Ce s-a întâmplat cu arta cărții de bucate în prezent? Întrebarea se află pe buzele multora dintre specialiștii în arta culinară, care evidenţiază faptul că acest domeniu a devenit cam anost și mulți ar putea învăța acum din creativitatea debordantă a anilor 70, spre exemplu, în ceea ce privește cărțile de bucate.

Mai ales că tendința retro, ce cunoaște o renaștere neașteptată, pătrunde și în bucătărie. Diverse feluri de mâncare ale anilor 70 aduc înapoi vremurile discotecii și ale creativității culinare cu spirit liber. Indiferent dacă sunteți un cunoscător în ale gătitului sau un începător în bucătărie, o gamă bogată de rețete clasice vă vor reaprinde pasiunea pentru mâncare și vă vor transporta în inima coloraților ani 1970.

Pe măsură ce veți explora paginile unor asemenea cărți de bucate, veți descoperi poveștile din spatele fiecărui fel de mâncare și veți afla despre tendințele care au modelat peisajul culinar al anilor 1970. De la apariția vegetarianismului și popularitatea petrecerilor cu fondue, până la nebunia salatelor Jell-O, toate aceste cărți evidenţiază o cultură alimentară unică, care a definit o eră de neuitat.

Cărțile de bucate din anii 70 au fost inovatoare în fotografie, design și aspect, dar mai ales în ceea ce privește rețetele prezentate. Pe atunci stilul alimentar era la început și consta în a crea „o punere în scenă” cât mai bună pentru multe feluri de mâncare.

Deliciile culinare grozave ale unei epoci glorioase

Mâncarea bună valorează cât o mie de cuvinte – uneori mai mult! Și acest lucru e valabil pentru multe cărți de bucate ale anilor 70. Spre exemplu „Hamlyn All-Colour Cookbook” conține 336 de rețete, fiecare cu fotografii, număr de calorii, timpi de preparare și gătire și numărul de porții, precum și „sfaturi rapide”. Acoperă o gamă largă de meniuri, de la gustări la mese de familie, la stil de gătit european. Autoarea cărții este celebra Mary Berry – bucătar, scriitoare și prezentatoare TV, protagonista filmului The Great British Bake Off, printre altele.

O altă carte de bucate din acei ani, o altă revelație: „Vintage Recipes of the 1970: A Cookbook Representing the Decade of the Me Generation”, de Steven Master. Deliciile culinare grozave ale unei epoci glorioase se dezvăluie în această captivantă carte de bucate cu rețete vintage din anii 1970. Cu peste 60 de rețete, cuprinzând cocktail-uri, aperitive, feluri principale și deserturi, acesta poate fi ghidul vostru unic pentru a găzdui un festin de inspirație retro.

Cărți de bucate cu rețete inspirate din cultura pop

Nu în ultimul rând „A Taste of the 70’s Cookbook: Food Inspired by the music, movies, tv, politics and culture of the decade” este mai mult decât o carte de bucate, după cum relevă și titlul. A fost deceniul scandalurilor politice, al știrilor dramatice, al rock-ului, televiziunii iconice și gloriei olimpice. Această carte poate răspunde la multe dintre întrebările legate de un deceniu incredibil. Rețetele au fost inspirate din diverse evenimente ale anilor 70 și din cultura pop. Astfel, vi se propune să savurați rețete ale unor mâncăruri precum Attack of the Killer Tomato Supp, Donna Summer Sausage, Gas Shortage Chili (fără fasole), Patties Hearst, The Rockfish Files, Mark Spritzer, ImPeach Cobbler, Boogie Oogie Okra și multe altele.

Muzica din acei ani este deosebită, prin urmare a găti după rețete din anii 70, în sunetul muzicii acelei perioade, sau a-i invita la o cină vintage pe cei dragi, ascultând viniluri din acei ani e cu adevărat o provocare pe care, probabil, nu ați mai încercat-o.

Călătoriți în timp, cu ajutorul cărților de bucate și a vinilurilor

Puteți avea o atmosferă perfectă, cu perspective fascinante și clipe de neuitat, călătorind în timp cu ajutorul cărților de bucate și a vinilurilor, într-un context istoric și cultural ce a definit un deceniu iconic.

De fapt a fost un deceniu divers și din punct de vedere muzical, care a marcat, printre altele, nașterea punk rock-ului, melodiile psihedelice și multe altele. Viniluri cu muzica unor artiști precum Led Zeppelin, Pink Floyd, Stevie Wonder, ori David Bowie vă pot însoți atât în bucătărie, în timp ce gătiți în stil vintage ori preparați un cocktail în același stil, cât și la o cină retro, la care v-ați invitat prietenii, acasă.

Nu uitați și de reggae – un stil muzical ce a fost mult mai mult decât Bob Marley&the Wailers, de carismaticul Jimmy Cliff ori de albumele pe discuri vinil: Blondie – Parallel Lines (1978); The Doors – Morrison Hotel (1970); Simon&Garfunkel – Bridge Over Troubled Water (1970); Bob Dylan and The Band – The Basement Tapes (1975); Kraftwerk – Trans-Europe Express (1977); The Rolling Stones – Some Girls (1978); John Lennon – Imagine (1971); Patti Smith – Horses (1975); Queen – A Day at the Races (1976); The Beatles – Let it Be (1970) și multe altele.

Va reînvia spiritul anilor 1970 în propria voastră bucătărie

Nu ratați șansa de a retrăi aromele îndrăznețe și eclectice ale anilor 1970, plus aerul vibrant de libertate al muzicii de pe vinilurile din acea perioadă. Fie că plănuiți o cină cu tematică retro sau pur și simplu doriți să vă extindeți orizonturile culinaro-muzicale, cărțile de bucate și vinilurile din acei ani sunt însoțitori perfecți pentru pasionații de mâncare cu înclinație spre nostalgie și nu numai pentru ei.

Așadar, adunați-vă prietenii și familia la o delicioasă cină în stil vintage, încălțați pantofii de dans și pregătiți-vă să porniți într-o călătorie delicioasă înapoi în timp. Așa va reînvia spiritul anilor 1970 în propria voastră bucătărie!