Diferite tipuri de tapet au fost folosite inca dinainte de secolul al XVIII-lea pentru a acoperi peretii si a actiona ca element decorativ pentru spatiile interioare.

Diferite tipuri de tapet au fost folosite inca dinainte de secolul al XVIII-lea pentru a acoperi peretii si a actiona ca element decorativ pentru spatiile interioare. A aparut in special ca o alternativa accesibila pentru tapiserii, care erau folosite de clasele bogate de atunci pentru a acoperi peretii de piatra, a tine departe racoarea si a da culoare camerelor lor. Primele tapete prezentau scene, mai degraba decat modele, iar cei mai mari producatori ai sai au fost Anglia si Franta.

Tapetul poate sa nu fie ceea ce este in tendinte acum, dar totusi este o optiune de finisare a peretilor si merita luata in considerare, poate contribui cu adevarat la estetica camerelor cu spatiu redus.

Producatorii au recreat recent tapet cu unele caracteristici avantajoase, cum ar fi blocarea undelor Wi-fi, protejarea peretilor impotriva caderii peretilor in timpul cutremurelor sau in scopuri de iluminare prin incorporarea LED-urilor. De asemenea tehnicile de tapet au evoluat de la imprimarea pe lemn si sablon la imprimarea digitala.

Recomandam executarea lucrarilor de aplicare tapet de catre un meserias profesionist si verificarea preturilor pentru lucrare.

De ce sa folositi tapetul?

Tapetul poate fi mai scump decat vopseaua, dar are multe tipuri din care unele sunt destul de accesibile.

 • Este disponibil intr-o mare varietate de modele, modele si finisaje de suprafata;
 • Exista multe modalitati de a atasa tapetul pe pereti;
 • Tapetul poate fi indepartat si inlocuit usor;
 • Unele tipuri de tapet dureaza si 15 ani;
 • Multe tipuri de tapet su lavabile;
 • Unele tipuri pot fi folosite pentru zonele aglomerate de acasa, datorita durabilitatii si intretinerii usoare;
 • Tapetul poate fi, de asemenea, folosit pentru personalizarea caselor temporare, cum ar fi chiriile, deoarece poate fi instalat si indepartat cu usurinta, fara a lasa urme;
 • Poate acoperi peretii denivelati si poate ascunde defectele cu usurinta, cu putine pregatiri initiale;
 • Datorita faptului ca tapetul este fabricat din materiale naturale acesta poate fi considerat ecologic.

Dezavantajele tapetului

 • Este mai scump decat vopseaua;
 • Tapetul traditional este greu de intretinut si indepartat;
 • Marginile se pot separa de perete, mai ales pe vreme umeda si trebuie lipite din nou;
 • Modelele trebuie sa fie potrivite si bine aliniate impreuna. Asta necesita multa precizie;
 • Nu poate fi aplicat pe beton brut si pereti texturati;
 • Culorile tapetului pot fi afectate de lumina si umbre. Piesele care sunt expuse zilnic la lumina soarelui se pot arde.
 • Tipurile mai fragile de tapet nu pot dura mai mult de 5 ani.

Tipuri de tapet

1. Tapet de captuseala

Cunoscut si sub denumirea de hartie de captuseala, acest tip de tapet este realizat din hartie sau fibra de sticla. Este eficitent pentru a ascunde defectele peretelui si pentru a minimaliza reparatiile si poate fi o baza pentru tipuri de tapet mai delicate. Poate fi folosit singur si poate chiar sa fie si vopsit. In plus, este usor de aplicat si indepartat.

2. Tapet imprimat

Acest tip de tapet este utilizat in mod obisnuit si este disponibil intr-o varietate mare de culori si modele. Tapetul imprimat digital este in mod normal mai ieftin decat cel imprimat manual si poate fi produs in serie, dar poate fi rupt cu usurinta. De asemenea, cerneala de imprimare este pe baza de apa, asa ca ar fi bine sa nu fie folosit in bai sau bucatarie.

3. Tapet de vinil

Acest tip de tapet este compus din hartie imprimata acoperita cu vinil stratificat. Este cel mai des folosit tip de tapet, in prezent, datorita durabilitatii sale ridicate. Cu cat stratul de acoperire de vinil este mai gros, cu atat tapetul va fi mai rezistent. Hartia de vinil poate fi folosita in bucatarii si bai, deoarece poate rezista la abur. De asemenea, poate fi spalat, ceea ce face intretinerea acestuia mai usoara.

4. Tapet din folie

O folie metalica lustruita este folosita ca baza pentru acest tip pentru a conferi spatiului interior un efect metalic stralucitor. Datorita reflectivitatii ridicate, tapetul din folie evidentiaza defectele peretilor. Deci, peretele de baza trebuie mai intai reparat, tratat sau acoperit cu hartie si captuseala. Procesul de captuseala si aderenta trebuie sa fie suficient de ingrijit, pentru a nu strica reflectivitatea si stralucirea foliei.

5. Imagini de fundal Flock

Tapetul Flock se deosebeste prin modelele sale tridimensionale neclare, create dintr-o fibra asemanatoare catifelei care este imprimata pe o hartie. Este unul dintre cele mai scumpe tipuri de tapet, dar este greu de intretinut. Textura sa catifelata reflecta un sentiment de lux; cu toate acestea, nu este lavabil si poate fi greu de indepartat. In consecinta, este cel mai bine de utilizat pentru camere cu trafic redus, cum ar fi dormitorul matrimonial sau camera de oaspeti.

6. Tapetul Mylar

Tapetul Mylar cuprinde o hartie imprimata si o folie de poliester aplicata deasupra acesteia. Are un aspect umed si stralucitor, cam asemanator cu tapetul din folie si la fel, evidentiaza defectele peretelui, asa ca se recomanda captuseala prealabila cu hartie. Folia din poliester face posibila spalarea tapetului Mylar si de asemnea este usor de indepartat. Cu toate acestea, trebuie acordata mai multa atentie procesului de instalare pentru a evita sifonarea hartiei. Este utilizat frecvent pentru bucatarii si bai.

7. Tapet de bambus

Acest tip este realizat manual din bambus natural si lipit pe hartie. Este ecologic, iar nuanta sa variaza de la o rola la alta datorita bazei sale naturale. Cu toate acestea, necesita un tratament delicat la lipire si instalare, deoarece adezivii ii pot strica aspectul si nu este lavabil.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.