Prepararea hranei în bucătărie implică folosirea celor mai potrivite ustensile și vase pentru gătit. Unul dintre vasele cele mai cunoscute, dar și cele care conferă un plus de savoare preparatelor este ceaunul din fontă. Acesta este folosit pentru prepararea a foarte multe multe feluri de mâncare datorită capacității materialului și formei vasului de a distribui în mod uniform căldura, păstrând temperatura perfectă pentru gătire.  Află tot ce trebuie să știi despre ceaunul din fontă și cum te poate ajuta acesta să gătești tot ce îți dorești, bucurându-te de gustul mâncării de acasă.

Prepararea hranei în bucătărie implică folosirea celor mai potrivite ustensile și vase pentru gătit. Unul dintre vasele cele mai cunoscute, dar și cele care conferă un plus de savoare preparatelor este ceaunul din fontă. Acesta este folosit pentru prepararea a foarte multe multe feluri de mâncare datorită capacității materialului și formei vasului de a distribui în mod uniform căldura, păstrând temperatura perfectă pentru gătire.  Află tot ce trebuie să știi despre ceaunul din fontă și cum te poate ajuta acesta să gătești tot ce îți dorești, bucurându-te de gustul mâncării de acasă.

Ce îți oferă în plus un ceaun de fontă?

Probabil că te întrebi cu ce este diferit un ceaun fontă față de oricare alt vas de bucătărie, față de orice alt tip de oale și tigăi. Ei bine materialul din care este realizat ceaunul contribuie foarte mult la păstrarea unei temperaturi potrivite, fiind singurul vas în care există cele mai mici șanse să arzi mâncarea (desigur, depinzând de timpul de gătire alocat). 

Fonta este un material foarte cunoscut pentru conductibilitatea sa termică și pentru faptul că se răcește foarte greu. De aceea, fonta a fost folosită pentru multă vreme chiar pentru realizarea caloriferelor, deoarece oferea un bun randament termic. Acest lucru însemna că radiatoarele se încălzeau poate mai greu, din cauza grosimii materialului, însă se și răceau foarte greu.

Extrapolând, în cazul ceaunelor principiul este similar: ceaunul se încălzește mai greu decât un vas obișnuit, însă se și răcește mai greu, oferind posibilitatea gătirii la o temperatură optimă. În plus, forma unui ceaun permite gătirea corectă a preparatelor, deoarece aceasta ajută la o distribuție uniformă a temperaturii. Poți găti pui la ceaun, în ulei, poți prepara mămăligă, floricele de porumb, tocane sau orice alt tip de mâncare, deoarece un ceaun te va ajuta să gătești uniform preparatele, fără a fi nevoie să le întorci de pe o parte pe alta.

Ce trebuie să ai în vedere când folosești un ceaun din fontă?

Un prim aspect, foarte important atunci când folosești un ceaun din fontă pentru a găti este prima utilizare a acestuia. Dacă ești la prima utilizare ceaun fontă, acesta ar trebui să fie foarte bine spălat cu apă caldă și detergent pentru a putea elimina eventualele impurități de pe suprafață. Mai apoi, ar trebui să știi că la început trebuie să arzi foarte bine ceaunul, pentru a elimina stratul superior cu care este tratat. Va trebui ca ceaunul să fie din nou spălat, însă nu trebuie să folosești substanțe chimice foarte agresive sau abrazive, pentru a nu zgâria suprafața.

Ar mai trebui să știi faptul că ceaunul nu trebuie spălat în mașina de curățat vase, ci se va spăla doar manual, cu detergent și apă caldă. Chiar dacă fonta este un material foarte rezistent, este important ca ceaunul să fie protejat, tocmai pentru a-ți oferi rezistență și durabilitate. 

Un lucru important ține și de mentenanța ceaunului din fontă, deoarece acesta trebuie uscat bine după fiecare spălare și nu lăsat să se usuce natural. În plus, aceste trebuie uns cu ulei, pentru a proteja suprafața și pentru a o pregăti pentru următoarea ședință de preparare a bucatelor.

Ceaunul este cu siguranță unul dintre cele mai iubite vase de bucătărie. Deoarece este atât de versatil și permite utilizarea pentru atât de mult preparate, în fiecare bucătărie există, sau ar trebui să existe, în mod normal, câte un ceaun. Dacă vrei să îți utilezi bucătăria și să gătești preparate perfecte din punct de vedere al consistenței și gustului, atunci tot ce trebuie să faci este să alegi un ceaun potrivit care să își ocupe locul binemeritat în bucătăria ta.