Unul dintre cele mai importante deserturi japoneze cucerește și iubitorii de dulce din România. Mochi – mica prăjitură din orez glutinos – te atrage prin gustul său deosebit și aspectul colorat, entuzismând orice persoană gurmandă și nu numai.

Unul dintre cele mai importante deserturi japoneze cucerește și iubitorii de dulce din România. Mochi – mica prăjitură din orez glutinos – te atrage prin gustul său deosebit și aspectul colorat, entuzismând orice persoană gurmandă și nu numai.

Mochi are o istorie de peste o mie de ani, inițial fiind o gustare accesibilă doar persoanelor care făceau parte din aristocrația japoneză. În Japonia antică, se credea că mochi avea o prezență divină, spre urmare era considerat un aliment sacru. Mai târziu, mochi era gătit și servit în timpul festivităților religioase, deoarece oamenii credeau că poate aduce avere și sănătate dacă este consumat.

Pentru a obține mochi, se folosește un orez special lipicios, cu bobul scurt, numit mochigome. Acest orez se fierbe sau se gătește la abur, apoi este mărunțit până se obține o pastă groasă, numită mochi. De aici provine și denumirea desertului. În continuare, mochi poate fi consumat ca atare, adăugat în mâncăruri savuroase sau transformat în desert.

Pentru a obține prăjituri, mochi poate fi combinat cu diverși coloranți alimentari, creând astfel o multitudine de combinații în culori încântătoare. Mai departe, mochi este rulat și modelat în mici forme circulare care sunt umplute cu fructe, nuci, susan sau pastă de fasole roșie, care este umplutura clasică pentru mochi. În mod obișnuit, mochi are un gust asemănător celui de orez, dar în funcție de interior, acesta se poate schimba. Consistența însă rămâne aceeași: mochi e moale, lipicios, elastic și se mestecă cu grijă deoarece poate fi ușor înecăcios.

Dacă ți-am lăsat gura apă, cumpără mochi și savurează-le alături de cei dragi, la o cană de ceai verde sau de cafea. Din fericire, poți alege dintre zeci de tipuri de mochi.

Cea mai populară variantă de mochi este Daifuku, care este umplută cu pastă de fasole roșie dulce, urmată de Ichigo, care are o umplutură de căpșuni. Aceste două prăjituri îți vor oferi o experiență culinară autentică, dat fiind că fac parte din cultura japoneză. Cert este că mochi se găsește într-o varietate de forme, gusturi și culori, deoarece fiecare regiune a Japoniei își are propriile specialități de mochi.

Pe de altă parte, mochi cu înghețată este un desert foarte apreciat mai ales înafara Japoniei, această combinație fiind creată în America. Interiorul prăjiturii de orez poate fi umplut cu orice tip de înghețată: de la ciocolată și vanilie la fructe exotice și de pădure. Acest desert răcoros este ideal pe timp de vară.

Mochi poate fi încorporat și în mâncăruri sărate, de regulă în supe și gustări, chiar dacă este transformat într-un produs de cofetărie de obicei. Astfel regăsim mochi în supele Miso, Ozoni și Udon. De asemenea, poate fi gătit sub forma unei chifle cu interior de legume crocante și tofu.

În Japonia mochi este consumat mai ales la ocazii speciale, cum sunt sărbătorile naționale, festivalurile sau celebrările de Anul Nou, ceea ce transformă mochi într-un adevărat simbol cultural. În unele cazuri, se prepară anumite tipuri de mochi care sunt asociate sărbătorii. De exemplu, de Ziua Copilului este consumat Kashiwa mochi – un mochi învelit în frunză de stejar, iar Sakura mochi este consumat pentru a celebra venirea primăverii.  În prezent, mochi este folosit și ca decorațiune pentru casă în preajma sărbătorii de Anul Nou, fiind numit Kagami mochi. Mochi este atât de iubit de japonezi încât are și o zi dedicată: pe 8 august este sărbătorită Ziua Națională a Mochi.

Acum că știi aproape totul despre mochi, este timpul să încerci această prăjitură. Fiind disponibil în atât de multe forme dulci și sărate, mochi este un desert de care nu te poți plictisi.