A deveni bucatar profesionist deschide usa catre o multime de oportunitati de angajare diferite. O intrebare pe care multi si-o pun este: „cati bani poti castiga ca bucatar?”.

Locatia geografica joaca un rol important cand vine vorba de salariu net, variabile suplimentare precum experienta de munca si educatia determina, de asemenea, castigurile unui bucatar.

Care este diferenta dintre un bucatar si un chef?

Pentru a intelege pe deplin salariul pe care il poate castiga un bucatar, trebuie sa aveti o imagine clara a ierarhiei intr-o bucatarie profesionala . S-ar putea sa auziti ca multi oameni se refera la ei insisi ca bucatari, dar acest termen poate fi schimbat cu diferite roluri intr-o bucatarie. Este un termen larg care trebuie inteles.

Un bucatar este un angajat de la bucatarie de la nivel de incepator pana la nivel mediu. Ei vor urma retete specifice si nu se vor abate de la ceea ce cere reteta.

Un chef este un angajat al bucatariei de rang superior, care va fi responsabil pentru multe domenii. Aceasta poate include gestionarea personalului si organizarea spatiilor de lucru in bucatarie.

Ei vor contribui la planificarea meniurilor, la crearea de noi feluri de mancare si la experimentarea cu ingrediente si retete. Cei care au castigat titlul de chef au lucrat de cativa ani in lumea culinara.

Bucatar executiv – Un bucatar executiv va gestiona toate activitatile din bucatarie. Aceste tipuri de bucatari petrec de obicei aproximativ 20%-60% din ziua lor gatind, dar sunt o parte esentiala pentru a va asigura ca bucataria functioneaza fara probleme.

Un bucatar executiv este responsabil pentru angajare, costurile cu forta de munca si cu alimentele, achizitionarea si operarea generala a bucatariei. In timpul serviciului, ei gusta ingrediente, prezentari model de farfurii pentru personal. Media nationala a castigurilor pentru un bucatar executiv este de 35.000 de euro pe an.

Chef De Cuisine – Un Chef De Cuisine difera de un bucatar executiv prin faptul ca se vor concentra aproape exclusiv pe supravegherea productiei de alimente si au mai putine responsabilitati administrative. Ei au multe dintre aceleasi responsabilitati, inclusiv angajarea si instruirea personalului, supravegherea pregatirii alimentelor.

Cu toate acestea, bucatarii executivi detin mai mult un rol administrativ si, in cele din urma, sunt responsabili pentru toate aspectele unei operatiuni de servicii alimentare. Media nationala a castigurilor pentru un bucatar este de 24.000 de euro.

Bucatar sef – Un bucatar sef in unele bucatarii este acelasi cu un bucatar executiv. Rolul lor principal este de a supraveghea intreaga activitate a bucatariei, de a mentine inventarul, de a comanda provizii si chiar pot fi responsabili pentru pregatirea noilor angajati. Media nationala a castigurilor pentru un bucatar sef este de 22.00 de euro pe an.

Sous Chef – in multe bucatarii, un sous chef este al doilea cel mai inalt angajat din bucatarie. Vor raspunde directorului sau sefului bucatar. Sous-sef-ul va finaliza comenzile si va ajuta la executarea viziunii restaurantului. Vor avea o comunicare directa cu bucatarii si se vor asigura ca au tot ce este necesar pentru a pregati mesele. Media nationala a castigurilor pentru un sous-sef este de 20.000 de euro pe an.

Cu toate acestea salariatii fara experienta in domeniu vor fi angajati in primul an si platiti cu salariul minim pe economie din Romania.