Un bucătar de top, un showman, un adevărat caracter!
Aflați povestea lui Cătalin Atudorei!

1. Ce ne poți spune despre tine? 
M-am născut acum 37 ani, 7 luni, 22 zile și câteva ore, sub semnul anual al Maimuței de Metal și luna Cocoșului, ceea ce spune câteva lucruri despre mine dacă Astrologia te pasionează 🙂 .
Sunt o persoană sociabila, cu chakrele desfundate și foarte atent la tot ce se întâmplă în jurul meu. Familia îmi este piatră de temelie, prietenii puțini și aleși, mentorii rari și de calitate.
Într-un cuvânt pun preț pe fiecare clipă trecută, prezența și viitoare și calculez fiecare decizie pe care o iau cu toate consecințele și urmările pe care le pot prevede. Acesta sunt eu și nu este ușor să mă ai în preajmă 🙂

2. Cum a apărut pasiunea pentru gătit?
Pasiunea pentru gătit a fost trezită și animată de către mamă mea, dar a devenit o profesie din pură necesitate dovedindu-se, acum mai bine de 17 ani, o meserie accesibilă și profitabilă, atâta timp cât îți doreai și puteai să reziști la temperaturi ridicate și timp fără măsură petrecut printre tigăi, arme albe și bucătari puși pe șotii tot timpul. Aș putea spune că a devenit un stil de viață care m-a prins în mrejele lui încă de timpuriu și nu am reușit să mai scap…nici nu am încercat.
Nu este o meserie pe care să o recomand celor “slabi de inger” deoarece cere tot ce poți oferi pentru a atinge un grad de satisfacție personală sau culmi înalte. Odată ce ai pornit pe acest drum, primii cinci ani sunt definitorii și te vor trece prin toate testele posibile dacă alegi să rămâi și îți dorești întradevăr acest lucru. Restul e poveste…

3. Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum?
Hmm…provocări sunt tot timpul. Aș putea spune că cea mai mare provocare profesională a fost prima poziție că și Bucătar Șef pe care am ocupat-o. După mai mult timp petrecut în afară meleagurilor românești, și fără o zi lucrată că și bucătar în țara, mi-a fost oferită poziția de Bucătar Șef în cadrul unei companii cu mai multe hoteluri. Am acceptat provocarea și dintr-o data m-am trezit responsabil pentru nu mai puțin de 80 de persoane în subordine și peste 1500 de clienți zilnic care ne treceau pragul. Deși am considerat că sunt pregătit, au fost doi ani de foc și școală alături de o mână de oameni care au știut să mă susțină, să mă motiveze și să scoată la suprafața tot ce am avut mai bun de oferit. Spun școală deoarece nu există zi și nici poziție în această meserie în care să nu înveți ceva. Iar în momentul în care crezi că ești complet…atunci pici de foarte de sus. Aveam 28 de ani și nu regret o clipă.

4. De cât timp ești bucătar profesionist?
Din momentul în care am înțeles ce mi se cere pentru a deveni ceea ce sunt și totuși am decis să rămân în tagmă bucătarilor.

5. Ce recomandări ai pentru cei aflați la început de drum în această carieră?
Run like hell !! Glumeam 🙂
Recomandări și sfaturi sunt multe dar doar câteva contează…
Gândește, cântărește, decide și mergi până la capăt !

6. Rețeta preferată?
Să conțină carne, legume aldente, un sos echilibrat și neapărat un pahar de vin
Keep it simple, keep it fun !

7. Unde lucrezi acum?
Mi-am reluat angajamentul față de unul dintre cei mai potenți angajatori de pe piață românească, Grupul Bega, care este prezent în mai multe industrii printre care și cel de Turism și Alimentație. În acest moment lucrez alături de o echipă bine definită la un proiect în plină desfășurare – Arsenal Park, cel mai mare parc tematic din România.

8. Cine a fost mentorul tău în bucătărie?
Așa cum am specificat la începutul interviului mentori au fost și sunt rari dar de calitate. În ceea ce privește viață profesională, unul dintre mentorii marcanți în dezvoltarea mea a fost și este Chef Ciprian NICOLESCU, un mare om cu caracter și poftă de viață. El a fost primul Chef care a știut să identifice potențialul în mine și să mă strunească pe drumul cel bun. Cu rele și bune tot el a fost cel care m-a scos pe ușă bucătăriei afară în timp ce săream pârleazul înapoi în bucătărie, oferindu-mi lecții de neuitat despre responsabilitatea lucrului bine făcut….și nu odată 🙂 A fost, este și va fi un punct de reper atât în viață profesionale precum și în cea personală alturi de mamă și soția mea.

9. Care este visul tău în acest domeniu?
Îmi doresc să pot pune bazele unui business care să integreze mai multe servicii printre care și cel de formare / educare în domeniul ospitalității pentru toate clasele sociale…vizibile sau nu. Este un proiect de suflet pe care îl “coc la temperatură joasa” de ceva timp. După cum am spus “Gandeste, cântărește, decide și mergi până la capăt !”

Pentru final:

“Je ne regrette rien” este o melodie preferata pe care o ascult din când în când cu drag. Este profesia care m-a format din toate punctele de vedere…și mă consider un caz fericit 😉

Cu mult fainosag pentru fanii și cititorii “Observator Culinar