Delicioasele spaghete, sunt preferate de oamenii din întreaga lume și au devenit un preparat care se consumă pe întreg manapondul în diferite rețete, care mai de care mai gustoase. Spaghetele au forme diferite dar și gusturi variante, fiecare dintre ele pretându-se pentru un anumit tip de sos. Textura spaghetelor dar și sosul influențează gustul preparatului creând o experință culinară diferită cu toate că la suprafață par a fi tot paste doar că au o formă diferă. Iată deci, 10 lucuri interesante de aflat, pe care nu le știai despre delicioasele spaghetti italiene.

  • Spaghetele au apărut acum 1000 de ani

Spaghetele au apărut acum 1000 de ani în Europa, în timpul unei invazii culturale și religioase, mai precis in anul 827, atunci când muslmanii au invadat Sicilia. 

Pe lângă migdale și lămâi aceștia au adus cu ei și grâul tare bogat în proteine, astfel că acest lucru a făcut posibilă realizarea pastelor care se putea usca și păstra timp îndelunga. 

O primă înregistrare despre producția de paste italiene s-a găsit în opera unui geograf arab din mijlocul secolului XII-lea. El face referire la nave încărcate cu spaghete care se produceau în Sicilia. 

  • Denumirea spaghetelor vine de la forma lor

Denumirea spaghetelor nu este cine știe ce lucru, din contră este chiar foarte simplu. De fapt denumirea acestora vine chiar de la forma lor. 

Spaghetti este forma la plural la cuvântului  ”spaghetto„ care provine de la cuvântul ”spago”. Spago în itliană înseamnă sfoară. 

  • Barilla este cea mai mare fabrică de paste din lume

Cea mai veche companie de paste din Italia dar și cea mai mare fabrică de paste din lume este Barilla din Parma. 

Aici, sunt produse peste 150 de forme de paste la scară industrială printre care și bine cunoscutele spaghete barilla, astfel că în fabrica Barilla produce zilnic kilometri întregi de paste. 

  • Spaghetele sunt de mai multe feluri

Cu toate că la o primă vedere ai impresia că spaghetele sunt toate la fel, ei bine, ele de fapt sunt de 2 feluri. ”Spaghettoni” este un tip de paste mai gros care are nevoie de un timp de gătire mai mare decât ”spaghettini” care sunt mai subțiri.  

Deși nu ai crede că poate să existe ceva mai subțire decât ”spaghettini” iată că există. Acestea se numește ”capellini” și au un diametru între 0,85 mm și 0,92 mm. 

Și ca să fi cu adevărat surprins, există și un alt tip mult mai fin, numit ”capelli d’angelo” care sunt literalmente la fel de subțiri ca părul unui înger. Acest tip de spaghete pot fi asemănate cu tăițeii noștri pentru supă pentru că se vând sub formă de cuib. 

  • Spaghetele erau mult mai lungi decât sunt acum

La început, majoritatea spaghetelor aveau aproxima 50 de cm. Pe la jumătatea secolului al XX-lea, spaghetele mai scurte au crescut în popularitate ceea ce a dus la o scrutare masivă a tuturor spaghetelor. 

Cele mai lungi modele au în prezent maxim 30 de cm. 

  • Cea mai mare portie de spaghete a umplut o piscină

Cel mai mare bol de spaghete care a intrat în cartea recordurilor a fost preparat de restaurantul Buca di Beppo din Garden Grove, California. 

În 2010 aceștia au umplut o piscină cu peste 6251 kg de spaghete și aproape 375 l de sos. 

  • Spaghete au fost subiectul principal al unei farse faimoase

În anul 1975 de 1 Aprilie la BBC , spaghetele au fost subiectul unei farse în care se vorbea despre recolta de producție din Elveția. 

Pentru că spaghetele erau încă un aliment mai nou și nu se știa multe despre ele, emisiunea a reușit să convingă mii de oameni că spaghetele cresc în copaci (la aceeași dimensiune toate) și că înghețul le-ar putea afecta aroma.