Care sunt cele mai cunoscute vinuri și ce este bine de știut despre acestea? Care sunt motivele pentru care și-au câștigat aprecierea? Accesează acest articol pentru a afla mai multe informații de interes pentru tine!

Care sunt cele mai cunoscute vinuri și ce este bine de știut despre acestea? Care sunt motivele pentru care și-au câștigat aprecierea? Iată mai multe informații!

Atunci când discutăm de preferințele în materie de vin, observăm că afinitățile sunt multe și gusturile diferă de la o regiune la alta și chiar de la individ la individ. Cu toate astea există câteva sortimente populare și extrem de apreciate pe toate continentele. În acest articol ne-am decis să detaliem care sunt cele mai cunoscute sortimente de vin și de ce se bucură de aprecierea unui număr atât de mare de oameni:

Unul dintre vinurile cu cea mai largă recunoaștere internațională este soiul Cabernet Sauvignon. Încrucișarea accidentală a Cabernet Franc roșu cu sortimentul alb Sauvignon Blanc în regiunea de sud-vest a Franței, în secolul al XVII-lea, a avut drept consecință directă dezvoltarea sortimentul de struguri Cabernet Sauvignon. Profilul clasic al Cabernet Sauvignon este: vinuri corpolente, taninuri de valențe ridicare și aciditate vizibilă ce contribuie la potențialul de învechire al vinului. În climatele mai reci, Cabernet Sauvignon prezintă note de coacăze negre care pot fi însoțite de note de ardei gras verde, mentă sau cedru. Acestea vor deveni mai pronunțate pe măsură ce vinul îmbătrânește. În climatele mai moderate, notele de coacăze negre sunt adesea combinate cu note de cireșe și măsline negre.

Faima ce a precedat este datorită gustului său intens și conținutului ridicat de tanin. Aceste atribute ale Cabernet Sauvignon îl fac o completare excelentă a cărnurilor cu o aromă bogată, a sosurilor cu piper și a altor mâncăruri cu un profil de aromă puternic. Cu eleganță, putere, complexitate, consistență, aciditate și îmbătrânire, Cabernet Sauvignon are totul și asta i-a adus și recunoașterea numelui.

Ca să te convingi, încearcă una din recomandările din selecția Vinoitalia.ro: Cabernet Sauvignon din regiunea  Friuli Venezia Giulia, Italia. Acest vin oferă o aromă fructată și ușor picantă, este învăluit în arome de fructe de pădure proaspete și prune, toate alintate de note subtile de piper negru. Rubiniul său intens cu reflexii violet oferă un gust moale și aristocratic, bine structurat și clar; Roșu de Petro Vaselo – un vin produs în regiunea Banat a României ce prezintă un buchet cald și profund. Roșu de Petro Vaselo aduce de pe meleagurile autohtone, arome de mure și coacăze negre, fructe uscate și piper negru. Gustul este unul plin, rotund, tanic mediu și cu un postgust lung de salvie, eucalipt, și coacăze negre, fiind alegerea perfectă pentru mesele vegetariene sau vegane.

Merlot este a doua alegere populară pentru o sticlă de vin. Mergând mână în mână cu soiul Cabernet Sauvignon. Perechea se îmbină atât de bine încât ele sunt cele două ingrediente principale pentru amestecul Bordeaux. Există ceva pentru toată lumea, motiv pentru care Merlot este adorat și catalogat ca unul dintre cele mai apreciate vinuri.

Fiind un soi de struguri folosit cu preponderență în producerea vinurilor roșii, acesta este recunoscut și ca fiind foarte puțin pretențios, chiar rezistent la temperaturi joase sau secetă, iar asta îl face unul dintre cele mai cultivate soiuri de strugure în toate zonele viticole ale lumii. În anii cu temperaturi mai scăzute, se coace mai bine decât soiul Cabernet Sauvignon, iar în anii cu temperaturi ridicate acumulează mai mult zahăr. Deci, pe lângă gustul foarte apreciat, Merlot este extrem de popular pentru că este ușor de cultivat și întreținut.

Dacă vrei să încerci un Merlot autentic, cu un gust bogat și rotund, cu taninuri moi și bine integrate, îți recomandăm aici să încerci Merlot-ul de pe tarâmurile Siciliei, acesta devine excelent în combinație cu friptură de vită sau preparate din carne roșie în general, iepure, sau brânzeturile îmbătrânite; iar dacă combinația cu Cabernet Sauvignon te atrage, încearcă cu încredere, tot de pe meleagurile însorite ale Siciliei – Viafrancia Rosso. Produs din cele mai bune loturi, asamblate și păstrate în oțel unde rămân timp de 6 luni, pentru o stabilizare naturală, acest vin nu dezamăgește. El te va surprinde cu un buchet intens, complex, de calitate fină. Gustul floral (violete și lavandă), și fructat (cireșe negre, zmeură) se completează cu note picante și prăjite (nuc, lemn de santal, piele, tutun, cacao) și trebuie încercat măcar o dată.

Nu în ultimul rând, în top 3 preferințe, se găsește Chardonnay, deși în materie de vin alb acesta deține poziție fruntașă. Chardonnay este un soi de struguri cu coajă verde, folosit la producerea vinului alb iar acest soi își are originea în regiunea viticolă Burgundia din estul Franței. Acum, în zilele moderne, el este cultivat oriunde se produce vin în lume și deci oriunde ați călători în lume, în orice regiune viticolă, veți găsi cel puțin o podgorie care îl cultivă. Este un vin care poate fi simplu sau regal, învechit mulți ani sau consumat imediat.

Faima lui este datorată și din cauza faptului că este o componentă importantă a multor vinuri spumante din întreaga lume, inclusiv Champagne și Franciacorta din Italia. La fel ca și Merlot, Chardonnay are o reputație largă pentru ușurința relativă de cultivare și capacitatea de a se adapta la diferite condiții meteorologice, deși necesită puțin mai multă îngrijire și atenție decât acesta. Acest sortiment deține o istorie lungă în Italia, în aceste locuri strugurii Chardonnay au fost în mod obișnuit confundați cu Pinot blanc – adesea cu ambele soiuri interplantate în aceeași vie și amestecate împreună. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că strugurii Chardonnay capătă o culoare mai galben-aurie aproape de momentul recoltării și pot fi distinși vizual de Pinot blanc dar a și produs unele din cele mai renumite vinuri din lume.

Datorită gamei largi de stiluri și combinații în care se prezintă, Chardonnay are potențialul de a fi asociat cu un spectru divers de tipuri de alimente. Este cel mai frecvent asortat cu friptură de pui și alte cărnuri albe, cum ar fi curcanul sau preparatele din pește. Dacă dorești să încerci un Chardonnay autohton și de excepție, îți recomandăm Malentine – gustul sau produs în inima Banatului prezintă arome complexe, untoase, unde se remarcă citrice, accente de migdală, condimente şi adieri minerale; de pe meleagurile Italiei îți recomandăm Salina Chardonnay – un vin proaspăt cu un finish fructat ce ține în gustul său tradițiile italiene. Cu o culoare galben pai vie, se prezintă cu arome intense și destul de persistente, cu note florale și fructe cu pulpă albă. Buchetul special prezintă un vin de mare prospețime și mineralitate, cu un gust ușor sărat și fructat pe care sigur îl vei recomanda mai departe.