Pentru ce vrei sa folosesti laptop-ul? Aproape de fiecare data raspunsul este la fel : navigare pe net, editare text, jocuri si sa poata vedea filme si emisiuni TV online.

1.Cum sa iti alegi un laptop second hand de care sa fii multumit ?

Pentru ce vrei sa folosesti laptop-ul? Aproape de fiecare data raspunsul este la fel : navigare pe net, editare text, jocuri si sa poata vedea filme si emisiuni TV online. In cazul in care lista jocurilor nu necesita o placa video performanta, atunci un laptop standard este suficient.

In ce buget vrei sa te incadrezi si ce cerinte minime iti doresti?De preferat e sa cumperi de la brandu-uri cunoscute deoarece obtii calitate si suport online din partea producatorilor,chiar si dupa achizitie.

Toate acestea prezentate mai sus sunt valabile atunci cand cumperi produse second-hand. Un alt avantaj major ar fi pretul. Poti sa economisesti destul de multi bani, ceea ce in zilele noastre este important . Asta inseamna sa faci o alegere inteligenta!

2.Asigurate ca laptop-ul e functional.

In primul rand, asigura-te ca echipamentul dispune de o tastatura laptop complet functionala, pentru a verifica tastatura laptopului, vei putea deschide de exemplu programul Open Office Writer, astfel incat sa te asiguri ca echipamentul functioneaza perfect.

Pe langa tastatura, trebuie sa te asiguri si de faptul ca acumulatorul echipamentului rezista incarcat destul de mult timp, iar aici, tinand vorba ca vorbim despre un laptop second hand, ideal ar fi ca acesta sa reziste incarcat aproximativ 30-45 de minute.

Ideal ar fi sa poti sa testezi echipamentul, sa vezi ce programe sunt instalate si cum se comporta acesta. Odata ce ai ajuns sa testezi laptopul pentru a-l cumpara, testeaza tot! Încarca-l, foloseste toate porturile USB pentru a transfera un fisiere mic, verifica si mufa de Internet daca este în regula (si daca dispune de asa ceva), microfonul trebuie sa fie functional si la fel camera web. Tot la conectivitate intra si cea prin Bluetooth sau WiFi.

De asemenea,este important sa studiezi cat mai atent si partea exterioara a laptopului, astfel incat sa vezi daca pe la colturi acesta prezinta julituri, zgarieturi sau urme de lovituri.

3.Fii atent la garantie!

Daca laptopul nu detine un certificat de garantie valabil, atunci cu siguranta nu trebuie cumparat!

Se recomanda tuturor sa isi cumpere laptopul de la firme bine cunoscute,(si nu de la o persoana fizica) care va asigura o garantie de cel putin 1 an. Garantia unui laptop second hand sau refurbished este de minim 1 an si de maxim 3 ani, asemanatoare unui produs nou, cateodata chiar mai bine. Sunt anumite produse la care garantia este de 5 ani.       

4.Orice laptop second hand dispunde de o politica de retur.

Politica de retur este iar un lucru de urmarit. Cand cumperi un produs online, te astepti sa primesti ceea ce vezi. De aceea apare aceasta garantie de retur. Legea spune ca trebuie sa fie de minim 14 zile. Daca nu iti convine ceva la el,este normal sa ai dreptul sa returnezi produsul. Majoritatea magazinelor online ofera garantia minima de retur (14 zile) . Dar sunt magazine care ofera o perioada de 60 de zile drept de retur la toate produsele lor.

5.Metode de marire a vitezei unui laptop(fie si second hand).

Daca ai, totusi, un laptop sau ti-ai luat second hand unul si ti se pare ca se misca greu, sunt trei trucuri pe care le poti folosi ca sa-l mai „grabesti”.

Intai de toate, curata-l bine si cumpara-i o platforma cu ventilator ca sa-l racesti mai bine.

Apoi,adauga-i mai multa mermorie RAM.Inainte de acest lucru,trebuie totusi sa verifici placa de baza a laptopului ca sa vezi la ce frecventa poate rula memoria RAM.

De asemenea,nu strica sa treci pe SSD. Sistemul de operare se încarca de pe unitatea de stocare, iar cu cat este mai mare timpul de accesare a datelor, cu atat mai bine. Desigur, un SSD stocheaza mai putin decat un HDD clasic pentru aceiasi bani, dar performanta este mai mare.

Daca dispuneti de un buget incadrat intre 800 si 1500 lei va propunem urmatoarele modele de laptopuri care au un raport pret/calitate foarte bun. Acestea sunt:

  • HP cu procesor i3 la 1.7 GHz, 4GB memorie RAM si un display de 15.6 inci, placa video integrata si spatiu de stocare de 500 GB
  • Acer Aspire cu procesor Intel Celeron Dual Core, 2GB memorie RAM si display de 15.6 inci, rezolutie HD si spatiu de stocare 500 GB
  • Dell cu procesor i5 la 2.2 GHz, 8GB memorie RAM si display de 15.6 inci, rezolutie HD si spatiu de stocare 1 TB