Comparativ cu cerințele pe care echipamentele din cadrul bucătăriei personale trebuie să le îndeplinească, echipamentele profesionale de bucătărie trebuie să asigure alte funcționalități și performanțe.

Acest lucru este valabil și în cazul echipamentelor folosite pentru pregătirea aluatului pentru diferite preparate pentru care este nevoie de aluat. Pentru bucătăriile profesionale este nevoie de un malaxor profesional pentru frământarea aluatului.

Indiferent dacă vorbim despre patiserii, cofetării, bucătăria unei cantine, bucătăria unui restaurant sau despre pizzerii, aluatul sta la baza prepararii diferitelor produse culinare. Pentru frământarea aluatului într-o astfel de unitate de alimentație publică este nevoie de folosirea unor malaxoare aluat. Aceste echipamente oferă rezultatele cele mai eficiente și cea mai bună performanță pentru procesul de frământare specific în pregătirea aluaturilor.

Caracteristicile malaxoarelor profesionale

Spre deosebire de un blender sau de un mixer folosit în bucătăriile personale, un malaxor profesional are un motor mult mai puternic și este mult mai robust. Acest lucru permite prepararea unor cantități foarte mari de aluat pentru a pregăti diferite preparate culinare. Acest proces este efectuat într-un timp scurt și fără vreun efort din partea personalului care lucrează în bucătărie.

Malaxoarele profesionale sunt de asemenea foarte durabile prin prisma materialelor din care sunt produse. Funcțiile și tehnologiile care echipează aceste mixere profesionale pentru frământarea aluatului conferă o utilizare foarte facilă a echipamentului. Acestea sunt dotate cu un bol de amestecare foarte bine fixat și cu un braț pliabil.

În cadrul acestui braț pliabil sunt montate diferite accesorii folosite pentru amestecarea și frământarea aluatului. Chiar și în cazul acelor malaxoare profesionale în care vasul este fix, brațul pliabil va putea ajunge folosind un instrument de agitare. În acest mod, aluatul va fi frământat eficient pe întreaga suprafață a bolului de amestecare, indiferent dacă se folosește un tel sau un cârlig pentru aluat.

Alegerea malaxorului profesional potrivit

Având în vedere faptul că oferta echipamentelor profesionale pentru bucătărie este una foarte numeroasă și foarte variată, alegerea unui malaxor profesional trebuie să țină cont de anumite aspecte. Doar în acest mod te poți asigura că vei face alegerea potrivită pentru a răspunde nevoilor din bucătăria unității de alimentație publică pe care o administrezi.

Primul aspect care trebuie avut în vedere este scopul pentru care urmează să folosești malaxorul profesional. În funcție de cantitatea de aluat pe care trebuie să o pregătești zilnic este important să ai în vedere malaxorul pe care urmează să îl cumperi. Cantitatea de aluat pregătită zilnic diferă dacă vorbim despre o brutărie, pizzerie sau patiserie ori dacă discutăm despre un restaurant.

Un al doilea aspect important pentru alegerea unor malaxoare profesionale se referă la existența diferitelor trepte de viteză. Această caracteristică permite pregătirea rapidă și optimă pentru diferite tipuri de aluat în cadrul bucătăriei.

Modul în care este dezasamblat și întreținut un astfel de echipament profesional reprezintă un alt criteriu pentru a face cea mai bună alegere.

Curățarea componentelor de aluat în urma folosirii malaxorului, dar și curățarea de praf a diferitelor piese reprezintă o procedură importantă pentru a asigura funcționalitatea îndelungată a acestor echipamente din cadrul bucătăriilor profesionale. În cazul în care întreținerea este dificil de efectuat, există riscul de uzură prematură a malaxorului și apariția costurilor de reparații.

În aceeași măsură, întreținerea și curățarea cu dificultate a malaxorului înseamnă mai mult timp alocat de personalul din bucătărie pentru aceste operațiuni, fapt ce ar duce la întârzieri în pregătirea preparatelor pe bază de aluat frământat.

Consumul cât mai mic de energie electrică poate fi un alt criteriu de luat în calcul pentru alegerea unui malaxor pentru o bucătărie profesională. În acest mod sunt evitate cheltuielile inutile și vei putea amortiza mai repede investiția într-un astfel de echipament profesional de calitate superioară.

Nu în ultimul rând, prețul pentru malaxor este un criteriu. Chiar dacă îți dorești să achiziționezi astfel de echipmente la cele mai avantajoase prețuri, se recomandă să pui în balanță calitatea și fiabilitatea malaxorului, optând pentru cel mai bun raport calitate-preț.

Ține cont de aceste aspecte atunci când intenționezi să dotezi o bucătărie profesională cu un malaxor din categoria echipamentelor profesionale. Pornind de la aceste criterii vei putea face alegerea potrivită a unui astfel de echipament pentru frământarea aluatului pentru diferite preparate culinare.