Toate persoanele juridice care desfasoara activitati economice si obtin venituri in Romania indiferent daca sunt cetateni romani sau straini, dar au sediul permanent in Romania, sunt nevoite sa achite acest impozit, denumit generic impozit pe profit.

Cadrul legislativ unde este reglementat impozitul pe profit, il gasim in codul fiscal, in codul de procedura fiscala si normele de aplicare.

Calculul impozitului pe profit

 Va sugeram sa apelati la un contabil PFA sau o firma de contabilitateatunci cand deveniti platitor de impozit pe profit, deoarece odata cu trecerea la acest sistem sunt aduse cateva modificari legislative fata de sistemul aplicat la microintreprindere.

Calculul impozitului pe profit se determina din diferenta dintre venitul firmei contributoare si cheltuielile la care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale, dupa care se adauga nedeductibile aplicandu-se cota impusa de lege respective 16%. Daca din calcul reiese ca firma a iesit pe profit, acela se numeste profit impozabil, iar daca firma inregistreaza pierdere se va numi perdere fiscala.

Impozitul pe profit se poate plati trimestrial sau anual, urmand sa se faca plati anticipate trimestrial, iar plata se va face pana la data de 25 a primei luni urmatoare trimestrului.

Termenul pentru plata si depunerea declaratiei impozitului pe profit anual este 25 Martie a anului urmator.

Aceste optiuni se transmit catre anaf prin formularul 012, care poate fi depus pana pe data de 31 ianuarie, a respectivului an fiscal.

Renuntarea la sistemul trimestrial ori annual se face tot prin depunerea declaratiei 012, respectand aceiasi data de depunere ca in momentul la care s-a optat – 31 ianuarie a acelui an fiscal pentru care se face renuntarea.

Anul 2022 ne adduce vesti foarte bune referitor la impozitul pe profit, statul facilitand reduceri la plata de pana la 15%.

Trebuiesc indeplinite 3 criterii, adica sa existe un capital propiu pozitiv in valoare de cel putin 50% din capitalul social, sa existe o crestere anuala a capitalului propriu ajustat fata de cel din anul anterior, sau cresterea capitalului propriu ajustat fata de cel de la finalul anului.

Dorim sa va informam asupra catorva tarife contabilitate care sunt percepute pentru depunerea declaratiilor fiscal accesand https://e.contexpert-az.ro/tarife/