Uleiul de rapiță : caracteristici și întrebuințări

Dacă doriți o alternativă ușoară la alte uleiuri de gătit, uleiul de rapiță este o alegere excelentă, cunoscând o creștere a popularității începând cu anul 2008. Este produs din planta de rapiță galbenă care crește liber pe câmpuri întinse și însorite.

Este un ulei cu foarte putine grăsimi saturate, conține acizi grasi Omega 3, 6 și 9, care reduc colesterolul și ajută la menținerea funcțiilor sănătoase ale articulațiilor, creierului și inimii. Fiind un ulei bogat în grăsimi mono-nesaturate, este unul dintre singurele uleiuri lichide care pot fi încălzite la o temperatură ridicată de prăjire fara a-și pierde calitățile, culoarea sau aroma.

Având un gust delicat și plăcut, uleiul de rapiță poate fi folosit ca dressing în forma sa rece, naturală. Poate fi, de asemenea, încălzit și utilizat în prăjirea superficială și profundă, sau pentru coacere. Aroma sa delicată nu se transfera in produsele gatite, deci este o grăsime bună, neutră. Dacă o rețetă nu mentioneaza folosirea unui anumit tip de ulei, uleiul de rapiță poate fi folosit în locul altor uleiuri, mai ales in locul uleiului de masline.

Caracteristici și utilizări ale uleiului de rapiță
Punctul de ardere (denumit și punct de fum) este influențat de gradul de rafinare al uleiului și este un factor important de luat în considerare atunci când doriți să alegeți un ulei de gătit sănătos. Cu cât este mai rafinat uleiul, cu atât punctul său de ardere este mai mare. Uleiul de rapiță fiind unul rafinat, punctul său de ardere este ridicat (204 grade), iar mare parte din impurități și din acizii grași liberi din componența sa au fost îndepărtați. Din această cauză, uleiul de rapiță este ideal pentru prăjire, coacere și alte metode de gătit la temperaturi înalte.

Uleiul de rapiţă conţine un raport echilibrat de acizi grași Omega-3 şi Omega-6 (1 la 2) care contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular, reduc nivelul de trigliceride din sange și cresc nivelul colesterolului bun, previn apariția aterosclerozei și au o acțiune pozitivă asupra sistemului nervos.

Utilizarea uleiului de rapiță

Uleiul de rapiță Estermann din selecția Render este un ulei rafinat de înaltă calitate, produs în Austria și obținut din culturi non GMO ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului său bogat în acizi grași nesaturați.  Acest ulei are o aromă fină, greu sesizabilă, de aceea poate fi utilizat pentru a găti o varietate de preparate culinare, fiind potrivit pentru sotat, prăjit, copt, sau pentru prepararea dressingurilor, a sosurilor pentru salate sau a supelor.

Uleiul de rapiță are cel mai inalt punct de ardere, fiind ideal pentru prăjit. Poate fi încalzit la o temperatura mai ridicată, ceea ce conduce la reducerea cantității de ulei absorbit de alimentele prăjite.

Uleiul de rapiță poate fi folosit atât la gătit, cât și în cosmetică. Fiind bogat în vitaminele A si E , uleiul de rapiță este eficient în protejarea pielii de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemenea, grație prezenței acizilor grași Omega 3 și Omega 6, uleiul previne uscarea scalpului si protejează firul de păr de temperaturi scăzute și umezeală.

Compania RENDER are ca obiect de activitate importul și comercializarea de uleiuri și grăsimi vegetale de palmier, ulei de masline, ulei de rapiță, ulei de cocos și pudră de cacao, produse ecologice, produse din surse sustenabile, fiind unul dintre principalii furnizori de uleiuri și grăsimi pentru foarte multe companii de renume din Romania.

La ora actuală, Render reprezintă în România mari Companii internaționale cum ar fi : CARGILL, VFI, NUTRIA, INDCRESA, NUTRIA.