Cine este pasionat de bucătăria japoneză, cu siguranță a avut ocazia de a gusta măcar o dată în viață tempura. Însă, pentru ce-i ce aud prima dată de acest termen culinar, totul pare să fie un mister.

Cine este pasionat de bucătăria japoneză, cu siguranță a avut ocazia de a gusta măcar o dată în viață tempura. Însă, pentru ce-i ce aud prima dată de acest termen culinar, totul pare să fie un mister.

Tempura este o specialitate din inima Japoniei. Aceasta constă în legume sau pește învelit în aluat subțire. Mai apoi, întregul preparat este prăjit în ulei.

Nimic complicat. Tempura este un preparat îndrăgit atât de japonezi, cât și de oamenii îndrăgostiți de arta lor culinară. Ea se poate mânca alături de sos de soia, ori pe post de aperitiv, ori ca și fel principal.

Făină pentru tempura

Toate alimentele sunt sănătoase dacă sunt consumate moderat, chiar și cele prăjite. Mâncarea tempura se realizează cu ajutorul unei făini speciale, care a revoluționat bucătăria japoneză și nu numai.

Mulți care au încercat făina tempura nu s-au mai întors niciodată la variantele clasice. Amestecul din care este realizată făina pentru tempura oferă un anumit gust mâncării, fiind și mai sănătoasă.

Chiar dacă preparatul ce-i poartă numele făinii este cel mai des întâlnit în bucătăria japoneză, făina tempura nu-și are originea din aceeași țară. Ea a fost adusă în Japonia, în anul 1600, de către niște misionari portughezi.

Era folosită în timpul Postului Mare. Cuvântul „tempura” provine din latinescul „ad tempora quaresm”, ce se traduce mot-a-mot „în timpul Postului”.

Japonezii au luat făina și și-au pus amprenta peste aceasta. Tempura nu se utilizează pentru pâine. Ea este compusă din:

  • Făină de grâu;
  • Pudră de porumb;
  • Pudră de orez;
  • Praf de copt;
  • Sare;
  • Pudră de orez prăjit;
  • Pudră de usturoi;
  • Piper;
  • Gardenia;
  • Riboflavină.

Făina tempura are nevoie de mult mai puțin ulei pentru prăjire. Alimentele, precum creveții sau diversele legume acoperite în această făină vor fi mai crocante și acoperite uniform.

Totul despre tempura

Cea mai răspândită tempura este realizată din creveți înveliți în aluatul din făină tempura. O altă variantă pentru ce-i ce nu sunt prieteni cu creveții sunt legumele învelite în tempura. Bucătăria japoneze cunoaște totul despre tempura, iar acest produs minune a fost preluat și de bucătăriile din alte zone care doresc să aducă gustul specific japonez.

Tempura poate fi realizată și acasă. Crusta pe care o redă alimentelor are o aromă greu de confundat, deosebit de delicioasă.

Așadar, tempura este un aluat cu care învelești diverse bucate, apoi le vei prăji. Este o variantă japoneză fast-food, dar sănătoasă. Cele mai frecvente bucate folosite sunt:

  • Fructele de mare;
  • Legumele;
  • Sushi-ul.

Amestecul de făină de tempura poate fi găsit în magazinele de specialitate. Aluatul obținut va acoperi ingredientele ce urmează să fie prăjite într-un strat pufos.

Pentru prepararea aluatului se va utiliza oul și apa rece. Apa rece oprește formarea glutenului și previne aluatul să devină mult prea dens în timpul prăjirii.

Există și fulgi tempura. Aceștia sunt formați pur și simplu din bucățile de aluat prăjit. O să găsești fulgi tempura pe post de topping pentru sushi sau tăiței. Și acești fulgi pot fi achiziționat din magazinele de specialitate.

În Japonia, creveții sunt cei mai des întâlniți ca și preparat tempura. Alte variante mai europene pentru preparatele tempura sunt puiul și ouăle.

Tempura se poate mânca alături de anumite sosuri speciale, ce au rolul de a îmbogăți gustul mâncării:

  • Sos teriyaki;
  • Sos dulce-acrișor;
  • Sos papaya;
  • Sos de roșii.

Apa ce se folosește pentru a prepara aluatul tempura trebuie să fie rece, dar nu înghețată. Se poate ține pentru 15-20 de minute în congelator, înainte de a fi utilizată.

După amestecul celorlalte ingrediente sau a compoziției gata cumpărate (făină de tempura), se va obține o compoziție omogenă, gata să fie pusă peste legume sau fructe de mare.

Alegerea folosirii făinii de tempura este o variantă mult mai sănătoasă a alimentelor prăjite, mai ales în baie de ulei. Nu te vei mai întoarce niciodată la făina obișnuită după ce vei gusta din această delicatesă.