Consumul de cafea are numeroase avantaje și beneficii pentru sănătate. Această băutură îndrăgită și răspândită în întreaga lume oferă mult mai mult decât un stimulent pentru energie și concentrare. De-a lungul anilor, cercetările au evidențiat efectele pozitive ale consumului moderat de cafea asupra sănătății fizice și mentale. De la protejarea împotriva unor afecțiuni grave până la îmbunătățirea performanței sportive, cafeaua a devenit subiectul unor studii extinse.

Beneficiile consumului de cafea

În ceea ce privește efectele pozitive ale cafelei asupra oamenilor, în afară de energizare, există cel puțin câteva beneficii majore:

  • Sănătatea ficatului

În doze moderate, cafeaua are un efect pozitiv asupra funcției hepatice. Datorită polifenolilor săi, cafeaua stimulează producția de bilă și reduce acumularea de grăsimi. Cu toate acestea, este important să bei cafeaua fără îndulcitori sau zahăr;

  • Stimularea metabolismului

Dacă bei o ceașcă de cafea preparata din cafea boabe proaspat macinate la sfârșitul prânzului, aceasta ajută la digestie;

  • Beneficii pentru inimă

Cu un consum regulat și echilibrat de cafea, poți preveni apariția hipertensiunii. Un număr mare de studii științifice demonstrează, de asemenea, că această băutură miraculoasă poate reduce probabilitatea apariției bolilor de inimă;

  • Reduce depozitele de grăsime și promovează o greutate sănătoasă

Cofeina prezentă în cafea crește rata metabolică în repaus, ceea ce duce la pierderea de grăsime. Cafeaua suprimă, de asemenea, pofta de mâncare, ceea ce te poate ajuta să slăbești.

La ce oră din zi este preferabil consumul de cafea

Unii oameni beau o ceașcă de cafea dimineața, alții seara, iar alții o beau după fiecare masă. Unele persoane beau cafea doar în timpul orelor de lucru.

Cafeaua îmbunătățește concentrarea, stimulează nivelul de energie, ajută la arderea grăsimilor. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor beau cafea în principal pentru a se trezi și a se concentra asupra unei sarcini.

Nu ar trebui să bei cafea imediat după ce te-ai trezit și înainte de a merge la culcare.

Atunci când se trezește dimineața, corpul uman are nevoie să refacă lichidele cât mai repede posibil. Cafeaua are un efect diuretic, deci poate crește excreția de lichide din organism.

De îndată ce te-ai trezit, organele interne încep să se adapteze la funcțiile lor normale. Consumul de cafea pe stomacul gol poate avea un efect negativ asupra pereților stomacului.

De asemenea, este mai bine să nu bei cafea seara. Aceasta conține cofeină, care stimulează activitatea creierului, ajutând la contracararea oboselii organismului.

Astfel, cafeaua va avea cel mai bun efect asupra organismului atunci când nivelul “hormonului stresului”, cortizolul, este la cel mai scăzut nivel.

Cortizolul are propriile sale „zone orare”. Nivelurile minime sunt produse între orele 9.00 și 11.00, care este cel mai bun moment pentru a bea o ceașcă de cafea. 

Același lucru este valabil între orele 12.00 și 13.00 și între 17.30 și 18.30. În această perioadă, organismul produce și el o cantitate mică de cortizol, ceea ce te face să te simți obosit.

Astfel, cel mai bun moment pentru a bea cafea este între orele 9 și 11 dimineața și între orele 14 și 16.

Cum prepari cafeaua acasă pentru un gust și o aromă deosebită

Dacă o prepari corect, cafeaua nu numai că te va reîmprospăta pe tot parcursul zilei, dar va fi și un plus binevenit pentru papilele gustative. 

Desigur, poți prepara ușor cafeaua la un espressor. Astăzi există espressoare manuale, automate sau cu capsule. Totodată, poți opta pentru cafea boabe sau măcinată. Aparatul de preparat cafea delicioasă este o invenție incredibilă care economisește timp și efort în procesul de preparare.

Consumul de cel puțin o cană de cafea pe zi poate aduce multe beneficii organismului. Pentru iubitorii de cafea, această băutură aromată și gustoasă este esența unei frumoase zile începute cu dreptul.