Nuca de cocos și implicit laptele de cocos reprezintă unele dintre cele mai cunoscute și iubite alimente, gustul bun al acestora stând la baza a nenumărate preparate. Laptele de cocos este considerat a fi deosebit de bun pentru sănătate, fiind un produs natural, cu un aport semnificativ de nutrienți. Află din acest material care sunt beneficiile pe care le aduce laptele de cocos și de ce ar trebui să îl incluzi în dieta ta zilnică.

Nuca de cocos și implicit laptele de cocos reprezintă unele dintre cele mai cunoscute și iubite alimente, gustul bun al acestora stând la baza a nenumărate preparate. Laptele de cocos este considerat a fi deosebit de bun pentru sănătate, fiind un produs natural, cu un aport semnificativ de nutrienți. Află din acest material care sunt beneficiile pe care le aduce laptele de cocos și de ce ar trebui să îl incluzi în dieta ta zilnică.

Ce este laptele de cocos?

Laptele de cocos este adesea confundat cu apa de cocos, însă există anumite diferențe specifice între cele două produse. Laptele de cocos este rezultatul pasării nucii de cocos și a îndepărtării resturilor solide. Laptele de cocos rezultat poate fi consumat ca atare sau poate fi utilizat în diferite preparate, pentru a conferi gust și aromă. 

Pe lângă gustul inconfundabil al laptelui de cocos, acesta este și foarte bogat în nutrienți și minerale. Astfel, din laptele de cocos organismul poate primi un aport semnificativ de magneziu (foarte important pentru starea de bine a organismului, pentru vitalitate și optimism), sodiu, fosfor și fier. Vitaminele pe care le oferă laptele de cocos sunt: vitamina B3, B5 și B6, dar și vitamina C și E (https://www.healthline.com/nutrition/coconut-milk#nutrition). 

Care sunt avantajele consumului de lapte de cocos?

Laptele de cocos este o băutură delicioasă, care are beneficii majore pentru organism, lucru certificat chiar și de către cele mai importante surse medicale. Studiile au arătat de-a lungul timpului că laptele de cocos  nu este doar un aliment în sine, ci și un produs care sprijină sistemul imunitar al organismului, asigurându-i acestuia o funcționare eficientă. Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute avantaje pe care le aduce laptele de cocos organismului. 

Implicații asupra sistemului osos și al dinților. 

Pentru că am menționat deja vitaminele pe care le conține laptele de cocos este lesne de înțeles faptul că acestea sprijină dezvoltarea organismului. Laptele de cocos este bun deopotrivă pentru copii și adulți, deoarece vitaminele și mineralele sale ajută la întărirea sistemului imunitar, la îmbunătățirea metabolismului și la menținerea sănătății oaselor și a dinților.

Reducerea inflamațiilor și creșterea nivelului de energie

Pentru că are un conținut ridicat de magneziu, laptele de cocos ajută organismul să se păstreze ntr-o stare fizică bună, dar și mentală. În plus, laptele de cocos este benefic și pentru reducerea inflamațiilor, datorită grăsimilor bune pe care le conține. 

Sănătatea sistemului circulator

Aceleași grăsimi bune, grăsimi saturate, ajută la prezervarea sănătății inimii și a sistemului circulator (Sursă AsianFood.ro). Din acest motiv laptele de cocos este recomandat persoanelor cu predispoziție spre boli de inimă, tocmai pentru că grăsimile conținute sunt benefice pentru organism. 

Controlul greutății și digestie

Consumul de lapte de cocos poate ajuta la reducerea apetitului și la creșterea senzației de sațietate, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. Est important însă ca laptele de cocos să fie consumat împreună cu o varietate de preparate, fructe și legume, tocmai pentru că el nu poate suplini celelalte cerințe nutriționale.

În plus, laptele de cocos este deosebit de benefic pentru digestie și pentru tranzit intestinal. Laptele de cocos este bogat în fibre, ceea ce ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și la reducerea constipației. Laptele de cocos conține antioxidanti puternici, cum ar fi acidul ferulic și acidul cafeic, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării și la reducerea riscului de apariție a bolilor cronice.

Este important să știi însă că tocmai faptul că laptele reduce senzația de foame este un prim semn că acesta este bogat în grăsimi și că dieta ta nu ar trebui să se bazeze doar pe proteine și carbohidrați. Deși laptele de cocos are rol în controlul greutății, asocierea acestuia cu o alimentație foarte bogată în grăsimi poate conduce la o creștere în greutate. Se recomandă echilibrul nutrițional și mai ales exercițiile fizice care să ajute la dezvoltarea armonioasă a oaselor și mușchilor. 

Efect antimicrobian

Laptele de cocos are de asemenea un efect antimicrobian datorită conținutului de acid lauric, care poate distruge anumite bacterii, virusuri și ciuperci. Acidul lauric este un tip de acid gras saturat care se găsește în mod natural în uleiul de nucă de cocos și în laptele de cocos.

Studiile au arătat că laptele de cocos poate fi eficient în combaterea unor microorganisme precum Staphylococcus aureus (stafilococ auriu), Escherichia coli și Candida albicans (care determină apariția candidozelor). În plus, laptele de cocos poate fi folosit și ca un adjuvant în tratamentul unor infecții bacteriene și fungice (Sursă: Medical News Today). 

Cum se consumă laptele de cocos?

Laptele de cocos se poate consuma ca atare, nefiind neapărat necesară prepararea termică a acestuia. Totuși, atunci când este folosit în preparate, el nu își pierde proprietățile nutritive, astfel că poate fi folosit în siguranță. 

Cel mai adesea laptele de cocos este folosit în ceaiuri sau chiar în cafea, ca alternativă la laptele de vacă. Spre deosebire de acesta însă, laptele de cocos nu produce alergii, astfel că poate fi consumat în siguranță. De asemenea, laptele de cocos poate fi consumat în smoothie-uri sau în diferite tipuri de budinci preparate la rece. Poți opta pentru amestecuri cu pseudocereale care de asemenea au un aport nutritiv ridicat și aduc beneficii imense pentru sănătate, pentru a-ți asigura un start bun încă de la începutul zilei. Tot ce trebuie să faci este să adaugi laptele în blender împreună cu fructele, pentru a obține un smoothie delicios, pe care să îl amesteci mai apoi cu restul ingredientelor. Fructele pot fi proaspete sau congelate, iar laptele îl poți chiar folosi pentru hidratarea pseudocerealelor, cum ar fi în cazul semințelor de chia, quinoa sau în cazul fulgilor de ovăz.

De asemenea, dacă vrei să te bucuri de o băutură caldă, te vei bucura să afli că laptele de cocos este o alternativă excelentă la laptele de vacă. Tot ce va trebui să faci este să încălzești puțin laptele și să adaugi mai apoi restul ingredientelor (cacao, scorțișoară, sau alte condimente, în funcție de propriile preferințe). 

Laptele de cocos se poate adăuga și în mâncăruri, iar un exemplu în acest sens este preparatul curry. În unele zone ale lumii acesta se gătește doar cu lapte de cocos, tocmai pentru că acesta îi conferă un gust bogat, inconfundabil, care te va face să îți schimbi în totalitate percepția despre gust. În bucătăria asiatică cu precădere se adaugă laptele de cocos în curry de legume pentru a obține un gust bogat și cremos.

O idee culinară grozavă este și folosirea laptelui de cocos ca dressing pentru salate. Deși combinația pare ușor nepotrivită, în realitate laptele de cocos oferă savoare și gust, așa că poți adăuga laptele alături de oțet și ulei de măsline, pentru a te putea bucura de un gust extraordinar al salatelor. 

Laptele de cocos- consumul în cazul copiilor

Pentru că laptele de cocos nu produce alergii decât foarte rar, acesta poate fi consumat în siguranță și de către copii. Este important însă să discuți cu medicul pediatru despre implicațiile introducerii în dietă a laptelui de cocos, pentru a te asigura că acesta este oferi la vârsta potrivită. Laptele de cocos nu se introduce la începutul diversificării, ci etapizat, o dată cu celelalte categorii de alimente.

În cazul copiilor de peste 2 ani, laptele de cocos poate fi consumat fără probleme, ca atare sau în preparate, fiind unul dintre ingredientele de bază pentru mesele principale ale zilei. Pot realiza clătite cu lapte de cocos, budinci, smoothie-uri sau alte tipuri de preparate pe care copiii le vor îndrăgi cu siguranță.

Contraindicații lapte de cocos

Ca orice produs, există situații când laptele de cocos se recomandă să nu fie consumat. Deși produsul în sine este excelent pentru sănătate, există unele situații în care se recomandă să nu consumi lapte de cocos. Laptele de cocos nu se consumă dacă ești alergic la acesta, însă este îmbucurător de știut faptul că spre deosebire de alte tipuri de lapte, cel de cocos nu determină alergii. Cazurile sunt foarte rare, ceea ce înseamnă că de obicei laptele de cocos poate fi consumat fără prea mari probleme. 

Tipuri de lapte de cocos

Este recomandat ca atunci când cumperi lapte de cocos să te asiguri că produsul este ceea ce ai nevoie. Unele tipuri de lapte de cocos sunt mai lichide, în vreme ce altele sunt mai vâscoase. În funcție de nevoile de consum te poți orienta prin citirea etichetei, astfel încât să ai siguranța că alegi corect. Pe asianfood.ro poți găsi diferite tipuri de lapte de cocos, fiecare dintre acestea răspunzând nevoilor tale. Poți opta pentru varianta de lapte UHT sau pentru metodele de ambalare la conservă, care prezervă gustul bun al laptelui de cocos. 

Laptele de cocos este un aliment cu o importanță deosebită pentru sănătate. Având un gust bun, inconfundabil, laptele de cocos este potrivit pentru deserturi sau feluri principale sau ca bază pentru gustări. Alege să te bucuri de o viață sănătoasă și optează pentru introducerea laptelui de cocos în dieta ta.