O floră intestinală sănătoasă înseamnă o floră intestinală echilibrată. O prezență crescută a micro-organismelor nedorite indică un risc crescut de afecțiuni și boli. Bacteriile intestinale sănătoase, pe de altă parte, te protejează de acestea, menținând inflamația la un nivel scăzut și chiar promovând sănătatea mentală. Iată, mai jos, o serie de sfaturi simple menite să te ajute să ai parte de un tranzit intestinal regulat, pentru un stil de viață cât mai echilibrat. Sunt ușor de încorporat în viața ta de zi cu zi și, urmându-le, te vei simți semnificativ mai bine și mai fericit.

Cum să cultivi bacterii bune în intestin într-un mod natural

O dietă intestinală bună necesită o mulțime de fibre alimentare, cu rol de  prebiotice. Din cele care se găsesc în alimentele naturale, pe bază de plante și pe care bacteriile intestinale pur și simplu le adoră! Multe dintre acestea sunt, de fapt, carbohidrați nedigerabili din fructe, legume, semințe, cereale și leguminoase. Cu toate acestea, dieta zilelor noastre este săracă în alimente ce promovează o floră intestinală sănătoasă, fiind în schimb bogată în grăsimi, carne și zahăr rafinat. Iar acest lucru ne afectează sănătatea prin reducerea cantității de bacterii benefice și creșterea riscului de obezitate, probleme metabolice, inflamații cronice și boli. 

Din fericire, problema se poate rezolva extrem de ușor, căci bacteriile intestinale bune iubesc plantele comestibile. Printre alimentele ce protejează sănătatea intestinală a organsimului tău se numără: cerealele integrale, merele, ceapa, morcovii, ciupercile, usturoiul și leguminoasele. Atunci când micro-organismele din corp se hrănesc cu aceste prebiotice, acestea stimulează sănătatea și starea de bine prin menținerea mucoasei intestinale la nivel optim și, implicit, prin prevenirea inflamațiilor. 

Mai pe scurt, o dietă bogată în fibre este esențială pentru o floră intestinală sănătoasă.

Mișcarea este importantă pentru a menține sănătatea intestinală

Știai că a pune inima la lucru și a face transpirația să curgă este un lucru bun pentru diversificarea florei tale intestinale? Ei, bine, este adevărat. Iată de ce! Studiile de specialitate arată că persoanele care duc un stil de viață sedentar au un microbiom mai puțin divers. Prin urmare, nu contează doar ceea ce introduci în organism, ci există multe alte aspecte legate de stilul de viață implicate în îmbunătățirea tranzitului intestinal. Iar acest lucru poate fi remediat printr-o serie de lucruri simple pe care le poți face în acest sens.

Sportivii, de exemplu, au o floră intestinală mai diversificată decât persoanele care nu practică un sport. Însă nu este necesar să fi sportiv de performanță pentru a aduce schimbări benefice în viața ta din acest punct de vedere. Mersul pe jos, joggingul și dansul sunt activități dinamice simple și plăcute care pot contribui cu succes la starea ta de bine. Este suficient să îți propui să faci mișcare cel puțin 150 minute  în fiecare săptămână, iar tranzitul tău intestinal se va îmbunătăți simțitor. 

Dacă ești stresat, la fel va fi și intestinul tău

Stresul are un impact negativ asupra multor aspecte ale sănătății noastre, inclusiv asupra sănătății fizice, mentale și chiar asupra tranzitului intestinal. Microbiomul nu îți afectează doar intestinele, ci influențează și alte organe, inclusiv creierul. Dacă ești stresat, bacteriile bune din organism vor resimți și ele acest stres și se pot reduce, chiar, în număr. 

Menținerea bacteriilor benefice la niveluri sănătoase îți poate îmbunătăți rezistența la diverși factori adverși. Iar acest lucru se întâmplă pentru că flora ta intestinală influențează nivelul de stres și activitatea hormonilor responsabili cu dispoziția în care te afli la un anumit moment dat. Astfel, este necesar să-ți atenuezi stresul evitând situațiile inutil de solicitante și să încerci anumite tehnici precum exercițiile de respirație și, de ce nu, chiar meditația.

Cum să-ți îmbunătățești flora intestinală cu ajutorul somnului

Instinctul și creierul tău folosesc nervi și substanțe chimice pentru a comunica între ele, iar comuncările dintre aceste pot influența tiparele de somn și starea ta de spirit.

În interiorul tău există un “ceas” cunoscut sub numele de ritm circadian, pe care cei mai mulți dintre noi îl cunoaștem sub denumirea de “ceas biologic”. Așadar, ceasul tău biologic funcționează după un program de tip 24/7 și determină funcții importante precum digestia și somnul. Micro-organismele intestinale au și ele propriul lor program de funcționare, astfel că, dacă nu dormi suficient, acest lucru îți poate perturba digestia și tranzitul intestinal.  

Lipsa somnului este asociată adesea cu o dietă inadecvată, un consum ridicat de alcool și creștere în greutate. Studiile arată că persoanele care dorm în timpul zilei au o floră intestinală mai diversificată. Mai arată, de asemenea, și că privarea de somn nu este benefică pentru creier. Iar atunci când creierul tău nu este fericit, întregul organism se poate resimți.

Ce poți face pentru a avea parte de un somn de calitate?

  • Mergi la culcare la aproximativ aceeași oră în fiecare seară.
  • Evită ecranele cu o oră înainte de culcare sau folosește modul de noapte.
  • Stabilește o rutină în a te trezi și a adormi la ore regulate.
  • Menține o temperatură adecvată în camera în care dormi și folosește draperiile.
  • Oferă-le intestinelor tale o pauză binemeritată după o zi grea de lucru.

A acorda organsimului o pauză de la digerarea alimentelor te poate proteja de boli metabolice și îți poate restabili sănătatea intestinală. Atunci când sistemul tău digestiv ia o pauză de 12 ore – sau mai multe! – între cină și micul dejun, acesta are timp să se refacă, căci digestia este o activitate intruzivă. De asemenea, o astfel de pauză ajută la refacerea florei intestinale și, implicit, la menținerea stării tale generale de bine.

De fapt, ceea ce se întâmplă este că bacteriile benefice din organism profită de această pauză și contribuie la întărirea mucoasei intestinale, atunci când nu sunt hrănite cu un nou aport alimentar. Nu este cazul să duci lucrurile la extrem, însă. Trebuie doar să renunți la gustările de la miezul nopții, iar atunci când mănânci să ai grijă să te hrănești cu carbohidrați sănătoși.

Alcoolul și sănătatea intestinală

Consumul frecvent de alcool îți poate afecta tranzitul intestinal și nu doar creierul sau portofelul. Alcoolul nu este cel mai bun prieten al sănătății tale intestinale, dar probabil că știai deja acest lucru. Acesta afectează bariera intestinală și chiar influențează viteza cu care se deplasează alimentele spre ieșire. De asemenea, alcoolul poate crește abundența microbilor patogeni, generând constipație, diaree și balonare, adică stări și afecțiuni extrem de neplăcute cu care nimeni nu-și dorește să aibă de-a face.

Simpla reducere a cantității de alcool consumate este un lucru benefic pentru sănătate, în general. Însă un pahar de vin roșu savurat din când în când nu reprezintă niciun pericol, ba din contră. Acesta conține polifenoli, adică antioxidanți ce ajută la protecția împotriva afecțiunilor de diverse tipuri și sporesc abudența de bacterii benefice pentru sistemul tău digestiv. 

Gustările sunt plăcute, dar sunt ele cu adevărat necesare?

Cui nu-i place să savureze o gustare delicioasă? Însă a lua o gustare doar de dragul de a mânca ceva s-ar putea să nu fie tocmai un lucru benefic pentru tranzitul tău intestinal. 

Mâncatul declanșează un răspuns imunitar sănătos cunoscut sub denumirea de inflamație postprandială. Acest lucru este normal, dar dacă mănânci tot timpul, nu faci decât să prelungești această stare inflamatorie, să creșteți aportul caloric și să promovezi creșterea în greutate. Din fericire, există câteva trucuri simple pentru a rezolva problema gustărilor.

În primul rând, renunță la a mai cumpăra gustări. Apoi, construiește mese sănătoase care să includă proteine, grăsimi și fibre, pentru a-ți menține starea de sațietate pentru mai mult timp. Ia cu tine astfel de alimente inclusiv la serviciu, astfel încât să nu mai existe tentația de a lua mici gustări sau senvișuri dezamăgitoare de la automatele din hol. 

Cum să previi constipația într-un mod sănătos

Dacă te simți constipat, e bine să mai aștepți puțin înainte de a apela la un laxativ. Acesta poate să elibereze presiunea, însă va perturba, în același timp, tranzitul tău intestinal natural. Constipația cronică este deranjantă, iar obiceiurile alimentare inadecvate rezultă într-un tranzit intestinal neregulat. Utilizarea pe termen lung a laxativelor, însă, te poate face dependent de ele și îți poate epuiza, de asemenea, flora intestinală. 

Dacă te confruți frecvent cu stări de constipație, iar acestea nu au la bază o afecțiune medicală, efectuarea unor schimbări în stilul tău de viață îți vor fi de folos în acest sens. Adaugă mai multe fibre în dieta ta, fă exerciții fizice regulat și încearcă să menții o rutină zilnică de mers la toaleta pentru un a avea un tranzit intestinal echilibrat. 

Un prim pas în prevenirea constipației poate fi acela de a include în dieta ta zilnică OptiFibre – un aliment conceput de Nestlé Health Science în scopuri medicale speciale, ce ajută la reglarea tranzitului intestinal. Este o soluție vegetală, ce conține fibre din boabe de guar sub formă de pudră solubilă, pe care o poți adăuga în apă sau băuturi neacidulate și chiar alimente moi, precum iaurt sau piure, fiind extrem de simplu de integrat în regimul tău alimentar de zi cu zi, fără a afecta gustul sau consistența alimentelor. Fibrele solubile din OptiFibre reprezintă acei nutrienți atât de necesari pentru o floră intestinală echilibrată, care va stimula dezvoltarea bacteriilor bune în organism, susținând astfel activitatea intestinală pe termen lung, într-un mod natural.

Alături de OptiFibre, Nestlé  Health Science îți mai pune la dispoziție și OptiXpress, un suc natural obținut din prune uscate, cu efect laxativ rapid și un ambalaj practic pentru a putea fi consumat cu ușurință în orice condiții. 

OptiFibre și OptiXpress fac parte dintr-o soluție simplă și eficientă de gestionare a constipației și a reglării tranzitului intestinal în general.

Pentru mai multe detalii, accesează următorul link – https://www.nestlehealthscience.ro/optifibre

Dietele la modă trebuie evitate

Dietele la modă sunt adesea noutăți restrictive, care nu sunt susținute de cercetări medicale. În multe dintre cazuri, acestea promit strategii rapide și ușoare de pierdere în greutate fără vreun argument științific la bază sau informații despre riscuri sau potențiale consecințe pe termen lung pentru sănătate, sistemul digestiv și flora ta intestinală. Aceste regimuri nutriționale pot însemna eliminarea unor întregi grupe de alimente sau doar consumul unui singur tip de aliment. Simpla eliminare a anumitor tipuri de alimente poate perturba acest ecosistem sensibil și echilibrul delicat al organsimului tău.

Nu subestima niciodată importanța sănătății intestinale atunci când vine vorba despre starea ta generală de bine și a corpului tău. Organismul găzduiește miliarde de bacterii care muncesc din greu pentru a te menține în formă și sănătos. Făcând mici schimbări pozitive în stilul tău de viață, precum includerea de fibre în dieta ta și mai multe exerciții fizice, ai puterea de a te schimba în bine, pas cu pas.