Dacă îți place să îți petreci timpul în bucătărie, probabil ai încercat și tu măcar o dată să prepari o pâine de casă. Cu toate acestea, este posibil ca aceasta să nu-ți fi îndeplinit în întregime așteptările: fie că este prea crocantă, fie că nu are gustul specific pâinii proaspete și aromate găsite în comerț, probabil crezi că este loc de îmbunătățiri. Astfel, deși nu pare a fi un produs greu de realizat, există foarte multe amănunte cărora trebuie să le acorzi o atenție deosebită pentru a putea fi mulțumit de rezultatul final.

            Care sunt, deci, secretele din spatele pâinii absolut delicioase preparate de brutari? Cum poți realiza acasă, din ingrediente găsite în comerț, felia aceea apetisantă de pâine care te face să te lingi pe degete?

Iată care sunt cele 3 secrete din spatele unei pâini artizanale absolut delicioase! 

1. Folosește ingrediente de calitate în prepararea aluatului

La fel ca în cazul oricărui alt produs de brutărie sau patiserie, aluatul se numără printre elementele decisive în calitatea pâinii pe care o prepari. Astfel, acordă o atenție deosebită atât ingredientelor pe care le folosești în realizarea sa, cât și felului în care îl pregătești.

Pentru ca pâinea să nu aibă o textură prea densă, asigură-te că făina pe care o utilizezi este îndeajuns de bogată în proteină și că nu adaugi în rețetă mai multă sare decât este necesar. De asemenea, este important să ai grijă și la felul în care frămânți aluatul sau la dospirea sa: dacă nu vei amesteca bine ingredientele sau lași aluatul la dospit la o temperatură prea ridicată, acesta nu va mai crește și nu va mai deveni moale și pufos atunci când este copt.

Iată un sfat: poți adăuga în componența aluatului și puțin lapte praf. Acesta va ajuta aluatul să crească și îi va conferi pâinii o consistență pufoasă, reținând în același timp apa și permițându-ți astfel să te bucuri mai mult timp de produsul pe care îl prepari. 

2. Investește într-un cuptor de pâine

            Deși poți folosi și cuptorul clasic atunci când vrei să prepari o pâine artizanală, procesul este destul de complicat și nu îți garantează întotdeauna un rezultat optim. De aceea, este recomandat să investești într-un cuptor pentru pâine, căci acesta îți va face treaba mult mai ușoară. Pe lângă faptul că poți prepara pâinea într-un mod mult mai simplu cu ajutorul lui, acesta poate fi folosit și pentru frământarea aluatului sau realizarea chiflelor și a altor tipuri de pâinici. Pe site-ul celor de la Ideall poți găsi numeroase astfel de cuptoare de la branduri cunoscute, la prețuri competitive față de alte oferte de pe piață. 

 3. Urmărește rețeta pas cu pas

            Deși pare a fi un lucru evident, este esențial să nu te abați de la rețeta clasică atunci când încerci să realizezi un astfel de preparat. Prin urmare, găsește o rețetă de pâine de casă care să ți se pară accesibilă, citește-o și urmeaz-o îndeaproape. Este foarte important, deci, să păstrezi proporțiile și ordinea ingredientelor pe care aceasta o implică și să rămâi cât de fidel poți pașilor pe care ți-o explică. Vei evita, în acest mod, posibilitatea ca preparatul final să nu îți întrunească așteptările. 

Deși probabil realizarea unei pâini de casă nu ți se pare extrem de complicată, trebuie totuși să ai tot timpul în vedere anumite detalii, pentru a te asigura că preparatul tău va fi absolut delicios. Ești pregătit să îți pui noile cunoștințe în aplicare? Spor la gătit!

Sursă foto: Shutterstock.com.