului Sriracha pe blogul celor de la AsianFood.ro.

Beneficii pentru sănătate

Sosul Thai Sriracha picant nu numai că are un gust plăcut iute, dar oferă și beneficii pentru sănătate.

  • Crește metabolismul – Chili roșu (jalapeno) – ingredientul principal în sosul Sriracha, conține capsaicină, care îi conferă gustul iute. Capsaicina ajută organismul să ardă rapid caloriile și crește metabolismul cu 8%.
  • Promovează pierderea în greutate – Capsaicina este, de asemenea, cunoscută pentru reducerea apetitului, inhibă depozitarea grăsimilor și reduce senzația de foame. Mâncând un anumit fel de mâncare cu sos Sriracha, vei mânca doar cantitatea de alimente de care ai nevoie, iar ca urmare, aportul caloric va scădea. Ca orice alt aliment picant, acest sos ajută la prevenirea obezității, deoarece poate reduce numărul de celule adipoase din organism.
  • Te face mai fericit – Capsaicina crește, de asemenea, endorfinele din organism. Endorfinele sunt hormoni asociați cu plăcerea, euforia și calmarea durerii. De asemenea, capsaicina eliberează serotonină, care dă o senzație de plăcere, îmbunătățește starea de spirit și memoria.
  • Întărește sistemul imunitar – Vitaminele A și C care sunt prezente în ardeiul iute, ajută la creșterea imunității și promovează sănătatea pielii. Ardeiul iute are puternice efecte antiinflamatorii și antimicrobiene.
  • Reduce tensiunea arterială și colesterolul „rău” – Usturoiul, care face parte din sosul Sriracha, conține aminoacizi, compuși cu sulf, antioxidanți și câteva minerale și vitamine. Conține o substanță numită alicină responsabilă pentru mirosul și beneficiile sale pentru sănătate. Studiile arată că usturoiul scade tensiunea arterială, colesterolul și trigliceridele.
  • Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge – Ardeiul iute ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și chiar reduce riscul de creștere a insulinei din sânge, precum și la stimularea absorbției glucozei în intestinul subțire. Astfel, sosul sriracha este benefic în diabetul de tip 2.