Alimentația are un rol foarte important în menținerea sănătății generale și în prevenirea bolilor. Ceea ce mâncăm influențează modul cum ne simțim, din punct de vedere fizic, dar și din punct de vedere psihic. Prin dietă, organismul primește nutrienții de care are nevoie pentru ca aparatele și sistemele interne să funcționeze normal, de la digestie la imunitate, de la sănătatea cardiovasculară la echilibrul hormonal.

Atunci când suntem stresați, cu atât mai mult este nevoie să acordăm o atenție sporită alimentelor pe care le consumăm. Din acest articol vei afla ce este recomandat să incluzi în dietă pentru a diminua stresul de zi cu zi sau stresul cronic.

Cum ne ajută alimentația în gestionarea stresului

În contextul gestionării stresului, hrana este un aliat important. Stresul cronic și presiunea zilnică pot duce la dezechilibre metabolice și emoționale. Consumul unor alimente sănătoase și echilibrate contribuie la reglarea nivelurilor de hormoni de stres, poate îmbunătăți starea de spirit și susține funcțiile cognitive esențiale.

În plus, anumite plante și alimente sunt cunoscute pentru proprietățile lor calmante și pentru potențialul de a reduce răspunsul organismului la stres. Mușețelul și menta contribuie la reducerea anxietății și la îmbunătățirea somnului. Fructele bogate în vitamina C, cum sunt citricele, contribuie la reducerea nivelurilor de cortizol, iar nucile și semințele pot regla starea de spirit și reduce inflamația.

Alimente recomandate în caz de stres

Dacă treci printr-o perioadă încărcată și simți că stresul se acumulează, ai grijă ca dieta ta să conțină aceste alimente:

  • Alimente bogate în magneziu

Magneziul este foarte important pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, ajutând la relaxare și reducerea anxietății. Consumul regulat de alimente bogate în magneziu te va ajuta, așadar, să reduci nivelul de stres. Aceste alimente sunt: spanacul, semințele de dovleac, avocado, migdalele etc.

  • Alimente bogate în Omega-3

Acizii grași Omega-3 se găsesc în pește gras (somon, ton), în semințe de in și în nuci. Ei au un efect antiinflamator și pot ajuta la reducerea simptomelor de stres și anxietate. Pentru un aport sănătos de Omega-3, este recomandat să consumi cel puțin 100 de grame de pește gras de două ori pe săptămână. Acest obicei sănătos previne creșterea hormonilor de stres, protejează împotriva bolilor de inimă, împotriva depresiei și a sindromului premenstrual.

  • Alimente bogate în antioxidanți

Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți. Afinele, citricele, spanacul și broccoli ajută la protejarea organismului împotriva stresului oxidativ, care este asociat cu stările de stres prelungit. Rolul antioxidanților este de a neutraliza radicalii liberi și de a proteja celulele.

  • Carbohidrați complecși

Carbohidrații complecși ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier. Acest neurotransmițător este cunoscut pentru inducerea unei stări de bine și de relaxare. În comparație cu carbohidrații simpli, care pot provoca fluctuații ale glicemiei și stări de iritabilitate, cei complecși oferă energie constantă și susțin echilibrul emoțional, fiind recomandați în cazul stresului și anxietății.

  • Proteine de calitate

Proteinele sunt foarte importante pentru repararea și regenerarea celulelor, inclusiv a celor din creier. Alimente precum: ouăle, carnea slabă, leguminoasele sau lactatele oferă aminoacizi esențiali, care sunt necesari pentru producerea neurotransmițătorilor, ce reglează starea de spirit și nivelul de stres.

  • Suplimente alimentare pentru controlul stresului

Pe lângă o alimentație echilibrată, suplimentele alimentare pot fi eficiente în controlul stresului. Stressclean Complex este un astfel de supliment, care combină proprietățile benefice ale unor plante cunoscute pentru efectele lor asupra stresului. Produsul conține extracte de: Ashwagandha, pentru a susține echilibrul emoțional și pentru a menține funcțiile cognitive, Bacopa monieri (pentru îmbunătățirea capacității de concentrare și memorare, în perioadele stresante) și Nardostachys jatamansi, care contribuie la echilibrul sistemului nervos.

Dacă stresul te apasă, ia în calcul să-ți schimbi dieta, mai ales dacă aceasta nu este una echilibrată. Poți conta, de asemenea, la recomandarea specialiștilor, pe suplimentele din plante, care calmează sistemul nervos și te ajută să-ți recâștigi echilibrul și pacea.